Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
Peter
Director del Fútbol

2025.09.08. 04:00:24

davi10 írta:
2025.09.07. 23:09:19
Az amúgy megvan, hogy a közös lónak nem túrós, hanem túros a háta, és arra utal, hogy ki van dörzsölve, "túrva" mert sokan ülik meg, sokat van "használva"? Semmi köze nincs a túróhoz.
Ha már ennyire szeretjük a közhelyeket meg a mondásokat, legalább legyünk pontosak.
Köszönöm a megtisztelő és kitüntetett figyelmet, a helyesírás része rendben is van.
Méginkább örültem volna, ha kifejezetten nekem címzed, így önmagában nem mindíg garantált, hogy az üzenet célhoz is ér. (ahogyan pl én is válaszolok, annak nagyobb az esélye, hogy elolvassa akinek címeztem)

Sokan ülik meg, sokat van használva, kidörzsölődik, miközben a használók egyike sem érzi sajátjának, ezért hamar tönkremegy, mert egyik használójától sem kap megfelelő figyelmet. Éppen ezért közös tulajdon esetén gyakran használatos közmondás. A lényege, hogy nincs igazán gazdája.
Szeretem a helyesbítést és pontosítást, ahogy az önkritikával is megfelelő barátságban vagyok.
davi10
Llegenda del Barça

2025.09.07. 23:09:19

Az amúgy megvan, hogy a közös lónak nem túrós, hanem túros a háta, és arra utal, hogy ki van dörzsölve, "túrva" mert sokan ülik meg, sokat van "használva"? Semmi köze nincs a túróhoz.
Ha már ennyire szeretjük a közhelyeket meg a mondásokat, legalább legyünk pontosak.
Kép
"A Futball nyer, ha a Barca nyer"
"Ez a két szín, zöld és fehér minden másnál többet ér
Hát indulj és bátran énekelj velünk egy dalt a Fradiért"
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.09.07. 21:25:49

Peter írta:
2025.09.07. 15:35:17
gránit írta:
2025.09.07. 03:17:57
Az a hatalmas mázlijuk, hogy a klub a szurkolók tulajdonában van. Egy olyan tulajdonossal, aki csak a pénztárcájára koncentrál, már rég repült volna a menedzsment, tokkal-vonóval.
Általánosságban elmondható, hogy a "közös lónak túrós a háta" közmondás nem a véletlenek szüleménye.

Azon túl, hogy disszertációkat lehet írni külün külön és összehasonlításukról is a tulajdonosi formáknak, mindkét forma esetén talán a felelősség, a számonkérhetőség és a megfelelő kontroll gyakorlása a leginkább fontos tényezők.

Barca esetében a szurkolói tulajdonhoz társul a politka, ami ezzel felülír minden olyan fontos tényezőt, ami a racionális tulajdonosi formákra érvényes.

Egy a lényeg, ami mozgatja az egészet, hogy a pályán történtek, azaz maga a "cirkusz" népszerű és valamennyire (a többség eléréséig) eladható legyen és egy - nekem kedvenc - Laporta gondolatot idézve, "álomodozásra késztető" legyen.

Ahol a politika befolyással bír, ott el kell felejteni a racionalitást.
(stílszerűen a nyitó gondolathoz kapcsolódóan zárva a gondolatot, a túrón túl a mazsola, lekvár, puding, tejszínhab is bejátszik, de csak addig, míg meg nem buggyan)
Na de ne szaladjunk a szekér elé, mert nem eszik olyan forrón a kását, és ami elsőre keserű, mint az epe, az hosszú távon még lehet orvosság. Persze, lehet mondani, hogy „közös lónak túrós a háta”, de azért ne vágjunk fát más hátán, főleg ne azon, amelyik épp próbál előrehaladni a sárban. Mert ha már közös a ló, talán inkább azon kéne gondolkodni, hogyan adjunk neki abrakot, nem pedig azon, hogyan tüntessük el a hátáról a túrót.

Politikai részhez: Nem kell mindjárt ördögöt látni a falon. A politika nem feltétlenül az irracionalitás szinonimája. Inkább csak ahogy az ágyat vetik, úgy alusszák álmukat: lehet jól is csinálni, ha nem csak a díszpárnákra koncentrálunk. Szerinted Laporta megvetett ágyában díszpárna van?

És hát ne feledjük: aki mer, az nyer. Laporta álomvilága talán néha merész, de álom nélkül nincs tett, és aki nem hisz a csodában, az sosem fogja megtapasztalni. Egyébként is a foci pedig – bármennyire is üzlet ma már – nem csak számokról szól. Szív nélkül nincs játék, és a szurkolói tulajdon pontosan ezt a szívet jelképezi. Persze így is lehet addig cipelni a korsót a kútra, míg el nem törik.

Mert egy fecske nem csinál nyarat, de sok kicsi sokra megy, és ha a szurkolók egy irányba húzzák az igát, még az a bizonyos ló is új erőre kaphat – túrós háttal vagy anélkül. Végső soron nem a ruha teszi az embert, és nem a tulajdonforma teszi a klubot sikeressé, hanem hogy ki, mikor, hogyan húzza meg a gyeplőt.

Aki keres, az talál – és ha valaki csak a hibát keresi, azt is fogja megtalálni, függetlenül attól, hogy az alma mennyire piros.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

2025.09.07. 18:22:18

FcBarcelona1 írta:
2025.09.07. 17:49:42
A La Liga szabályaitól pedig a befektetők szerintem elriadnak. Kíváncsi lennék pl. a Barca Studios ügyletre, te is írtad, hogy kamu stb. szerintem pedig az egyik (több)legnagyobb katalán befektető(K)megpróbálták betolni a pénzüket, aztán láthattuk mi lett belőle.
De lehet sima nyilvános részvénykibocsátás, ahol te, Peter, Gránit, én, akárki Tokióból, vagy Rióból vehetne Barca részvényt, akár 1 darabot, akár 1000-et. Nyilván az ilyen tulajdonosnak már számít az osztalék is a részvények után, mert a pénzét fekteti be és gondolom mivel nem Real drukkerek vásárolnák fel a Barca részvényeket, így a tulajdonosi szemlélet is megvalósulna.

75% Sociok szavaznak egyesével és 25%-ban aki akar vehet részvényt és mindegy, hogy Gpisz Jakab, vagy a Nike vásárol.

Én vennék Barca részvényt.
Peter
Director del Fútbol

2025.09.07. 18:08:14

FcBarcelona1 írta:
2025.09.07. 16:16:09
Próbálom az ilyeneket elengedni, de a fülem kettéáll az ilyenektől :)
Még annyit ehhez a hozzászólásodhoz, hogy sokmindenről írtál benne, csak éppen a Barcára vonatkozó véleményemhez nem tettél hozzá véleményt.

Engem a Barca foglalkoztat és nem az, hogy az egyéb klubok mit tesznek vesznek.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.09.07. 17:49:42

Troym írta:
2025.09.07. 17:24:46
Azt vedd figyelembe, akármennyire is nem kedvelem, utolsó lennék aki védi őket, de Rosell vagy Bartomeura, folyamatosan nyereséges volt a klub.
Szerintem is a német modell a legjobb. Szerintem is jó lenne 75%+25%-ra, de ahogy írtam, össze sem lehet hasonlítani a német és a spanyol gazdaságot.
Esetleg jó lenne egyfajta "felügyeleti tanács" aki felülvizsgálja a működést, mint a Bayernnél.
Rádásul nincs olyan spanyol, Megbízható nagy befektető, mint a németeknél (Allianz, Audi, Adidas-Bayern)
A La Liga szabályaitól pedig a befektetők szerintem elriadnak. Kíváncsi lennék pl. a Barca Studios ügyletre, te is írtad, hogy kamu stb. szerintem pedig az egyik (több)legnagyobb katalán befektető(K)megpróbálták betolni a pénzüket, aztán láthattuk mi lett belőle.
Kb. annyi esélyét látom ezeknek, minthogy a jelenlegi helyzetben értelmes sportvezetőink legyenek, pedig Txiki Begiristain és Zubizarreta is szabad, de nagyon nagy valószínűséggel nem jönnének el.
Persze ezek csak elméleti síkon, mert a Sociók nem mennének ebbe bele.
A tulajdonosi rendszertől szerintem írtóznak, előbbi példákból kiindulva, szerintem teljesen jogosan.
Egy kinevezett vezetőség bármikor visszahívható, egy rossz tulajdonossal nem nagyon lehet mit kezdeni.

Ráadásul a Barca 5-6 milliárd értékű, nem tudom, hogy van e olyan Barca érzelmű ember, aki ekkora összeget be tudna fektetni.
Az arabokról és Sír Ratcliffről olvastam
https://www.sport.es/en/news/barca/busi ... t-89341655
Lehet, ha a Barca is a 17. helyen bohóckodna Amorimmal, 80 milliós Mbeumo igazolásokkal, akkor a jelenlegi vezetőség jobban meg lenne becsülve :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FcBarcelona1 2025.09.07. 18:20:36-kor.
Peter
Director del Fútbol

