Troym írta: ↑2025.06.03. 14:18:53
- a goal prevented mutató, vagy mi +7.5 Garcia esetén, 0.5 Meretnél, ami megegyezik Tek mutatójával
Ezt a mutatót pont nincs értelme nézni egy Espanol-Napoli/Barca szintjén, ahol az Espanolt egész meccsen sorozzák, két azonos szintű kapusnál is drasztikus lenne a számbeli különbség, többszörös érték jönne ki. Ez kb ugyanaz kis túlzással, mint hogy ki védett többet, a mai advenced statok korában teljesen értelmetlen az is.
A 90 percre vetített várható/bekapott gólok aránya már kiveszi a képletből a csapat erejét, pusztán a lövést vizsgálja és hogy az mennyire volt védhető, és ha ezt lebontod percarányosan, akkor Meretnél +0,07 jön i, míg Garciánál + 0,2 - azaz alapvetően igazad van, Garcia jobb, azért nem is kevéssel. Megnéztem a korábbi éveiket is, mert egy szezonban bármi lehet (pl TS két évig volt a legrosszabb kapusok között, javarészt inkább a legrosszabb kapus a Ligában a 2-8 után a meg nem műtött sérülésével, utána meg tán élete szezonját hozta a 22-3-as bajnoki címnél). Garciának akkor még nem voltak meccsei, szóval nem releváns, de Meretnek még gyengébb is volt. Két éve meg valamennyivel jobb (+0,10)
Ennél a mutatónál szerintem nem lehet igazából közelebb kerülni statisztikailag a kapusok megítélésében. Itt már max olyasmi árnyalja a képet, hogy egy kapusnak kicsit könnyebb jól védenie, ha folyamatosan foglalkoztatják, "belejön", nem ugyanaz hideg kézzel védeni ugyanazt a lövést, meg 5 vetődés után.
Lábbal a statokat nem szeretem kapusnál nézni, én legalábbis semmit nem tudok kiolvasni belőle, annyira játékstílus függő, ez szerintem csak szemteszttel megy. Meret labdái százalékra egy hajszállal pontosabbak, de ez simán lehet a két csapat közti különbség, és amúgy is kicsi a difi.
Ami nagyon-nagyon tetszik, és nálunk óriási hiány volt, az a crosses stopped, Garcia abban brutál számokat hoz arányaiban is, kétszer olyan hatékonysággal szedi le őket, mint pl. Meret, de az egész Ligát nézve is pazar.
Garcia ebben a szezonban jobban védett, nem kérdés, itt két dolog vetődne fel, ami Meret mellett szólna.
1: Jó kapus, és évek óta az, elég nagy csapatnál, kevésbé lenne zsákbamacska. Garcia egy szezonos, első nagy csapata lenne, ki tudja, kicsit lutri, de akár be is jöhet nagyon
2: Ingyen van. Itt persze a fizu árnyalha a képet, ha Meret sokat kér, lehet jobban járunk a transzfer díjjal.
Ahogy így böngészgettem a dolgokat úgy, hogy mindkettőt csak 1-2 meccsen láttam, szóval szemteszt nincs, igazat adok, és én is Garciát hoznám.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy