bence0330 írta: ↑2025.10.08. 23:21:29
Szerintem azt se gondolta senki, hogy Messi miatt nyeljük a gólokat, mint hogy ő A hibás.
Az számomra felfoghatatlan és mintha sokan egy másik valóságból írnának mint amiben mi élünk.
Egyszer még kiírom erről a véleményem, de ezek olyan dolgok amik előjönnek egy-egy vereség után aztán mindig le kell futni ugyanazokat a köröket...
Amúgy én régen a Messi Suarez kettőst már nem nagyon kedveltem együtt az utólsó pár szezonjukban. Egyértelmű volt hogy kettő intenzitás nélküli játékos már túl sok volt egyszerre egy hosszú szezon során.
A PSG BL győzelme előtt volt egy 15 éves projektjük. Abból az utolsó 8 évben Neymar, Mbappé vagy Messi is volt a támadójuk.
Egy döntő összejött de pont Flick verte el őket. Azon kívül nyolcaddöntő volt a szintjük.
Az első évben hogy elment a lusta teknőc egyből megnyerték a BL-t, hengerelve.
Már 100x megvittatuk hogy az ő kp-jukon sincs klasszikus VKP. Nincs, nem is kell.
A Bayernnél se volt mert Kimmich nem az, Goretzka pedig magasabban játszott mint Kimmich, igazi box-to-box módon.
A Chelsea úgy nyert bl-t hogy a Bayernhez hasonló módon volt egy mélységi irányító Jorginho és egy futóbolond box-to-box Kanté, melléjük Kovacic vagy Mount, szintén nem védekező játékosok.
A Madrid úgy nyert BL-t hogy volt Casemiro, de után simán megnyerték még kétszer nélküle is Kroos-Modric-Valverde középpályával.
Az Internél ki a VKP, Mhikiegér, Barella vagy a török?
Igazából az utóbbi sok sok évből egyedül a Citynél volt igazi VKP, Rodri, akiből 1 van a világon. Ilyen fizikumu és tudású játékosok nincsenek.
Szerintem a modern foci az pont az intenzív letámadó foci. A PSG tavaly nyert még a miénknél is intenzívebb támadó focival BL-t, nem rég előtte a Bayern koppra ugyanezzel, vagy a City hasonlóval? Mi ez ha nem modern?
Szóval tényszerűen:
Jól védekező intenzív támadók nélkül nem eredményes egy csapat. Nálunk ezzel van most gond elsősorban.
Igazi, vérbeli, klasszikus VKP nélkül is eredményesek más csapatok.
Kb 2008 óta játszottunk Busival aki egyáltalán nem volt se dinamikus se ütköző, csak jól helyezkedett és hosszú lábai voltak. Az utolsó 3-4-5 évéhez képest most jelentősebben stabilabbak vagyunk, ez az eredményeken látszik. A legjobb persze Busi utolsó éve volt Xavival a rekord alacsony kapott gólos bajnoki cím során, de európában akkor is szétcsaptak minket, szóval az az év volt kivétel. Nálunk tehát közel 20 éve nincs vérbeli VKP és mindegy hogy hány vereség után jön majd elő ez a fórumon, nem is lesz.
Ki egyáltalán a klasszikus VKP? Rodri, Casemiro?
Egyetlen csapatnál sincs klasszikus vkp rajtuk kívül.
Milan - Fofana, Modric, Rabiot.
Chelsea - Palmer, Caicedo, Enzo
Arsenal - Rice Ödegaard Eze Zubimendi Merino
Liverpool - Szoboszlai, Gravenberch, MacAllister
PSG - Neves, Vitinha, Ruiz
Szerintem Casemiron, Rodrin és Zubimendin túl igazából nincsenek is már klasszikus VKP-k. Egyáltalán nincsenek.
Minden csapat két box-to-box vagy 1 b2b 1 mélységi irányító kp-val játszik plusz egy kreatívabb kp.
Vicces hogy Rice igazi VKP volt de mára már b2b lett és Arteta teljesen máshogy használja, emiatt sokszor még mögé raknak egy másik játékost védekezni.
Ez a standard, ez a meta, ez a modern foci.
A vérbeli VKP egy mítosz. Nincsen már ilyen.
B2B játékosok vannak akiknek mindenben jónak kell lenniük.
Ha a vérbeli VKP ötletet átalakítjuk és azt mondjuk hogy jól védekező b2b vagy jól védekező mélységi irányító, akkor meg mit várunk el tőlünk? Pedri, Frenkie, Casado, Bernal. Profilra bőven megvagyunk.
Lehet hogy De Jong ebben kevésbé jó, de ugyanannyira VKP De Jong mint bármelyik másik mélységi játékos.
Pedri pedig a legtöbbet szerelő és labdaát szerző középpályás szóval tőle jobbat nem is kérhetnénk.
Szóval bátran lehet azt mondani hogy kéne egy jobb b2b játékos, de az már, mint azt mondani hogy kéne egy vérbeli VKP, mert az nem létezik, és alapból megalapozatlan a szükséglete.