2025.09.07. 17:45:41

FcBarcelona1 írta:
Tégy belátásod szerint, de mielőtt én elengedem, picit bővebben kifejtem, mi a tartalma az írásomnak kronológiai sorrendben :
Peter írta:
Azon túl, hogy disszertációkat lehet írni külün külön és összehasonlításukról is a tulajdonosi formáknak,
Azaz több tulajdonosi forma létezik a saját maga előnyeivel, hátrányaival stb stb....ezekről részletesen nem fejtettem ki semmit, mert nem erről volt szándékom véleményt írni.
Nem írtam olyat, hogy melyik a legjobb vagy legrosszabb vagy bármilyen más konkrét minősítéssel sem tituláltam az egyes tulajdonosi formákat
FcBarcelona1 írta:
Milyen jól működik a tulajdonossal rendelkező Manchester United is. .
Chelsea is világverő
Az Interről írtam, 10 éve veszteséges.
A La Ligában Malaga, Valencia, Valladolid vagy a Sevilla szurkolók is milyen hálásak hogy nem túrós a ló háta :)
A PSG-nek is összejött vagy 10+ év után a BL,
Versenysportról beszélünk úgy általában, amikor a fociról van szó, így számomra értelemszerű, hogy ennek a témának meghatározó a fogalmi köre mégpedig egészen pontosan a "versenyhelyzet" fogalmával.

Tehát amiről írsz, hogy ilyen klub úgy, olyan klub így, az egészen pontosan a versenyhelyzet. Jól vagy rosszul vagy így vagy úgy meghatározóan működik, amit a szezonok végén az eredmények minősítenek.
(ahogyan a sarki fűszeresek vagy a multik vagy a piaci árusok vagy a vasút vagy a légitársaságok stb stb stb)

A versenyhelyzetet sok összetevő befolyásolja adott időben, adott körülmények között....erről nem áll szándékomban többet írni, aki érti, érti, aki nem, nem.
Peter írta:
Barca esetében a szurkolói tulajdonhoz társul a politka,
Ettől a mondattól lejjebb már konkrétan a jelenlegi Barcáról írtam a véleményemet.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2025.09.07. 17:51:03-kor.
Troym
Llegenda del Barça

2025.09.07. 17:24:46

A világ focicsapatainak >90%a magánkézben van és túlnyomó részük így is fennmarad, többnyire nyereségesen, vannak akik a szakmai célokat is elérve, mások meg nem.

Még a Laligában is csak 4 csapat szurkolók által birtokolt egyesület (csak a Barca, RM, Osasuna, Bilbao) , minden más csapat magánkézben van, akkor amennyiben bárki más sikeres, azt hova számoljuk? Minden klub magánkézben van Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Svájcban, Görögországban (kivéve Aris és Pana), Magyarországon, Svédországban, MLS-ben, mindenhol kb. Csak a Bundesliga és a brazil liga, ahol a csapatok szurkolók által birtokolt egyesületek.

Szerintem semmiben nem jobb a nonprofit egyesületi forma, mindenki döntse el rosszabb-e.
Nekem a legjobban a német modell tetszik, ahol vannak részben üzleti alapú tulajdonosok, akiknek igenis fókusz van a profitabilitáson, de egyúttal ott vannak a szurkolók is, akik formálják a klub működését.

A MU meg a "bukott diák", hozzájuk hasonlítás bármilyen téren meg tényleg olyan, mint amikor valaki kölyökkorában kap egy kettest valamire és otthon azzal magyarázza a bizonyítványát, hogy a Pistike egyest kapott.
Igen, mindig vannak bukott diákok, akkor ők lennének a mérce számunkra akármiben is?

A Chelsea szintén bukott diák volt évekig, de volt tulajdonos csere, majd sportvezetés csere, lett jó edző, kitalálták mit akarnak és jönnek ki a gödörből. (Az utolsó 2 évben már nem költenek nagyságrendekkel többet, mint amennyiért eladnak)
Ugye nekik nincs La Masia szintű utánpótlásuk, de az átlagéletkor ott is 23-24, tehát meg kellett venniük a jövőt, de szerintem kb sikerült és 10 évig ott lehetnek ők is az élmezőnyben, csak idén 2 nemzetközi kupát nyertek és szerintem top8 lesznek a BLben.

(A milliárdot meg mi is ugyanúgy elköltöttük gazdag tulaj nélkül, azért tartunk ott anyagilag, ahol, csak mi ezt 8-10 éve tettük.)

Én a Barca helyében is átállnék egy 25% intézményi és 75% szurkolói tulajdonú felállásra, akkor még ugyanúgy dönthetnek a szurkolók a nagyobb stratégiai dolgokról, de mindenféle anyagi és pénzügyi zavaros manővert hátha megvétózna a kisebbségi tulaj.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

Peter írta:
gránit írta:
Az a hatalmas mázlijuk, hogy a klub a szurkolók tulajdonában van. Egy olyan tulajdonossal, aki csak a pénztárcájára koncentrál, már rég repült volna a menedzsment, tokkal-vonóval.
Általánosságban elmondható, hogy a "közös lónak túrós a háta" közmondás nem a véletlenek szüleménye.

Azon túl, hogy disszertációkat lehet írni külün külön és összehasonlításukról is a tulajdonosi formáknak, mindkét forma esetén talán a felelősség, a számonkérhetőség és a megfelelő kontroll gyakorlása a leginkább fontos tényezők.

Barca esetében a szurkolói tulajdonhoz társul a politka, ami ezzel felülír minden olyan fontos tényezőt, ami a racionális tulajdonosi formákra érvényes.

Egy a lényeg, ami mozgatja az egészet, hogy a pályán történtek, azaz maga a "cirkusz" népszerű és valamennyire (a többség eléréséig) eladható legyen és egy - nekem kedvenc - Laporta gondolatot idézve, "álomodozásra késztető" legyen.

(stílszerűen a nyitó gondolathoz kapcsolódóan zárva a gondolatot, a túrón túl a mazsola, lekvár, puding, tejszínhab is bejátszik, de csak addig, míg meg nem buggyan)
Milyen jól működik a tulajdonossal rendelkező Manchester United is. El is küldik a szakmai stábot. Évente.
Chelsea is világverő 1,5 milliárd elköltése után, ja nem.
Az Interről írtam, 10 éve veszteséges.
A La Ligában Malaga, Valencia, Valladolid vagy a Sevilla szurkolók is milyen hálásak hogy nem túrós a ló háta :)
A PSG-nek is összejött vagy 10+ év után a BL, mikor végre a szakmaiságra hagyatkoztak, addig ha baj volt, csak felemelték az üzemanyag árát és betolták a PSG-be.
A Manchester City jut eszembe egyedül komoly szakmai munkával, akik a közös ló hátán tanulták a szakmát :)
Peter
Director del Fútbol

gránit írta:

Troym
Llegenda del Barça

2025.09.01. 14:27:23

OFFICIAL: Roony Bardghji has been REGISTERED!

He is now registered as a Barça Atlétic player and will be available for the next games

Ezért kár volt 4 hetet várni.
soadroli
Llegenda del Barça

2025.09.01. 10:00:05

BREAKING: FC Barcelona will play their next match at the Spotify Camp Nou!
They will receive the required permit in the next few hours.

Barcelona will return to the Spotify Camp Nou against Valencia on September 14th, or on the 21st at the latest. @sport
Kép
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.30. 20:04:43

FcBarcelona1 írta:
2025.08.30. 19:34:13
PR42 írta:
2025.08.30. 18:37:10
Mindenki másnak nem annyira jó, mert a klubbon éhen halnak, viszont legalább a válogatottnak jó, mert az összes spanyol fiatalnak garantált játékperce van hétről hétre, hiszen a posztjára légióst igazolni szinte senki se tud.
Az viszont vészjósló hogy 5-10-15 év távlatában mire fognak menni ezzel.
A többivel nagyjából egyetértek. Ezzel a válogatott résszel nem. Múltkor linkeltem Sport idősebb Krkic írását. Nem tudom mennyire tesz jót, hogy a válogatottat PL, Bundesliga, Szaúd Arábiából rántják össze, lassan a Barca és a Bilbao ad jatékost a válogatottba esetleg a Real. Stílus, íram teljesen más. A fiatalokat lerabolják az arabok. Akik maradnak, 20 éves korukra, amikor fizikailag legtöbbet fejlődnek, teljesen szét lesznek hajtva a La Ligában, mert igazolni nem tudnak. A PL annyira erős, hogy az sem biztos, hogy elég játékidőt kapnak.
Ki adjon játékost a válogatottba, kit szeretnétek?
Rodri, Koke - Atma nevelés,
Merino, Oyarzabal, Zubimendi, Le Normand - Soci
Pino - Villarreal
Ferran, Gaya - Valencia
Remiro, Simon, Vivian, Laporte, Nico - Bilbao
Morata, Carvajal, Asensio Real Madrid
nyilván a legtöbb játékos meg La Masia nevelés

A csapat 90%-a a 4 nagy ligából áll össze, pont úgy, ahogy a francia, brazil, portugál, olasz válogatott is, nincs semmi baja a spanyol válogatottnak.

Az meg, hogy a La Masia adja még a spanyol válogatott felét is az alapja, hogy az elmúlt 30 évben látott stiklik, bénázások, hekkelések, elszalasztott esélyek és hiányzó pénzügyi tudatosság ellenére is Barca eredményes belföldön, korábban nemzetközileg is.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.30. 19:34:13

PR42 írta:
Mindenki másnak nem annyira jó, mert a klubbon éhen halnak, viszont legalább a válogatottnak jó, mert az összes spanyol fiatalnak garantált játékperce van hétről hétre, hiszen a posztjára légióst igazolni szinte senki se tud.
A többivel nagyjából egyetértek. Ezzel a válogatott résszel nem. Múltkor linkeltem Sport idősebb Krkic írását. Nem tudom mennyire tesz jót, hogy a válogatottat PL, Bundesliga, Szaúd Arábiából rántják össze, lassan a Barca és a Bilbao ad jatékost a válogatottba esetleg a Real. Stílus, íram teljesen más. A fiatalokat lerabolják az arabok. Akik maradnak, 20 éves korukra, amikor fizikailag legtöbbet fejlődnek, teljesen szét lesznek hajtva a La Ligában, mert igazolni nem tudnak. A PL annyira erős, hogy az sem biztos, hogy elég játékidőt kapnak.
PR42
Jugador del Barça

gránit írta:
2025.08.30. 17:19:15
Troym írta:
2025.08.30. 17:05:21
Amit most összefoglaltatok, amiatt írtam hogy a ligának miért áll érdekében mindenkit szivatni, kivéve a Madridot.
A szivatásuk eredményét kell figyelni, ahhoz hogy kitaláljuk a motiváiójukat.

Az eredmény az hogy van olyan gazdag csapat aki képes BL-t nyerni, és vannak csapatok akiknek muszáj a saját nevelésekre koncentrálnia, ami miatt pedig erős a válogatott.
A sok aranyérem amiről beszéltek, ennek köszönhető.

A hátulütője hogy EL győztes csapata a spanyoloknak szerintem a következő 10 évben nem lesz. Összejött sok a múltban, de közben megfojtották az összes csapatot aki odaérhetne.
A Sevilla biztos nem nyer egy ideig semmit, aki BL-be jut az ugye EL-be már nem eshet ki mint korábban, szóval Bilbao, ATMA, Villareal off, az ilyen Celta és Betis formák pedig szerintem nem tudnak odaérni, de örülni fogok ha esetleg rám cáfolnak. Ami a múlt rendszerében működött, az már nem fog. A tényleges kis csapatoknak kellene erősödnie hogy EL-t vagy Konferencia ligát nyerhessenek önerőből, mert az hogy korábban a spanyol 3./4. helyezett kiesett a BL csoportkörben de aztán megnyerte az EL-t az már nem játszik (ATMA, Sevilla).

A BL-ben a Madridnak mindig osztanak lapot, de mi ugye általában nem vagyunk tényezők, kivéve tavaly és 2019-ben. Most amíg Flick itt van addig talán odaérünk a végelszámoláshoz, de az nem a liga szabályainak lesz köszönhető... Az ATMA pedig szerintem marad öröklúzer.

Konklúzió:
Európai trófeára ezután jelentősen kevesebb esélye lesz spanyol csapatoknak.
EL-t nyerni nem fognak, úgy ahogy eddig, az új rendszer miatt, és amiért a spanyol közép csapatoknak nincs hozzá ereje.
A BL-ben lesz esély, de ott is igazából csak a Madridnak, esetleg nekünk.
A válogatott az rendben, kiváló minőségre és mennyiségre is. Pl az hogy a franciák arról híresek hogy 3-4 különböző bitang erős európai elitben játszó kezdőt is feltudnak pakolni, és tényleg minden poszton elit játékos van harcban elit játékossal a percekért, ehhez képes egy nyáron el lett verve a arany kezdőjük is az EB-n, illetve a B kezdőjük is az Olimpián. Szóval a spanyolok visszatértek a ~10 éves nemzeti álomból ami a 2012-es EB-t követte több óriási égéssel. A VB-re is reális esély van, és a nemzetek ligáját is 1x nyerték, 1x buktak döntőt a közel múltban.

Szóval, a ligának abszolút jó hogy ezt a helyzetet fenttartsa, főleg hogy Madridisták ülnek a fontos pozicíókban. Mindenki másnak nem annyira jó, mert a klubbon éhen halnak, viszont legalább a válogatottnak jó, mert az összes spanyol fiatalnak garantált játékperce van hétről hétre, hiszen a posztjára légióst igazolni szinte senki se tud.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.30. 17:19:15

Troym írta:
Én meg azt mondom, hogy igaza van.
- 33 éve alakult ki a BL a BEK-ből, azóta 13-at nyertek a spanyolok, 6-ot az angolok, 5-t az olaszok.
- 15 éve létezik ez a fajta EL, ebből 9et nyertek a spanyol csapatok, 4et angolok.
- A spanyol válogatott az elmúlt 5 foci EB-ből 3at nyert
- ők a címvédők az olimpián
- szerintem az egyik, ha legnagyobb esélyesei a jövő évi foci VB-nek
- 2030-ban meg részben ők rendezik a VB-t
- van 2+1 brand, amiből a Real és Barcelona a világ legnagyobb szurkolótáborával, követőivel rendelkezik
- náluk van a világ legnagyobb bajnoki rangadója, aminek nagyobb a nézettsége, mint a legtöbb sportág VB döntőjének

Gondolkodás nélkül írnám alá, hogy a spanyol foci a legerősebb, és én sem exportálnék meccseket a tengeren túlra, ha azt kell eldönteni, hogy a legmenőbb showbusiness, vagy a legkomolyabb szakmai munka legyen az irány, én országos szinten is utóbbit javaslom.
Attól sem kell félni, hogy a világ más részéről kölykök ne akarnának odamenni, ha dél és közép-amerikai kissrácok oda mehetnek és anyanyelvükön próbálhatnak szerencsét.
Teljesen egyetértek. Egy győztes EB után miért is kéne, hogy mást gondoljanak, mint azt, hogy ők a legerősebbek? Még az olimpiát is ők húzták be.

