gránit írta: ↑2025.08.08. 01:56:48
bence0330 írta: ↑2025.08.08. 01:39:50
De szerinted akkor a Madrid is az?
Miért lenne a Madrid az? Ők 1:1-ben vannak, mi nem. Ők valamit nagyon jól csinálnak, mi valamit nagyon rosszul. Hozzáteszem, a legnagyobb veszély a klubra nézve, ha rendben találjuk azt, amit jelenleg csinálunk. Ez a legeslegnagyobb veszély a Barcelona számára, ha ez a szerencsétlenkedés a kultúránk részévé válik, és még védegetjük is a saját hibáinkat. Sokan írják, hogy már belenyugodtak ebbe, én egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ez kódolva van bennünk. Ezt a vezetőséget a következő választáson páros lábbal kell kirúgni. Pedig én Laporta-párti voltam, de sajnos ez a garnitúra is csak rontott a klub pénzügyi helyzetén.
bence0330 írta: ↑2025.08.08. 01:39:50
Őszintén a marketingértékes felvetésedet sem értem teljesen
Ki beszélt "marketingértékről?" Piaci értékről volt szó. A TM-en sem látok "marketingértéket", őszintén szólva. Bár a "piaci értéknek" sincs semmi jelentősége, amit odabiggyesztenek. Minden játékosnak annyi a piaci értéke, amennyiért elkel, ahogy minden terméknek az a piaci értéke, amennyiért elkel.
Mi 2-3-4 évig olyan szinten hibáztunk egy személy miatt, aminek a levét még most is isszuk. Ez oké, ebből ki is jöttünk. Azóta pontosan úgy viselkedünk a piacon, szerződésekben, mindenben, mint a Madrid. Rosszul tesszük, ha ők akkora zsenik? Ők is bénáznak a szerződésekkel?
Jogos, a marketingérték nem ugyanaz, mint a piaci érték, de így éjjel kicsit összemostam. De amit írtam, azt alapvetően a piaci értékről tettem, a javítást tök korrekt, de a lényegét tartom.
De nem, egy játékosnak nem annyi a piaci értéke, amiért elkel. Amennyiért elkel, azt nem is piaci értéknek hívjuk, hanem mondjuk vételárnak, vagy valami hasonlónak. A piaci ár az egy becsült érték sok tényező alapján kalkulálva. Ennyit jelent. Ettől még nem feltétlen veszik meg annyiért, ja, de egy jó kiindulási alap. Ebből megy lefelé bizonyos tényezők alapján (sérülés, formahanyatlás, nagyobb klubokban nem hiánycikk a posztja, szerződés idejéből kevés van vissza, kereslet-kínálat, ésatöbbi). Ugyanúgy feljebb is mehet ettől a becsült értéktől (kell újgazdag klubnak, épp lesérül valaki a poszton és sürgős lesz (Nico mikor Rodri lesérült pl), stb. Ez mondjuk jóval ritkább, de van néha ilyen.
Kalkulálni viszont piaci árral lehet, mert senki nem lát a jövőbe, hogy ténylegesen mennyiért veszik meg. De ez a világon mindennel így van, ha el akarsz adni egy laptopot a marketplace-en, akkor is. A kiindulási pontod az lesz, amit a géped minősége és a piac diktál. Ettől még lehet, hogy többért adod el, ha mázlid van, de könnyen lehet, hogy x dő után már 25%-al csökkented az árát, mert senki nem akar épp ilyet venni ennyiért, hiába ennyi kb a normál piaci ára. Ha meg sürgős neked, lehet féláron fogod eladni. Ez ilyen. A kereslet-kínálat nyilván nagyban szabályozza ezt, meg ezer más dolog, de ettől még a piaci ár ennyi, a kiindulási alap úgyis az lesz, legalább nagyságrendileg.
Hogy pl. Gavit a tavalyi formájában nem vennék meg 90-ért, az tuti, de előtte meg közel ennyit ajánlott pl. a Pool, ha jól rémlik, 70-80 körül, mikor még formában volt, és kulcsszereplő. Sőt, már egy évvel korábban is röhögve kifizették volna ők és mások is az 50 misis kivásárlásit, de mondjuk Gavinál nyilván hiába kopogtatnak. A sérülése előtt közvetlen a PSG 70-80 milliós ajánlatáról írogattak több helyen, pl. a mundón is, LE eléggé akarta.
Szóval top formában szerintem a 70-80 millió reális vételár lehetne, kezdőként. Flick alatt/sérüléssel ez most 60-ra esett. Nem hiszem, hogy feljebb fog menni, mert nem lesz kezdő, lehet 50-re leesik majd.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy