bence0330 írta: ↑2025.08.10. 21:08:44
...sokan úgy érzik, hogy a Barca ezzel a felsőbbrendűséget fejez ki, amikor nagyon nem. Szerintem Barca-drukkerek közül is rengetegen, de semlegesek közül meg kb mindenki.
Persze, értem a közben rárakódott többletjelentést, nem elválasztható ennyire a kettő, viszont semmiképp sem jelent egyfajta morális felsőbbrendűséget, ennyi a lényeg. És amikor épp valami cikk nevetségesnek akarja láttatni a klubot, akkor előveszi ezt, és kész.
Szerintem Laporta eléggé alárendeléi magát. Szeret szerepelni az öreg, de bármikor, ha a klub és a saját érdekei közt kell választani, habozás nélkül teszi ezt a klub javára. Rengeteg olyan húzása volt, ami a személyes elnöki karrierjének betesz, de, jelenben, sőt, akér közép-hosszútávon is a Barcát szolgálja. Messi, a Camp Nou felújítást aztán tényleg meghagyhatta volna a következőknek, ez biztos nagyon betett a népszerűségének, Xavi elküldése, lehetne sorolni azokat, amiket meg kellett, vagy meg akart húzni, és megtette, és a klub javát szolgálta, akkor is, ha a culék nem szeretik érte.
Ezek a rárakódott dolgok egyébként nem olyanok voltak sokáig, amihez görcsösen ragaszkodni kellett, jöttek maguktól.. és tényleg volt gyakorlati jelentősségük. Így végső soron amúgy egy felsőbrendűség érzetet keltett, akármennyire is negatív értelemben van ez használva manapság, szinte kizárólagosan.
Valóban az a fontos, hogy ha szóba kerül(t), akkor ez milyen kontextusban és milyen céllal... amikor én használtam, akkor szerintem mindig olyan környezetben, ahol az adott konkrétum kapcsán azt akartam érzékeltetni, hogy lehet valamit másként.. és nem volt cél érzékeltetni, hogy a mi klubunk jobb, sokkal inkább hogy a többiek számára ez lehet egy követendő példa, egész egyszerűen jobb lenne tőle a helyzet.
Szerintem nagyon egyoldalúan és/vagy a felszín kapirtálása nélkül nézed Laporta tevékenységét, legalábbis a leírtak alapján.
Nagyon sokszor és sokmindenről leírtam már, hogy szerintem éppen hogy a saját megítélését helyezte előtérbe (ami persze a klub rövidtávú érdekeivel esik egybe, persze sokszor hatalmas kockázatvállalás mellett, ami már a felelőtlenséggel határos), szemben a klub közép-, és hosszútávú érdekeivel. Most ezeket nem listázom tételesen, de csak azokról amiket te hoztál példaként:
1. Messi elküldése szerintem nem döntés volt, egyszerűen a huszonfős keret felének, kétharmadának elküldésével SE lehetett volna tartani az ő fizetését, erről elegendő cikk volt annak idején. Valójában itt a döntés csupán arra terjedt ki az elnök részéről, hogy ezt hogy kommunikálja a klub tulajdonosai és szurkolói felé. Gondolom emlékszel, hogy ez milyen gáz volt, egyúttal annak is megalapozott, hogy később az esetlegesen nyíló ablakban se AKART visszajönni a klub elsőszámú legendája, és búcsúmeccse se volt a mai napig, sőt abszolút semmilyen gesztus, még csak a klub háza táján se lehet őt hosszú évek óta látni. Retrospektívben Pedriből, Gaviból, Cubarsiból, Lamineból szerintem ugyanolyan sztárok lettek volna, ha visszajön - ezt csak azért mondom, mert voltak hangok, és én is bizonytalankodtam, hogy kell-e még Messi egy új generáció mellé, nem kontraproduktív-e esetleg. De nem ez maradt bennem tüskeként, hanem hogy Laporta már ezzel megágyazott a ferdítés, torzítás, hazugságok, szavahihetetlenség jellemezte, transzparencia mentes klubvezetésnek. És ez azóta is változatlanul megy.
2. A Camp Nou felújítását bevállalta, de szerintem ez pont idén tavaszig inkább a népszerűségét növelte. Lehetett villogni vele, a tevékeny jó gazda képében teccelegni, haladást imitálni, egyéb karcos ügyekről elterelni a figyelmet, az új stadion makettjével fotózkodni minden adandó alkalommal, stb.