Kívülállóként meg nagyon sok szempont felett átsiklik az ember. Ha magyarra fordítom, amikor vízilabdában taroltunk és nyertük az Euroligát, kb megfeszítették volna azt, aki azt merte volna mondani, hogy cseréljük le az olimpiai bajnok magyarokat esetleg itt-ott, egyes posztokon tehetségesebb szerbekre, olaszokra, horvátokra. Az az ember kb örökre kiírta volna magát a magyar vízilabdából. Amióta meg tele van a bajnokságunk külföldiekkel, kb 10-15 éve, azóta a válogatott is visszaesett.

Az biztos, hogy az átigazolási időszakok mindig izgalmasak, én magam is szeretek eljátszani a gondolattal, hogy kiket igazolnék le, jó érzés megélni, hogy a meglátásaink beváltak, esetleg a kiszemeltünk máshol futott be, és örömmel mondhatjuk azt, hogy "bezzeg mi megmondtuk". Ez a FIFA-s élmény most nincs meg, ez egyértelmű. De ez tényleg csak egy kívülállónak fő szempont. Ott lehet egy rakás másik szempont, ami miatt úgy döntenek, hogy ilyen rendszert akarnak.

Az meg tény, hogy minden fronton ők a legeredményesebbek jelenleg. Azt még el is hiszem, hogy egy PL-es középcsapat erősebb, mint egy La Ligás középcsapat, ezt láthattuk tavaly, amikor a Real Sociedad, Bilbao, Betis elvéreztek az angolokkal szemben. De ez mégis kit érdekel, ha a spanyoloknál van a legtöbb aranyérem? Az aranyérem számít, senkit nem érdekel a 8-10. helyezettek összehasonlítása.

Amikor Egerszegi Krisztna halmozta az aranyérmeket, vagy Hosszú Katinka, akkor sem érdekelt a világon senkit se, hogy de bezzeg az amerikai, kínai, ausztrál válogatókon az 5. helyezett megverné a magyar válogató 5. helyezettjét. Ugye, milyen nevetséges? Senkit nem érdekel. Csak az aranyérem számít, abból meg a spanyolonak van a legtöbb.
Troym
Llegenda del Barça

gránit írta:
2025.08.30. 16:43:08
ütött a nyilatkozatáról, hogy mélyen meg van arról győződve, hogy Spanyolország a csúcs, a spanyol foci és a spanyol bajnokság a csúcs, ha valaki akar valamit tőlük, nekik kell Spanyolországba menniük, nem fordítva. Kb mintha azt mondta volna, hogy a sas nem kapkod legyek után. Ha az USA-nak kell a spanyol foci, jöjjenek ők Spanyolországba, ne a spanyolokat ugráltassák, repkedtessék. A nagyon fontos emberek nem loholnak senki után.

Ők meg vannak győződve arról, hogy ők a legerősebbek, mennek a saját fejük után.
Én meg azt mondom, hogy igaza van.
- 33 éve alakult ki a BL a BEK-ből, azóta 13-at nyertek a spanyolok, 6-ot az angolok, 5-t az olaszok.
- 15 éve létezik ez a fajta EL, ebből 9et nyertek a spanyol csapatok, 4et angolok.
- A spanyol válogatott az elmúlt 5 foci EB-ből 3at nyert
- ők a címvédők az olimpián
- szerintem az egyik, ha legnagyobb esélyesei a jövő évi foci VB-nek
- 2030-ban meg részben ők rendezik a VB-t
- van 2+1 brand, amiből a Real és Barcelona a világ legnagyobb szurkolótáborával, követőivel rendelkezik
- náluk van a világ legnagyobb bajnoki rangadója, aminek nagyobb a nézettsége, mint a legtöbb sportág VB döntőjének

Gondolkodás nélkül írnám alá, hogy a spanyol foci a legerősebb, és én sem exportálnék meccseket a tengeren túlra, ha azt kell eldönteni, hogy a legmenőbb showbusiness, vagy a legkomolyabb szakmai munka legyen az irány, én országos szinten is utóbbit javaslom.
Attól sem kell félni, hogy a világ más részéről kölykök ne akarnának odamenni, ha dél és közép-amerikai kissrácok oda mehetnek és anyanyelvükön próbálhatnak szerencsét.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.30. 16:43:08

