Ha ennyire lovagolni akarsz a szavakon, akkor egy 10-est vehetünk ugyanúgy mint egy vkp-t. Ugyanúgy középpályásnak hívják őket, középen játszanak. De egy Romeu és egy Olmo posztja alatt nem hiszem, hogy bárki is ugyanazt értené. Ahogy egy Baldéra vagy egy Koundéra sem azt mondják, hogy szélső, hanem balhátvéd és jobbhátvéd. A szélső kifejezés teljesen egybeforrt a jobb és bal oldali támadó poszttal. A 70 évvel ezelőtti megnevezések pedig a focival együtt eléggé megváltoztak, a posztok, taktikák átrendeződésével együtt. Ezért is értik például a "tükörszélső" kifejezést az ellentétes oldali támadókra. Ezek pedig nem internetes pletykák. Bármikor megnézel egy meccset, focival foglalkozó műsort, újságot mindenhol így van.gránit írta: ↑2025.07.11. 17:44:45A "wing" magyarul azt jelenti, hogy "szárny". A német is Flügelnek, szárnynak nevezi ezt a posztot. Lehet, hogy terjengenek az interneten téveszmék is, én arra bátorítok mindenkit, hogy ne üljenek fel ezeknek, hanem használják az eszüket. A szélső az, aki szélen játszik a mérkőzés folyamán. Nincs sok értelme azt szélsőnek nevezni, aki beljebb játszik náluk, azt pedig nem szélsőnek nevezni, aki valóban a szélen játszik; persze terjednek az interneten ennél nagyobb értelmetlenségek is, én ezzel szemben arra buzdítanám az embereket, hogy használják helyesen a kifejezéseket. De ez valószínűleg egy generációs dolog, mert még az én, öregnek semmiképp nem mondható generációm is azt érti szélső alatt, aki a szélen játszik.
Abban mindenképpen egyetértünk, hogy Yamal jelenleg szélső.
De, ha már a külföldi kifejezésekre térjek ott sem szélső/szárny kifejezéssel illetik a jobb/bal oldali hátvédeket, hanem left/right back, eggyel előrébb pedig left/right midffielder. A wing lehet hogy szó szerint szárny, de a szélsőt értik alatti Egy Viniciust/Kvarát stb sem úgy emlegetnek mint left wing striker vagy left forwardként, hanem left winger.
Az alábbi oldal foglalja össze legtömörebben a kifejezéseket, ha úgy gondolod nem ez a forrás amire alapozni kell, viszont akár külföldi, akár magyar közvetítések alatt, focival foglalkozó újságokban, műsorokban ezeket hallod/olvasod.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sablon:La ... 1s_posztok