ElBartimaeus írta: ↑2025.02.20. 14:16:47
Áhh, bocsánat, akkor félreértettem azt a részt, amikor írtad, hogy nálad jobb, mint a két csúcs csapatunk mostanában. Visszaolvasva, valóban jelentheti azt, hogy csak látványra. Én nem így vagyok vele, de teljesen elfogadom, hogy neked jobban tetszik ez a fajta játék. Nekem személy szerint nagyon hiányoznak a ziccerben, váratlan utolsó passzok, hogy 95%-os helyzetből legyen kihagyhatatlan, vagy a lapos két ütemmel előre gondolkodó kiugratások (amiket főleg Xavi tudott nagyon jól), igaz ezek kezdenek fel-fel éledezni Pedri, Yamal, illetve néha Casadó által.
- Bocs, még egy apróság: a kereten a legkevesebb változás a mostani nyári átigazolási szezonban történt változás, amennyire nekem rémlik, ha csak abból indulunk ki, hogy ki, milyen összeszokottságú csapatot irányít. Persze, az szintén másik súlycsoport, hogy kvázi mindenkivel 0-ról kell kezdeni a saját elképzelésed beépítését. Csak nem mindegy, hogy épp lecserélsz 5+ embert minden évben, vagy amúgy 1 igazán értékelhető megy el, a többi meg már itt játszott és jobb minőséget is képviselnek?
- Ezekhez még annyit: az elérhető játékosok minden szempontból magasabb minőséget képviselnek most, mint tavaly, egyedül kapus poszton nem. Keretben volt tavaly Gavi is, Pedri is, De Jong is, Baldé is, Yamal is, mégse tudtak stabilan játszani. De volt több ízben, hogy épp a támadó szekció esett ki. Koundé azért került jobbosra, mert kellett egy kényszermegoldás Baldé kiesésével, ahova szó szerint 0 valódi balbekkünk volt nélküle. Koundé meg világklasszis lett azon a poszton, holott nem úgy kezdte azért.
- Gündogant fentebb írtam Bencének, nekem teljesen a vakok között félszemű a király érzete volt és van is. Raphinha meg kikerült balra és küzdött pár meccsen, utána futószalagon hozta a gólpasszokat, majd elkezdett hasznosabban játszani, miután beleszokott a szerepkörébe. Az túlzás, hogy végig szenvedett ott és hirtelen Flick oldotta meg ezt is.
- Én sem fürdetni akarom Xavit a végtelenségig, teljesen elodázni, hogy mennyire tökéletes volt minden, amikor nem, csak perspektívát akarok hozni, nem lett minden aranyból, nem volt minden penészből korábban, voltak körülmények, amik megváltoztak és egyelőre van egy látszatra jobban játszó csapatunk, ami kb ugyanannyi pontot hozott el a bajnokságban és ígéretesnek tűnik a többi kupamenetelése is.
. Persze, ne viccelj, nem gond, a jobb szó tényleg félreérthető, csak ugye a szövegkörnyezet miatt értelmezhető, de önmagában valóban azt jelentené, amit írtál.
Viszont kerethez képest lehet, hogy az általad használt jelentését is ki merném jelenteni. Ehhez képest relatív nézve lehet, hogy ez a legerősebb csapat. Azért ez a támadóhármas egyikhez sem mérhető, csak baromira kiemelte Flick az erényeiket. A középpálya sem feltétlen van ott, "csak" Pedri. A védelem sem. Kapusposztot hagyjuk is. Nem fogunk BL-t nyerni (de legalább elméleti esély van esély rá sok év után, kicsit a kezünkben van végre a sorsunk), viszont ezzel a csapattal akkoriban szerintem fő esélyek lennénk rá, top2-3. Jelenleg van egy fejben verhetetlen Madrid, meg 3-4 nagyon erős csapat.
- Az előző nyár még kevésbé volt aktív, gyakorlatilag egyedül Romeu jött, de azért tegyük hozzá, hogy Xavi nem számolt a Nico-Kessié párossal, akik közül egyet meg tudtunk volna mindenképp tartani, és előrébb lettünk volna. De ezt hagyjuk. Szóval 2 évig volt ugyanaz a kerete.
Az igaz, hogy nyáron nem történt változás benne, elméletileg, de gyakorlatilag óriási. A három legjobb játékosunk kidőlt a védelemben (Chris persze előtte is hol betegszoba-hol pálya volt, de azért legalább a meccsek felén lehetett vele számolni, az is valami), a cseréink eltűntek Felixet és Cancelot sem imádom teljes szívven, de mindketten jó játékosok voltak, legrosszabb esetben rotálni, és mindketten minden erejükkel itt akartak focizni, ez is bánt kicsit velük kapcsolatban. Én Olmo helyett bármelyiket megtartottam volna. De ez nem edzőkérdés annyira, sajnos.
DJ-Gavi most kezdett visszaépülni, Baldé is. Tényleg gyakorlatilag csak a támadóhármasunk és Koundé volt az előző évi alapkezdőből, meg persze Pedri, de ő is hol volt, hol nem volt. Szóval Flick sem egy összeállt csapattal dolgozott, finoman szólva sem. Mégis 1-2 meccs után már összeálltak.
Megértem, hogy nem mindenki dolgozik ilyen gyorsan (Flick igen, nem csak itt, a BM--nél is egy félig összeomlott csapattal tette meg), van, akinek évek kellenek, az a gond, hogy Xavi látványos játékkal-eredményesen kezdett, aztán unalmas játékkal-eredményesen folytatta, végül unalmas játék-nem túl eredményesen (nem is rosszul!) folytatta. Lefelé ment a dolog. Lehet, hogy neki több idő kell csapatot építeni, de ha lefelé haladsz vele, az nem működik, pláne nem egy Barcelonánál.
- Gündogan a szezonunk legjobbja volt. Nagyjából szerintem ez egy egyöntetű vélemény. Lehet mondani, hogy oké, amúgy is öregedett, de azért egy nagyon komoly játékost vesztettünk el a személyében. Főleg 10-es poszton ahol Olmónak kéne játszania (csak hát ritkán teszi), óriási lett volna ebben a rendszerben, és ott a védekezésbeli hiányosságai sem jönnek ki, illetve ugye kb abban jó, amiben Pedri, őt is lehetett volna vele rotálni. Rapha, stb: igen, vannak dolgok, amikben Xavi jól döntött, az a gond, hogy egyrészt nagyon későn tette (Chris-Raphinhát 1,5 évvel korábban meg lehetett volna lépni, de minimum fél évvel korábban, és most alighanem világkupán lennénk, egyszerűen nem volt hajlandó komolyabb német-angol csapatok ellen rendes vkp-t tolni, Busi ehhez kevés volt, ezt sem látta be, de a távozása után is sokáig tartott ez neki), másrészt itt sem mindent csinált jól, vagy hogy mondjam... nem volt tökéletes a dolog. De az ötletek jók voltak, van Xaviban lehetőség. Flick ezeket az ötleteket is bőven fejlesztette, de itt inkább (finom?)hangolásra volt szükség. Sok más dologban gyökeresen kellett változtatnia, ezekben pont nem annyira, de még itt is tökélyre tudta kb vinni.
Nem szívesen néztem volna meg azt a szezont Xavival, ahol Pena-Cubarsi-Inigoval kellett volna felállnia. Amikor ehhez hasonló volt a védelmünk összetétele, huzamosabb időszakokra tragédiába torkollott a dolog. Flick nagyságrendekkel jobb abban, hogy abból főz, amije van.
- Senki nem gondolja szerintem úgy, hogy minden penészes volt, én rendszeresen azt látom, (oké, kivétel van, de na), hogy bárki elismeri azt, amit elért, elsősorban az első másfél évében. De aztán összeomlott a rendszer, ez van. Majd felépíti magát egy Lazio szintű csapatnál, és 10 év múlva viszontlátjuk, sokkal jobb edzőként. Nem kizárt.
- A szezon második fele tényleg fontos lesz, viszont részemről ez két szempontból sem elvárás (főleg a BL). A következők miatt:
Nem lehet egyszerre mindent megoldani. Flick mindenben javított a csapaton, de azért ne felejtsük el, mit éltek át a játékosaink az évek során a BL-ben, sőt, még az EL-ben is. A BL meg 1 meccseken múlik, 4-5 csapat minimum könnyen megnyerheti, de inkább több (Reál, PSG, Pool mindenképp, és komoly erőt képviselnek még az Inter-Arsenal-BM féle csapatok is, jelenleg mi a múltunk miatt erre a polcra teszem magunkat esélyességben, nem a legfelsőre. Játékra top3, ahogy a ranglista is mutatja, de az semmit nem jelent. Lutri, egy évet szerintem nem lehet vizsgálni, 2-3 éves szakaszt érdemes nézni, de jelenleg legalább képesek vagyunk nagy csapatokat verni. Lehet hogy Rapha-Lewy kihagy 8 ziccert és kiesünk egy PSG ellen, de akkor is teljesen más lenne a feelingje a dolognak. Lehet érezni, hogy ebből bármi lehet. Első lépcsőnek ez szerintem elég, még ha csalódás is lenne. Főleg ennyire szűk kerettel, ami nagyon fontos. Tényleg gyakorlatilag csak a középpályán van csere.
Azt meg nem kétlem, hogy továbbra is sok meccsünk fiesta lesz gólzáporokkal, hacsak nem üt be egy durva sérüléshullám. Élmény szinte végig lesz. Nekem első körben most ez a legfontosabb, én Flicket tartottam konkrétan a legideálisabb edzőnek ide sok okból kifolyólag, de azt nem gondoltam volna, hogy a nyáron ennyire megcsupaszított kerettel még mindenhol talpon leszünk február végén.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy