Közeleg a visszatérés…
Not a bad view, right? pic.twitter.com/uTpLDhaxy9
— FC Barcelona (@FCBarcelona) November 7, 2025

Hintett valamit, igen, aminek ugyanakkor semmi köze nincs a taktikához, hanem éppen az a lényege, hogy nem a középpályán kell az intenzív letámadás, hanem a középpályásoktól van szükség az intenzív és hatékony letámadásra teljesen függetlenül attól, hogy az a pálya melyik részét jelenti.
Nem láttam ugyan a fradi meccset, de a második mondatod a lehető legtermészetesebb és legegyszerűbb módon ad magyarázatot arra, amiről fentebb teleregényt írtam a megfelelő megérthetőség érdekében...ikajli írta: ↑2025.11.06. 23:25:35Néztem a Fradi meccsét a Ludogorec ellen, és komolyan irigyeltem azt az intenzitást, amit mutattak.
Nem vagyok szakértő, de azt azért látom, ha minden labdáért futnak, egy másodpercre nem hagynak nyugalmat a labdát kihozó játékosnak.
Biztos elfáradtak a meccs végére, de bírták. Szeretném ezt az energiát a Barca játékosokon is.
Szerintem pusztán a kivitelezéssel van baj és nem az alapfelfogással....a kivitelezés pedig az alapanyag minőségén, képességein múlik.
Ebben teljesen igazad van, hogy kezdők kiesésével sokkal nagyobbat esik vissza a csapat teljesítménye. De sajnos ez ránk évek óta jellemző, Xavi utolsó 2 évében szinte rendszeresen hiányzott egy egész csapatrészről a teljes kezdősor. Én akkor is mondtam, hogy ezzel nehéz mit kezdeni, akkor a helyzethez képest jól helytálltunk. Ehhez teljes bizonyossággal kellett más szemlélet (pl Gavi kiesése után a kp-s védekezést valahogy rendbe kellett tenni, ami végül Christensen vkp-s előléptetését jelentette, annak ellnére, hogy a pivot játéka dupla nulla volt, ami pedig egy kulcsposzt volt addig a csapatban).Chino írta: ↑2025.11.02. 06:32:14Sokan azt nem veszik figyelembe, hogy a sérülésekkel kapcsolatban nem is a számok a legneccesebbek, hanem az, hogy alapkezdők dőlnek ki és huzamosabb időre. Ha a Realnal is hetekre, hónapokra kidőlne egy Courtois, Mbappé, Vinicius, Bellingham sor megnézném mihez kezdenének, pedig sokkal mélyebb a keret. Ha hozzánk jöttek volna így a gálakezdőnkkel szemben nem sok pénzt mertem volna tenni a győzelmükre, de még egy X-re sem.
Még egy PSG is megérzi. A bajnokságban 11 meccsen eddig hoztak egy 7/3/1-et.
És ez a taktikában is komoly problémát okoz. A letámadásban, védekezésben például Raphinha hiánya kulcsszerepet játszik. Hiába csak 1 ember az egészet meghatározza. Ahogy Pedri is csak egy játékos a tizenegyből, de a teljesítménye az egész játékra kihat.
Szerintem Joan Garcia sem elsősorban a bravúrjai miatt hiányzik, hanem a hosszan, védelem mögé belőtt labdákat nagyon érzi, jól helyezkedik és a sebessége sem hasonlítható Tek-hez. Nagyon jó érzéke van a tisztázásokhoz, persze belefut olyanba mint az Ovideo ellen, de ilyet azért Clasicón vagy BL egyenes kieséseben biztos nem csinál. Ezzel már szűkül az a zóna amit kihasználhat az ellenfél.
Még emellett is nagyon sok tényező van, amik döntők lehetnek, és különbséget tesznek a kezdő és cserejátékosok között.
Amellett, az sem mindegy, hogy ha valaki még úgy úgy-ahogy tudna is pótolni egy kezdőjátékost, akkor a padon nem lesz senki, ott ülhet 4-6 szinte nulla perces 17-18 éves kölyök.
Yamal problémájáról nem is beszélve. Egy 100%-os Lamine simán dönti el a meccseket, egy 70-80 %-os már neccesebben.