Peter írta:
2025.08.30. 10:11:44
Abban a tekintetben többet nem tudok hozzátenni, hogy mindez a Liga és a Ligát alkotó klubok egyértelmű és kristálytiszta többségi akarata,
A szabály rossz avagy hülyék? Na erre a kérdésre sajnos nem tudom a választ, de a kérdésből kimaradt a szurkolói álom.
Laporta is nyilatkozott arról, hogy az "álmodozásra késztetés" egy nagyszerű dolog.
Ennyi. Úgy tűnik, Spanyolországban pont nem érdekel senkit, hogy egyesek azt szeretnék, hogy olyanok legyenek, mint a PL. A Getafe elnökének nyilatkozatai nem csak azért érdekesek, mert ellenzi a bajnoki mérkőzések kivitelét Spanyolországon kívülre, de azt is érdemes elolvasni, miért ítéli el. Sütött a nyilatkozatáról, hogy mélyen meg van arról győződve, hogy Spanyolország a csúcs, a spanyol foci és a spanyol bajnokság a csúcs, ha valaki akar valamit tőlük, nekik kell Spanyolországba menniük, nem fordítva. Kb mintha azt mondta volna, hogy a sas nem kapkod legyek után. Ha az USA-nak kell a spanyol foci, jöjjenek ők Spanyolországba, ne a spanyolokat ugráltassák, repkedtessék. A nagyon fontos emberek nem loholnak senki után.

Ők meg vannak győződve arról, hogy ők a legerősebbek, mennek a saját fejük után. Ennek Tebas csak egy apró fogaskereke. Biztos, hogy vannak viták, a Getafe elnöke is úgy látja, hogy túl van tolva a jelenlegi rendszer, de úgy tűnik, egyelőre egy halva született elvárás, hogy ők majd olyanok lesznek, mint a PL. Nem akarnak olyanok lenni.

Minden egyéb kíbicek, kívülállók ideológiai önmegvalósításának vágya, vágyvezérelt vitája. 2027-ben lesz majd ismét választás, akkor lehet egy akár teljesen más irányra szavazni. Kivéve, ha a sok kamu szájkarate után élesben megint behúzzuk fülünket-farkunkat, és újra leszavazunk Tebas-ra.
Peter
Director del Fútbol

2025.08.30. 10:11:44

bence0330 írta:
2025.08.29. 11:07:04
Így van, és gyakorlatilag senki "nem felel meg". Akkor mi van, a szabály rossz, vagy mindenki hülye?
Abban a tekintetben többet nem tudok hozzátenni, hogy mindez a Liga és a Ligát alkotó klubok egyértelmű és kristálytiszta többségi akarata,
A szabály rossz avagy hülyék? Na erre a kérdésre sajnos nem tudom a választ, de a kérdésből kimaradt a szurkolói álom.
Laporta is nyilatkozott arról, hogy az "álmodozásra késztetés" egy nagyszerű dolog.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.29. 21:58:17

FcBarcelona1 írta:
2025.08.29. 21:40:27
Miről beszélsz? Laporta "megörökölte". Sakkban tartja, így van.
Igazad van, 2001-ben kezdődött. Laporta meg folytatta.

Ha a spanyol labdarúgás menthetetlenül Real Madrid-párti, akkor ki kell belőle lépni, nem hisztizni. A szuperliga támogatásában teljesen egyet is értek Laportával, és büszkék lehetünk arra, hogy ennek a témának az élharcosai vagyunk. Laporta sok mindent jól csinál, de elfogultnak sem kell lenni vele.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.29. 21:40:27

gránit írta:
2025.08.29. 21:00:46
A Negreira-ügy Laportának köszönhetően pattant ki, ő indította útnak ezt az elnökségeken átívelő szörnyszüleményt. Nekem ez volt az első nagy csalódás Laportával kapcsolatban, pedig az első két elnökségében én nagyon kedveltem, és örültem, hogy 2021-ben ő nyert. Nem kell Laportának úgy tennie, mint az a bűnös, aki csak azt bánja, hogy elkapták. Az bizony egy nagyon ciki ügy, elképzelhető, hogy Tebas ezzel tartja sakkban Laportát, de ezt csak magának köszönheti, csak neki köszönhetjük. Szorgosan meg is szavazta Tebas fizuemelését is.
Miről beszélsz? Laporta "megörökölte". Sakkban tartja, így van. Szerintem is ciki, mert biztos vagyok benne, higy arról szólt, amiért kirobbant (nem bíró vásárlás) a semleges ítéletek eléréséért, (ami önmagában is nyomásgyakorlás, mint a Real Madrid szatyrai, vagy a TV csatornája "kritikái")ahol 80+ éve Real Madridhoz köthető emberek irányítják a spanyol focit, ahogy most is. Megneveztem őket. Az fittyfene ahhoz, vagy a mostani nyílt nyomásgyakorlashoz képest. Ajándéktárgyakat adtak? Másnak arany Rolex órákra épül a történelmük. És csodálkozol, hogy megszavazta, és ezen vagy kiakad a.
Troym írta:
2025.08.29. 21:07:32
Ez a Laporta szembemegy Tebassal pontosan miben nyilvánul meg?

Néha morog ugyan 2 mondatot Laporta egy sajtótájékoztató alatt Tebasra, de többet nem látok.
Ha keresünk olyat, aki tényleg szembemegy Tebassal - igaz más témák kapcsán - az jóval inkább Perez, aki a saját témáiban (bírók) nyílt háborút visel a Liga ellen.
Laporta nekem is olyan, mintha sakkban tartaná őt Tebas, márpedig FFP-vel nem lehet, így is 100-1 szabály alá esünk, más lehet a háttérben.
Az egész viszony ott romlott meg (3 elnök között), amikor Tebas megígérte, hogy Messi maradhat, a CVC megkötésével, közben Perezt háta mögött megegyezett a La Liga klub elnökeivel. Real Madrid tudtommal több tucatszor jelentette, hol jogosan, hol úgy gondolva ők kiváltságosak.
A linkelt hírben hivatalos közleményben szólították fel a lemondásra. Tudtommal többször fordultunk a La Liga ellen a bírósághoz, vagy épp a CSD-hez.

És mit kezdek Tebassal? Tudtommal van egy felfüggesztett eltiltása, Real és Galan feljelentése folyik ellene, valószínűleg abból sem lesz semmi.
A spanyol foci marad amilyen, Real TV nyomtatja tovább a nyomásgyakorlást, Laporta pedig szerintem okosan hallgat, és mostanában nem nyilatkozik a vitatott helyzetekről
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.29. 21:07:32

Ez a Laporta szembemegy Tebassal pontosan miben nyilvánul meg?

Néha morog ugyan 2 mondatot Laporta egy sajtótájékoztató alatt Tebasra, de többet nem látok.
Ha keresünk olyat, aki tényleg szembemegy Tebassal - igaz más témák kapcsán - az jóval inkább Perez, aki a saját témáiban (bírók) nyílt háborút visel a Liga ellen.
Laporta nekem is olyan, mintha sakkban tartaná őt Tebas, márpedig FFP-vel nem lehet, így is 100-1 szabály alá esünk, más lehet a háttérben.

Más: A napokban az uefa nyíltan állást foglalt az USA meccs ellen, nem tudom mennyire ragaszkodunk hozzá, de gyanítom ott valós új csetepaté fog kialakulni, ha igen.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.29. 21:00:46

FcBarcelona1 írta:
2025.08.29. 20:50:29
Laporta nyíltan szembement vele, azután kipattant a Negreira ügy Tebasnak köszönhetően.
A Negreira-ügy Laportának köszönhetően pattant ki, ő indította útnak ezt az elnökségeken átívelő szörnyszüleményt. Nekem ez volt az első nagy csalódás Laportával kapcsolatban, pedig az első két elnökségében én nagyon kedveltem, és örültem, hogy 2021-ben ő nyert. Nem kell Laportának úgy tennie, mint az a bűnös, aki csak azt bánja, hogy elkapták. Az bizony egy nagyon ciki ügy, elképzelhető, hogy Tebas ezzel tartja sakkban Laportát, de ezt csak magának köszönheti, csak neki köszönhetjük. Szorgosan meg is szavazta Tebas fizuemelését is.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.29. 20:50:29

gránit írta:
2025.08.29. 20:29:43
FcBarcelona1 írta:
2025.08.29. 20:12:04
Lejjebb írtam, egyszer sem volt ellenfele a választásokon.
Amivel még inkább azt erősítetted, hogy nem is akar más irányvonalat jelenleg a spanyolországi labdarúgás. Biztos van olyan ott is, aki nem ért egyet vele, a Getafe elnöke is nagyon cuki, a lényegen nem változtat.
https://barcauniversal.com/two-ex-barce ... eira-case/
Senki nem mer nyíltan nekimenni Perezen kívül (írtam a vezetőkről) ő a "munkáltató".
Laporta nyíltan szembement vele, azután kipattant a Negreira ügy Tebasnak köszönhetően.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.29. 20:29:43

FcBarcelona1 írta:
2025.08.29. 20:12:04
Lejjebb írtam, egyszer sem volt ellenfele a választásokon.
Amivel még inkább azt erősítetted, hogy nem is akar más irányvonalat jelenleg a spanyolországi labdarúgás. Biztos van olyan ott is, aki nem ért egyet vele, a Getafe elnöke is nagyon cuki, a lényegen nem változtat.
Válasz küldése