gránit írta: ↑2025.07.10. 11:20:19
Nem vagyok egy szélső igazolása ellen, de nem is tartom feltétlenül szükségesnek. Dumfries szerintem jó megoldás lenne egy teljes szerkezetváltás felé. De enélkül is működne Yamal beljebb tolása. Gyerekkoromban gyakorlatilag mindenki 4-4-2-t játszott, és nem emlékszem ilyen bontogató emberekre. Kell bent kent góllövő, add be nekik és belövik. Szinte mi voltunk az egyetlenek, akik három támadóval álltunk ki, Rivaldo le is lépett, mert nem akart kitolva játszani. Messi volt az, akinek nagyon feküdt az a poszt, Henry is megbirkóztott vele (bár a pályafutása nagyrészét ő is 4-4-2-ben játszotta le, nem emlékszek, ki volt a bontogató ember a világbajnok és európabajnok francia válogatottban, amikor Trezeguet-vel voltak elől párban), de nem igazán szerette. Azóta azt gondoljuk, hogy ezt kell erőltetnünk, de Messiből csak egy van, és ő is inkább középen szeretett játszani.
Felőlem jöhet szélső, de nem is tartom létszükségletnek. Tegnap is megmutatkozott, hogy aranyat ér, ha egy villámgyors és gólérzékeny játékos azonnal kapura tud törni, ha az ellenfél lyukat hagy a védelemben egy hiba után. Nagy húzás volt Luis Enrique részéről.
Ribery - Bárki - Robben
CR - Benzema - Bárki
Bárki - Bárki - Messi
Bárki - Messi - Bárki
Grealish - Haaland - Silva
Martinelli - Bárki - Saka
Kvaradona - Dembelé - Doué/Barcola
Coman - Lewy - Gnabry/Sané
Mané - Firmino - Salah
Én gyakorlatban több 3 támadós rendszer variációt láttam mint a többi rendszert összesen.
A 4-4-2 amire te gondolsz egy elmúlt korszak relikviája.
és akkor még a válogatottakat nem is vettem ide.
Amit leírsz nem értelmezhető számomra.
Yamal - Raphinha elől akkor?
Vagy Raphinha - Lewy - Yamal - Ferran , 2 szélső 2 center?
Mint annó Pires - Henry - Bergkamp - Ljunberg?
Mondjuk ebben pont van szélső, meg volt mindig is..
Annó CR is szélső volt a MU-ban 4-4-2ben. Tehát akkor is volt bontogató szélső, meg góllövő is középen.
Nem is értem mire gondolsz, de ez már korábban is kiderült amikor szélső igazolás nélkül vetetted fel ezt az egészet.
Majd gondolom Pedri Gavi vagy Fermin játszik szélsőt, középen Yamal, hátulról Dumfriessel támogatva. Hát na, nem logikus. Igazából pont nem maximalizálja senkinek se az előnyeit.
Miért?
1. Yamalnak terület kell.
2. Yamal a lábához várja a labdát, szeretné azt úgy megkapni hogy egyből indítani vagy cselezni tudjon a kapu irányába.
3. Aki középen játszik, az szinte minden esetben háttal a kapunak, fejjel a saját védői felé nézve várja a labdát, és ebből kell lekészítenie egy érintésből, vagy esetleg lefordulnia. Erre Lewy meg Ferran jó, Yamal pedig pazarlás.
4. A keretünk nem elégséges megvalósítani, mert nincs senki aki átvegye Yamal mostani szerepét. Nem a poziját, a szerepét. Azt a szerepet hogy ki cipeli a labdát, ki ad bal lábbal jobbról befelekanyarodó indításokat és beadásokat, ki képes presszing esetén csellel labdát tartani stb... Dumfries az nem ez. Bárki akit kitolnál oda akár bontogató címszóval, akár vonalszélsőként, akár középpályásként nekem mindegy minek nevezzük de senki se lenne erre képes.
5. tehát ha lenne 4 Yamalunk akkor könnyű lenne, ha meg van 1, akkor ő játszon ott ahol a többieket kimaximalizálja, illetve ahol ő is hatékony. Középen nem lenne hatékony, mert az erényeit nem tudná villogtatni. Lehet hogy mire is 27 lesz mint Dembelé addigra majd talán. Addig meg emészthetjük a Sommerbe lőtt ziccereit. Mintha annó a suhanc Dembelé hasonló ziccert lőtt volna a Liverpool kapusba. Mintha a korral érne a játékos kapu előtti higgadtsága?