Sokan azt nem veszik figyelembe, hogy a sérülésekkel kapcsolatban nem is a számok a legneccesebbek, hanem az, hogy alapkezdők dőlnek ki és huzamosabb időre. Ha a Realnal is hetekre, hónapokra kidőlne egy Courtois, Mbappé, Vinicius, Bellingham sor megnézném mihez kezdenének, pedig sokkal mélyebb a keret. Ha hozzánk jöttek volna így a gálakezdőnkkel szemben nem sok pénzt mertem volna tenni a győzelmükre, de még egy X-re sem.ElBartimaeus írta: ↑2025.11.01. 20:45:58Ha az effort nincs meg, akkor az is az edző hibája. Nehéz egy sikeres szezon után motiválni a csapatot, még úgy is, hogy a bl-t nem nyerték meg. Kevés edző van, amelyik képes évről évre ezt megtenni, ha valóban ez az oka, akkor itt valamit nagyon elrontott Flick. Ha nem ez a helyzet, akkor viszont borzasztó az erőnléte a csapatnak - egy teljes csapattal töltött nyár után, akkor valamit nagyon elrontott Flick. Ha a sérültek az oka, tavalyhoz képest nagyon sok van, akkor is Flick a hibás? Nem, szerintem tavaly volt hatalmas szerencséje a sérülésekkel és nem lesz még egyszer ilyen szezonja. Most megmutathatja, mit tud valójában, mert az első keretünkkel nagyon sok edző gond nélkül tudna jó eredményeket elérni.
Első körben rendbe tehetné végre a letámadásunkat, mert amióta idejött folyamatosan romlik és így nincs középpályás védekezésünk és így nincs hátvédsorban védekezésünk a lescsapdát és bravúrokat leszámítva.
Ha az effort nincs meg, akkor az is az edző hibája. Nehéz egy sikeres szezon után motiválni a csapatot, még úgy is, hogy a bl-t nem nyerték meg. Kevés edző van, amelyik képes évről évre ezt megtenni, ha valóban ez az oka, akkor itt valamit nagyon elrontott Flick. Ha nem ez a helyzet, akkor viszont borzasztó az erőnléte a csapatnak - egy teljes csapattal töltött nyár után, akkor valamit nagyon elrontott Flick. Ha a sérültek az oka, tavalyhoz képest nagyon sok van, akkor is Flick a hibás? Nem, szerintem tavaly volt hatalmas szerencséje a sérülésekkel és nem lesz még egyszer ilyen szezonja. Most megmutathatja, mit tud valójában, mert az első keretünkkel nagyon sok edző gond nélkül tudna jó eredményeket elérni.
Nem kicsit tartok attól, hogy házon belül (is) jónéhány játékos túlértékelt, ráadásul szinte mindenki 2030.-ig szerződéssel rendelkezik.
Az előzmények ismeretében az a kérdés, kinek és mit jelent pontosan ez a katyvasz.
Szerintem, ahogy előttünk is mondták megfelelő mélysége nincs a keretnek. Előre Lewy öregedése miatt fog kelleni valaki, középre igazából csak erősítésnek kéne ember, de a belső védők- jó régi szokás szerint -a gázak. Cubarsival szerintem még nem is lenne baj. Kicsit zöld ebből van egy két hiba, csak kéne mellé egy komoly ember aki tapasztaltabb. De abban fölösleges gondolkodni, hogy 80 millióért Bastoni, Saliba fog jönni mert nem fog, azt viszont tartom, hogy ahogy Inigot kikukáztuk nem hiszem, hogy nem lehetne, a spanyol, olasz, német ligában találni egy olyan védőt, aki nem tetű lassu, passzolni tud és lát annyira a pályán, hogy tudja mikor kell fel-le lépkedni a lestaktikához. De úgye megint itt a, hogy regisztráljuk be, hogy fél bele kérdés. Egy két milliós igazolást beregelni is nehezem ment, akkor ha még hozunk is ingyen egy lábon álló védőt akkor is megint itt a gond.csababarca írta: ↑2025.10.27. 13:46:43Keret gyenge, a védelem tavaly is bohózat volt, de Inigo magához képest extrája (kb élete legjobb szezonja) kicsit feledtette ezeket a gondokat.

Szerintem ez lehet az igazság.csababarca írta: ↑2025.10.27. 16:37:32Szerintem látják ők is, csak kicsi a mozgástér.
Nyilván nincs lehetőség top khv-eket igazolni, bár szerintem nem is feltétlen szükséges. Mondjuk nyilván az EG-Cubarsi párosnál nem lenne nehezebb jobbakat találni.
Viszont ahogy írtam, ez nem is lenne elegendő, mert az egész védekezéskoncepció hordozza magában az ilyen meccseket, vagy amilyeneket tavaly is átéltünk. Azt is értem, hogy Flick ebben látja a megoldást, meg abban, hogy majd túl rúgjuk az ellenfelet. A probléma, hogy ez tavaly ment, mert extraformában voltak elől az embereink, idén meg kutyafütty.
És megértem Flicket is, talán még mindig ez a legkevésbé megterhelő ilyen képességű khv-knek, hogy "csak" a lestaktikára figyeljenek. Lehet ha hátravonja őket, és rájuk esnek az ellenfelek csatárai, még nehezebb lenne a dolguk.
Szerintem látják ők is, csak kicsi a mozgástér.Peter írta: ↑2025.10.27. 16:17:16
Egymás között tőled nyugodt szívvel megkérdezem hangosan, mert azt is tudod, hogy költői a kérdés, de amit mi a tavalyi szezonban elég tisztán láttunk a fotelből 2 ezer km távolságból az, hogy nem látszott az irodából, VIP páholyból, testközelből?
Minden mese egyszer a végéhez ér, de ott volt az egész nyár, hogy egy következő fejezettel tovább lehessen folytatni a mesét.
Egymás között tőled nyugodt szívvel megkérdezem hangosan, mert azt is tudod, hogy költői a kérdés, de amit mi a tavalyi szezonban elég tisztán láttunk a fotelből 2 ezer km távolságból az, hogy nem látszott az irodából, VIP páholyból, testközelből?csababarca írta: ↑2025.10.27. 13:46:43azt is vegyük figyelembe, hogy tavalyi szezonja mind Raphinhának, mind Yamalnak fullextra volt, nem gondolom, hogy azokat a számokat meg tudják majd közelíteni, nem is elvárható szerintem.
És tavaly is rengeteg meccset hoztunk bravúrral, irreális teljesítmény volt sokszor, ami szintén elfedte a gondjainkat, mert hát nyertünk, nem?
Meglátjuk
Ezt nagyon adom. Ahhoz, hogy a taktikánk mindig hibátlanul működjön a védelembe kéne legalább egy igazolás aki fel le tudja irényítani a védőket, mert látható, hogy a meglévő játékosok nem tudják maradéktalanul ezt teljesíteni. Középpályára is kéne egy gyors ütköző játékos, mert láthatjuk, hogy akiknek ez a feladata rendre kidőlnek. Jövőre meg szinte biztos, hogy fog kelleni új 9-es még akkor is ha Rashford bevállik és marad. Konkrétan a kezdőbe kéne igazolnunk 3 játékost, meg nem ártana segítsének két csere.Na most ez 150 millió alsó hangon.

A tavalyi nagyszerű szezon ellenére ezek a fenti dolgok (most az el clasíco után frissen, élesen) már tavaly is kristálytisztán látszottak.
Nos Gránit, akkor itt hagytuk abba a középpályás védekezés témáját.gránit írta: ↑2025.10.23. 13:11:47
De ha nem a kötekedés lett volna számodra a lényeg, akkor ez világos lett volna (szerintem így is az volt, csak kötekedni akartál egyet, mint amikor a középpályás védekezés fontosságáról volt szó (mondjuk azért, mert a mérkőzés nagy része ott zajlik), te nekiálltál kötekedni, majd a végén kihátráltál a saját álláspontodból, és előadtad, hogy te nem úgy értetted, hogy az ne lenne fontos.
PR42 írta: ↑2025.10.10. 10:44:33Ha van ilyen, megtennéd kérlek hogy idézed?
Én is kifejteném az illetőnek a véleményem.
Még hogy a középpálya nem kell hogy védekezzen, az komoly.
Itt oldalakon keresztül azon érveltünk többen hogy mind a 11 embernek kell védekeznie, ha valaki kommentje felett átsiklottunk úgy, hogy ő közben úgy érvelt hogy a középpályának nem kell, hát az durva lenne.
Köszi.