A megítélésében most kezd visszaütni maximum, mivel megközelítőleg se készül el határidőre, ami a vezetői/érdekérvényesítői kompetenciáit erősen megkérdőjelezi, de még inkább az, hogy a látható csúszások ellenére (vagy épp mert még annyira se képesek felmérni, mint mondjuk én... nemtom melyik a jobb forgatókönyv) már második éve teljesen hibásan tervezik meg a klub költségvetését és gazdálkodását a Camp Nou bevételeivel. Megint csak: két opciót látok, vagy totális inkompetencia, vagy masszív hazugságcunami mert igazából ők is tudták, hogy semelyik határidő és költségvetés nem fog működni. Lehet választani, melyik a jobb, de ez csak most kezd begyűrűzni népszerűségben, és ezt is láthatóan próbálják minél tovább húzni, most asszem a 6. megnyitási határidőnél tartunk, de ráadásul kb ugyanolyan bizonytalan, mint az eddigiek. Meggyőződésem, hogy ki akarják bekkelni a válaszátsokig valahogy, akármi is legyen ennek a következménye a csapatra és a klub gazdálodására nézve.
3. Xavi elküldése szerintem pont hogy a népszerűsége mentésére tett kísérlet volt - biztos emlékszel, egyik héten bejelentették hogy marad, a következőn mikor kiestünk a BL-ből (talán?) kirúgták. Egyrészt csapongást és felelősség áttolást látok, másrészt pedig egy kockázatos, de mégiscsak rövidtávú gondolkodást - hiába volt teljesen konzisztens a klub és játékoskeret állapotával a csapat épülésének tempója, a csapat játéka, inkább megszakították a hosszútávú projektet, mert kupa nélkül maradtunk.
Eddig jó a Flick projekt, és lehet, hogy középtávon is végül jó döntésnek bizonyul, de ez a jövő zenéje, és ne higyjük hogy garanciáink vannak..... !
Viszont két dolog ehhez:
a.) Ahogy Cubarsi, Pedri, Yamal elkezdtek (Pedri esetén folytatódott) beérni, és abszolút elsőszámú kulcsemberek voltak a három pályaharmadunkban (szerintem), úgy bármilyen edző keze alatt megtörtént volna ez. Nem kisebbítve Flick érdemeit (bármely edzőre igaz lenne), azért szerintem 80-90%ban továbbra is a képességek viszik a csapatot, az edzői zsenialitás jobb esetben is csak a maradékért felel.
b.) Emlékezzünk az abszolút rekord védekezős évére Xavinak, minden idők egyik legjobb védelme volt, kupák, bajnoki cím. Aztán jött rá egy rosszabb év és hiába minden fogadkozás a hosszútávú sportprojekt mellett, a vezetőség bedobta a törcsit. Lehet, hogy a Flick féle játék jobban tetszik a szemünknek mint a Xavi féle bármikor is tetszett, de ki tudja, mi lesz mikor megtanulnak játszani a lescsapdánk ellen? Vagy ha Araujoval nem megy olyan pöpecül, Cuba meg véletlen lesérül? Vagy ha csak simán hullámhegy után hullámvölgy jön, és felhangzik a füttyszó, és jön a hírhedten kegyes katalán média?
Ráadásul szerintem meglepően jók voltunk tavaly, ezt én egy kiugró évnek gondolom mindent egybevetve (Flick remek munkájra, Yamal, Pedri, és Rapha őrült formája, stb..), statisztikailag illetve megérzésre is valószínűtlennek gondolom, hogy idén is ugyanilyen jó lesz. Aztán ki tudja, pár év szünet után végülis újra nálunk a világ legjobb játékosa, ha semmi nem jön közbe.
+ bónusz: A Camp Nou egy milliárdeurós üzlet, és súlyos eurószázmilliók esnek ki bevétel szinten amíg épül. Hogy ez milyen távon épül meg végül teljesen, milyen kiesést és cserébe végül milyen távon történő megtérülést produkál, azt csak a jövő dönti el. Bartomeuék döntései is csak utólag gyűrűztek be, sőt tolták őket akár illegalitásba, illetve totálisan felelőteln gazdálkodásba. Laportáékról is csak utólag fog ám kiderülni, hogy be lehetett-e vállalni a Camp Nout vagy sem, adott helyzetben.
Amit jelen állás szerint tényként tudunk:
- Bármit is mond Laporta ebben a ciklusában, azoknak a kétharmada/háromnegyede nem teljesül, különös tekintettel a nagyobb horderejű dolgokra.
- Eltelt az elnöki ciklusa 90%-a, négy és fél év, és még mindig nem kerültünk vissza a normál gazdasági és piaci helyzetbe, egyszerűbben pl az 1:1 szabályhoz.
Ez a kettő számomra elegendő ahhoz, hogy azt mondjam, nézzünk meg valaki mást, hogy menedzselné a klubot.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila