Hansi Flick

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.02.17. 20:51:38

Jogos, béna nyilván nem volt, de bizonytalanul, sok hibával focizott. Egy darabig so-so elég volt cserének, de ha az az Inigo játszott volna most kezdőként, nagy baj lett volna. Jelenleg nálam sima top3-4 csk, vezér, és megbízható védő. Mindenképp más szint, mint tavaly volt, ő is.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Rumig
Entrenador del Barça

2025.02.17. 19:43:39

bence0330 írta:
2025.02.16. 22:13:54
Konkrétan olyan emberekből épít csapatot, akik Xavi alatt agy közepesek voltak, vagy kár konktrétan horror szinten fociztak (Inigo)

Most próbálok visszagondolni, nem rémlik egy túlzó reakció sem a bírói döntésekre, ami a túloldalon heti szinten megy kb.
Csak erre a két dologra reagálnék röviden. Először a másodikra: azért Raphina szállt már el és kapott lapot padról, de amúgy igen, a tendencia mindenképp jó, hozzátéve, hogy - ahogy brazilfan írja -
korábban is tényleg inkább Xavi hőzöngött, mint a játékosok. De van javulás, kétségtelen.

És akkor Inigo védelmében, mert ezt már nem először olvasom (nem feltétlenül nálad, hanem általánosságban a fórumon): én úgy emlékszem, hogy hónapokig nagyon kellemes meglepetés volt az elején, nekem a pályán biztos, de a fórum egyöntetű véleménye szerint is. Aztán jött a sérülés, amiből nem tért vissza jól és utána voltak a gyengébb meccsei (mintahogy most pl Arának), de az se volt vállalhatatlan, illetve nem is volt már fix kezdő Cubarsi berobbanása miatt.
Szóval bár a mondandód lényegével egyetértek, de a tavalyi Inigo ilyen szintű "lebénázása" szerintem azért erős túlzás és csúsztatás azt sugalmazni, hogy Flick csinált belőle - újra- focistát. És ez nem zárja ki azt, hogy most esetleg még jobb, mint az előző szezon első felében.
2006. május 17., 2009. május 27.,
2011. május 28., 2015. június 6.
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.02.16. 23:53:44

Xavi alatt sem hőzöngtek a játékosok, és egyébként sem jellemző a Barcelonára, hogy nekimennének a bírónak.
És Flick is gyűjtögeti a lapokat, még jobban is, mint Xavi. A legelső vesztes meccsén besárgult.
bence0330

2025.02.16. 22:13:54

De, valóban bemutatót tart ebből. Pontosan olyan körülmények közt épít csapatot, mint Xavi, csak még nehezebb szituban, még kevesebb játékosból, és olyan sérülésekkel kell bajlódnia, amiket örökölt - és azért szerintem lehet Xavi-Koeman számára írni a rengeteg izomsérülést is, amiből most kezdünk kivergődni a jobb felkészítéssel. Konkrétan az a hátsó hármas, aki a 0-ás meccseket hozta Xavinak, teljes egészében hiányzik, Chris, aki a szezon második felét mentette, teljes egészében hiányzik, és lehet sorolni. Ara játszott 1-2 meccset, meg TS az első hónapban. És mégis csapatot épít. Nem is akármilyet, olyan, ami egy átlagos estén 5 rúgott góllal döngöli földbe az ellenfelét, és 2. a BL tabellán, mumus német csapatokat verve, alázva.
Konkrétan olyan emberekből épít csapatot, akik Xavi alatt agy közepesek voltak, vagy kár konktrétan horror szinten fociztak (Inigo), olyanokból, akiket Xavi fel sem hozott (Casado), aki Xavi alatt egy kapura menő labdát nem tudott védeni (Pena), aki Xavi alatt abba akarta hagyni a focit (Rapha), aki Xavi alatt középcsatárként már alig lőtt gólt (Lewy), satöbbi. Ilyen játékosokból (is) áll a csapat gerince nála, és mégis csapatot épít belőlük.

Nem csodálom, hogy minden mozdulata fényesre van... csiszolva (amúgy nem, nézd vissza a botlós időszakot, éri kritika őt is, arányosan a teljesítményével, csak a szezon 70%-ában nincs mit kritizálni :D ). Nem nagyon kell csiszolni semmit örömfoci megy hónapokon át.

Na de ezt jöttem idézni a főoldali cikkből:
"„...A játékosaimtól mindig azt kérdezem, miért pazarolnak energiát arra, hogy a bíróval vitatkozzanak egy-egy döntésről. Van mindig egy játékosunk a pályán, akinek lehetősége van eszmecserére a bíróval, ő a csapatkapitány. Én nagyon szeretem a kézilabdát. Ha ott lefúj valamit a játékvezető, szó nélkül leteszik a labdát, és mindenki megy hátra védekezni. Sokat tanulhatnánk attól a sporttól…Nem tetszik az ilyen viselkedés, és ezt mondtam is ma a játékosaimnak. Pirosat kaphatsz érte, ami nem segít a csapatnak.”"

Az az érdekes, hogy ezek nem üres maszlagoknak tűnnek. Fermínnek is legutóbb ugyanolyan belépőért, amit tegnap Camánál a szegény madrid elcsalt meccsén vissza sem néztek, kiosztották a jogos, de azért hangyányit szubjektív pirosat, lehetett volna épp protestálni is, de egy szót nem szólt, ment le. Ezt elég sűrűn lehet látni a csapattól. A durva rugdosódásnál el tud szállni 1-2 játékos agya, vagy egymás védelmében is odaállnak néha, de akkor sem feltétlen a bíróval törődnek. Most próbálok visszagondolni, nem rémlik egy túlzó reakció sem a bírói döntésekre, ami a túloldalon heti szinten megy kb.

A spanyol játékvezetés mellett ez extrém nehéz feladat, de szerintem kb olyan jól megoldotta Flick, amennyire ezt meg lehet ilyen körülmények közt.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Peter
Director del Fútbol

2025.02.12. 02:20:25

ElBartimaeus írta:
2025.02.11. 22:28:21
Igen? Ebből tart bemutatót? Mintha azt olvastam volna egyetlen kritikájának úgy általában mindenkitől, hogy keveset rotál
Az, hogy úgy általában mit olvasol (olvasunk) mindenkitől, az egyáltalán nem szükségszerűen jelenti azt, hogy a valósághoz sok köze legyen vagy a valóságban az úgy is kell legyen.
Folytatásban írod is, hogy 1-2 játékost látnál szívesebben, ezzel én is így vagyok.
ElBartimaeus írta:
Most meg, azóta vagyunk stabilabbak játékban, amióta "oldalpasszos labdatartást" is alkalmazunk.
Azt írtad, hogy "is". Ezzel szerintem semmi probléma nincsen mindaddíg, amíg ezen kívül is, a játék többi elemében a meccs ritmusához képes a csapat alkalmazkodni és meccs közben így vagy úgy változtatni. Természetesen vannak hiányosságok, szívesen látnék például többször ritmusváltást, ilyen olyan rögzített helyzetben kombinációkat stb stb. Fiatal a csapat, van bőven hová és miben fejlődnie, de egyelőre semmi nem utal arra, hogy megrekedt volna a fejlődés lehetősége.
ElBartimaeus írta:
Áhh, igazából teljesen fölösleges bármit is írnom, hogyha annyi maradt meg az előző érából, hogy soha semmit nem akart a csapat csinálni és még abban is elfáradt.
Nem írtam sem akaratról sem fáradtságról.
Két különböző szemléletről írtam.
ElBartimaeus írta:
efféle állítások miatt állok bele jobban Flick munkásságába, mert agyvérzést kapok attól, hogy minden mozdulata fényesre van... csiszolva.
Ezen posztom legelső mondata érvényes ehhez is. Fórum, szurkolók, hullámvasút.

A lényeg ugyanakkor a pályán történik. A pálya az egyetlen, ami (aki) nem ismer kedvenc vagy éppen gyűlölt játékost, csapatot, ellenfelet vagy edzőt, nem kivételez, nem beszél sosem mellé, a pálya sosem hazudik, egyszerűen nem képes hazudni. A pályának ezért én mindíg hiszek.
Azt megértem, hogy agyvérzés közeli állapotba is lehet itt kerülni, de ennyit biztosan nem ér a dolog.
:D
ElBartimaeus
Director del Fútbol

Peter írta:
2025.02.11. 21:00:26
ElBartimaeus írta:
2025.02.11. 17:12:22
Nem lehet úgy csapatot építeni, hogyha folyamatosan mások játszanak, hol sérülésből visszaesve, hol kényszerposzton sérülések miatt. Ha erre adsz választ, akkor szívesen hallgatom.
De, lehet, mert Flick éppen ebből tart számunkra bemutatót. Ugyanakkor ezek általános jelenségek, semelyik csapatot sem kímélő tényezők a labdarúgás mindennapos velejárói. Ez nem hivatkozás, hanem kifogás.

A lényeg amúgy sem a fenti részletekben rejlik, még akkor sem, ha ezek részei is az egésznek, hanem ezeket mind mind megelőzően a szemléletben van a lényeg, a lényeg a szemléletből ered.

Két teljesen különböző szemléletet képvisel a két edző a labdarúgásról.

A jelen progresszív, robbanékony, előremutató, az ellenfél kapujával szembe fordulva irányítani akaró, a labdát gyorsan megjátszó, dinamikus, alkalmazkodó, rugalmas, intenzív, impulzív, hatékonyan kézben tartott dominanciával játékra törő.

A múlt lassú, körülményes, visszapasszos, oldalpasszos, az ellenfél kapujának háttal állva irányított, óvatos, kockázatkerülő, statikus, kényelmes, alkalmazkodni képtelen, merev, hatástalan labdatartást megtestesítő unalmas játék volt.
Igen? Ebből tart bemutatót? Mintha azt olvastam volna egyetlen kritikájának úgy általában mindenkitől, hogy keveset rotál, ergo pont, hogy a legjobbakat nyomatja. (Amúgy szerintem Yamalt leszámítva nincs nagy gond ilyen tekintetben, 1-2 játékost szívesen látnék többet, de ilyen mindig is lesz és mindig is volt.)

Ez a két szemlélet mégis miféle torzított, beszűkült megállapítás? (Hidd, el, ennél sokkal cifrábban írtam elsőre, az nem fórumképes, mit gondolok az ilyen távlatokban megfogalmazott gondolatokról, főleg úgy, hogy az előtte levő évekhez képest mind eredményben, mind játék képében nagyon sokat fejlődtünk.) Most meg, azóta vagyunk stabilabbak játékban, amióta "oldalpasszos labdatartást" is alkalmazunk. Meccs közben Xavi legalább annyiszor tette rendbe félidőben a csapatot, mint most Flick, de valamiért az is el lett felejtve. Áhh, igazából teljesen fölösleges bármit is írnom, hogyha annyi maradt meg az előző érából, hogy soha semmit nem akart a csapat csinálni és még abban is elfáradt. Egyszerűen ez nem igaz, és rájöttem, hogy az efféle állítások miatt állok bele jobban Flick munkásságába, mert agyvérzést kapok attól, hogy minden mozdulata fényesre van... csiszolva.
Peter
Director del Fútbol

2025.02.11. 21:00:26

ElBartimaeus írta:
Nem lehet úgy csapatot építeni, hogyha folyamatosan mások játszanak, hol sérülésből visszaesve, hol kényszerposzton sérülések miatt. Ha erre adsz választ, akkor szívesen hallgatom.
De, lehet, mert Flick éppen ebből tart számunkra bemutatót. Ugyanakkor ezek általános jelenségek, semelyik csapatot sem kímélő tényezők a labdarúgás mindennapos velejárói. Ez nem hivatkozás, hanem kifogás.

A lényeg amúgy sem a fenti részletekben rejlik, még akkor sem, ha ezek részei is az egésznek, hanem ezeket mind mind megelőzően a szemléletben van a lényeg, a lényeg a szemléletből ered.

Két teljesen különböző szemléletet képvisel a két edző a labdarúgásról.

A jelen progresszív, robbanékony, előremutató, az ellenfél kapujával szembe fordulva irányítani akaró, a labdát gyorsan megjátszó, dinamikus, alkalmazkodó, rugalmas, intenzív, impulzív, hatékonyan kézben tartott dominanciával játékra törő.

A múlt lassú, körülményes, visszapasszos, oldalpasszos, az ellenfél kapujának háttal állva irányított, óvatos, kockázatkerülő, statikus, kényelmes, alkalmazkodni képtelen, merev, hatástalan labdatartást megtestesítő unalmas játék volt.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.02.11. 19:18:21

"The new fitness coaches that have come in are really good for us. We work hard and you notice it in the games," he told Mundo Deportivo.

"The team doesn't dip after the 70th or 80th minute, it maintains the same fitness levels
"We do different gym training, I don't want to say that before we didn't work as they have said, that I said with Xavi we didn't work - it's a lie," Pedri said from the mixed zone in Montjuic.

"It's just that we work in a different way, in a way that suits me, personally, much better and I've found that way of training with tires and different things that works better for me."
Pedri nyilatkozata a Mundo Deportivonak.

Ha már feljöttek a tavalyi sérülések, vagy a fizikai felkészítés.
Bence írt Raphinharól, idei, tavalyi viszonylatban
Lewyt konkrétan el "akartuk" adni.
ElBartimaeus
Director del Fútbol

Peter írta:
2025.02.11. 14:58:40
ElBartimaeus írta:
2025.02.11. 14:51:40
Tudom, hogy nem népszerű vélemény, de a tavalyi Barca legnagyobb akadálya az összeállásra a folyamatos sérülések hulláma volt.
Javaslom frissítésre emlékül az idei szezon első fordulójának a kezdőjét.....nem írom le, felesleges, mert utána már Ara, Chris, Frenkie és a többiek már életük formáját hozták..... :mrgreen:
Még jó, hogy nem írod le, mert semmire nem reagál, amit én írtam egy darab kezdő. Az érdekesebb kérdés lenne, kíváncsi vagyok, hogy azt leírod-e, hogy hányszor álltunk ki idén ugyanazzal, vagy csak 1 helyen változtatott kezdővel (tekintve, hogy minőségi és mélységi cserénk is vannak középpályára végre) és hányszor fordult ugyanez elő az előző szezon ugyanezen pontján? Nem lehet úgy csapatot építeni, hogyha folyamatosan mások játszanak, hol sérülésből visszaesve, hol kényszerposzton sérülések miatt. Ha erre adsz választ, akkor szívesen hallgatom.
gránit írta:
2025.02.11. 15:06:36
A Flick-féle csapatnak a határai egyértelműen magasabban vannak, és sokkal-sokkal több gólt szerzünk, mint az előző két szezonban. Pedig nagyvonalakban ugyanaz az állomány, alig igazoltunk. Csak éppen többet kihoz a játékosokból, Lewandowski például most, a 23. fordulóban 19 gólnál tart a bajnokságban, az előző kiírásban összesen szerzett ennyit.

Egy dologra még felhívnám a figyelmet, az az izomsérülések eltűnése. Természetesen enélkül is vannak sérülések, mindig lesznek sérülések, legutóbb például Araújót rúgták le. De az izomsérülések csökkenésével csökkent a sérülések száma. A közelmúltban rengeteg problémánk volt az izomsérülésekkel, és emiatt is aggódunk nagyon a játékosok túljátszatása miatt. Mivel a fizikai felkészítés úgy tűnik, most hatékonyabb, elképzelhető, hogy most túlaggódjuk ezt a témát. Flick kevésbé aggódik emiatt.
Abszolút rendbe tette a gólszerzéseket. Ami sokáig vesszőparipám volt, hogy nagy szerencsével lőjük az első néhány gólunkat és addig szenvedünk is sokat javult azóta, amióta struktúráltabban játszunk (pozíciós játékból elemek, aztán eltolódás a félterekben létrehozott túltöltéssel). Most találtam, jól leírja a lényeget. Ráadásul vannak érdekességek ezen az oldalon. Arra sem emlékeztem, hogy Guardiola ennyire használta volna az overload-ot. Xavi speciel elég kevéssé, sose épült fel igazán dinamikussá az amúgy elég jó alapfelállásunk támadásban. (Erre láttam jeleket, ezért örültem volna, ha marad és tud úgy dolgozni a játékosokkal, hogy nem mínusz egyről kell csapatot építenie.)

Egyelőre a Sevilla ellen láttam szenvedősnek ezt a felállást, ha jól szűkítik a teret a megszállott területünkön, akkor nehezen tudjuk onnan jól megjátszani (Pedri, illetve egyébként Gavi kivételével senki). Gondolom ez is alakul majd, mint elég sok minden eddig idén.
Chino
Llegenda del Barça

2025.02.11. 15:42:51

brazilfan írta:
2025.02.11. 13:31:42
bence0330 írta:
2025.02.11. 11:39:17
A Youtube-on fent vannak teljes meccsek vagy meccsrészletek azokból az időkből, amikor a magyar tévék még nem közvetítettek spanyol bajnokit. Nagyon erős csapatok, látványosan játszó Barcelonával. Röviden ennyi.

Nemcsak a Baldé-szövegben, hanem a most föltett Raphinha-interjúban is szó van az előző idényről, nekem szimpatikus, hogy ezek a fiúk tesznek egy gesztust, pedig gondolom, senki nem kényszeríti rá őket.
Akkoriban valóban nem közvetítettek a tévék, egész meccseket csak Bl-ben lehetett látni, meg nemzetközi döntőket. Nekem például az első meccsem teljes egészében a PSG elleni KEK-döntő volt (ami még azóta is megvan VHS-en) és abba a csapatba szerettem bele. Ugyanakkor hétfőnként éjfélkor azért lehetett hosszabb összefoglalókat látni a Eurosporton így már akkor is láthattuk azért milyen a csapatunk. És ne felejtsük el, hogy mennyire más volt a foci még akkoriban. Ha egy akkori Barcát feltennénk Madridban egy Getafe ellen, napokig nem lőnének gólt.

Xavinak az előző idényét kivéve nem nagyon lehet annyi rosszat mondani. Ahogy alább is mondták, ő sem a jóba, egy stabil magas szintet képviselő csapatot vett át, akkor is teljesen le lett csupaszítva és a következő évben sem nagyon maradtak már olyanok, akik 1-2 szezonnál több ideje voltak ott. Ennek ellenére nagyon jó munkát végzett és az első féléves mentése is bravúr volt.
A tavalyi szezonra ugyanakkor leginkább mentálisan elfogyott és kisebb káosz lett a csapatnál, ami eredményekben és játékban is megmutatkozott. Mindenképp kellett egy új ember, új impulzus a csapatnak. De az, hogy ezt Flick személyében találták meg az hatalmas pozitívum. Nyilván nem tudjuk kivel milyen lett volna, de ekkora mentális és taktikai változásig szerintem Pep-ig kellene visszamenni. Még a Tata - Lucho váltást sem tartom ekkora változásnak, pedig jelenleg inkább szűkült, mint erősödött volna a csapat, ahogy átvette.

Szerintem bármi lesz is Flicknél nagyobb és jobb igazolásig nagyon sokáig kell visszamenni. Kiveri a szemünket a játékbeli és mentális változás. Akaraterő, elszántság nem jön csak úgy egyénenként, főleg csapatszinten. A múlt héten például hiába adott a német a keretnek szabadnapot, tizenhárman is elmentek edzeni, köztük a 36 éves Lewy vagy a problémás, bizonytalan De Jong. De jó példa még a meccsek, félidők eleje, ahol túlnyomó részben szinte nekiesünk az ellenfélnek, még azt se tudják milyen rendezvényen vannak.
Az ilyen dolgok hiányoztak nekem, de legjobban a győztes mentalitás. Eddig a nagyobb ellenfelekkel szemben szinte mindig buktunk. Főleg amikor már nem volt Messink vagy éppen az utolsó egy-két évében. Akkor fogta és megmentette az aktuális edző valagát. Ellenben jelenleg nagyon kevés ellenfelet látok, akivel szemben úgy mennénk ki, hogy hatalmas meglepetés lenne egy győzelem. Talán két komolyabb meccset lehet kiemelni, amiket buktuk, ugyanakkor ezeket sem úgy, hogy az ellenfél egyértelműen jobb lett volna vagy nincs komoly hátráltató körülmény.
A Real, aki a legfőbb riválisunk, eddig úgy emlegettünk, hogy a rangadókat akárhogy, de behúzzák, idén a magasabb szintet képviselő ellenfelek (Barca, Atma, BVB, Milan, Liverpool, Lille, Atalanta, Bilbao id) ellen 11-ből kettőt tudott megnyerni. Szóval látszik, hogy elég nehéz kemény csapatok ellen jó százalékkal nyerni.

Nem lehet véletlen, hogy Flick még sosem vesztett döntőt.

Fiatalok tekintetében pedig szerintem egál eddig.
Forca Barca!!!!
Peter
Director del Fútbol

2025.02.11. 15:11:25

gránit írta:
Türelmed előtt nem először hajtok fejet..... :D
gránit
Director del Fútbol

A Flick-féle csapatnak a határai egyértelműen magasabban vannak, és sokkal-sokkal több gólt szerzünk, mint az előző két szezonban. Pedig nagyvonalakban ugyanaz az állomány, alig igazoltunk. Csak éppen többet kihoz a játékosokból, Lewandowski például most, a 23. fordulóban 19 gólnál tart a bajnokságban, az előző kiírásban összesen szerzett ennyit.

Egy dologra még felhívnám a figyelmet, az az izomsérülések eltűnése. Természetesen enélkül is vannak sérülések, mindig lesznek sérülések, legutóbb például Araújót rúgták le. De az izomsérülések csökkenésével csökkent a sérülések száma. A közelmúltban rengeteg problémánk volt az izomsérülésekkel, és emiatt is aggódunk nagyon a játékosok túljátszatása miatt. Mivel a fizikai felkészítés úgy tűnik, most hatékonyabb, elképzelhető, hogy most túlaggódjuk ezt a témát. Flick kevésbé aggódik emiatt.
Peter
Director del Fútbol

2025.02.11. 14:58:40

ElBartimaeus írta:
Tudom, hogy nem népszerű vélemény, de a tavalyi Barca legnagyobb akadálya az összeállásra a folyamatos sérülések hulláma volt.
Javaslom frissítésre emlékül az idei szezon első fordulójának a kezdőjét.....nem írom le, felesleges, mert utána már Ara, Chris, Frenkie és a többiek már életük formáját hozták..... :mrgreen:
ElBartimaeus
Director del Fútbol

Zozzy 5 írta:
2025.02.11. 12:57:24
brazilfan írta:
2025.02.11. 09:31:43

Szerintem lehet, jó edző, jó csapattal, amely a vkp. kivételével már tavaly összeállt. Több edző munkája van benne.
hú, azért ez elég sarkos. hogy miért volt nagyon messze a tavalyi csapat attól, hogy összeálltnak nevezzük
Tudom, hogy nem népszerű vélemény, de a tavalyi Barca legnagyobb akadálya az összeállásra a folyamatos sérülések hulláma volt. Félszezonnál talán kétszer tudott összeállni ugyanaz a kezdő. Azt elfogadom, hogy ez lehet az edzői stáb hibája is, meg balszerencse is (avagy most szerencse, hogy ritkábbak), pl Gündogan sem volt egy elnyűhetetlen játékos máshol, itt meg minden elkerülte.

Ezen felül a játékunk fő motorjai rendszerint olyanok, akiknek idő kellett (Rapha - beleszokjon az új szerepkörébe, amit az előző edző talált meg, Yamal - hogy felnőjön, Pedri - hogy játékba lendüljön) a mostani szintjük eléréséhez. Nélkülük a játékunk rettenet sokat esne vissza, de szerencsére ezt nem kell látnunk, mert itt vannak és egészségesek.

Nem elvitatni akarom a mostani edző érdemeit, csak ezt az egekbe magasztaljuk minden megnyilvánulását érzem fölösleges túlzásnak. Játékban az elmúlt 20 év legjobbját hozzuk? Pont, hogy a játék képe ellenére lövünk több gólt átlagban, amiben volt egy másfél hónapos időszak, amikor minden kimaradt. Elképesztően túllőjük azt, ami a meccskép alapján járna, ami egy nagyon jó dolog, de játék képében, játék fluiditásában, kreativitásban, stabilitásban és összességében a játékosok minőségében messze nem vagyunk ott, ahol pl a 08/09-es szezonban hoztunk. Vagy amit az ott elkövetkező években vagy 5 szezonon keresztül hoztunk.

Ebben nyilván benne van, hogy nincs egy olyan játékoskeretünk, amiben legalább 4 (de megkockáztatom 6) korszakos zseni is volt, ebből most van nálunk 2-3 Pedri (Yamal?) és Koundé (?) formájában. A többiek is bőven kiemelkedők, csak nem illik rájuk ez a jelző, igazán nagy sallangok viszont nincsenek.

Ez a mostani egy másik Barca, több munkalóval egy sokkal modernebb foickörnyezetben (Pep igenis az egész európai futballt komoly szinttel emelte meg direkt és indirekt is), amiben jól teljesítünk jelenleg és bőven van fejlődési lehetőség, de csapatszinten messze el vagyunk maradva mind kispasszok, mind váratlan ütempasszok, mind totális kontroll terén (utóbbiban nagyon sokat léptünk előre amióta Pedri és Gavi is játszik stabilabban).
Peter
Director del Fútbol

2025.02.11. 14:36:53

brazilfan írta:
Szerintem lehet, jó edző, jó csapattal, amely a vkp. kivételével már tavaly összeállt. Több edző munkája van benne.
Szerinted......ezzel szemben szerintem:

Igyekszem csak és kizárólag a témához hozzászólni és röviden.

Azzal kezdem, hogy Barcelona szurkoló vagyok, aki a csapatnak és nem személyeknek, edzőknek, játékosoknak, elnöknek, szertárosnak szurkol, hanem hangsúlyozom a csapatnak!

Ez a csapat, akiket és ahogyan látunk, még a mai napig sem állt össze, nemhogy tavaly. .

Flick edző egy vadonatúj fejezetet nyitott az érkezésével, aminek az égvilágon semmi, de semmi köze az elődjei munkájához. Játékosokat örökölt, de csapatot sajnos nem.
Teljesen más, ahogyan hozzányúl a csapathoz, amit és ahogyan csinál a csapattal, mint tette bárki előtte.
Több edző munkája van benne, igen, mert Flick edzői stábjában vannak különféle edzők (erőnléti, kapus).
Ők alkotják az edzői stábot.
A folytatást majd az élet által írt forgatókönyv megmutatja nekünk.

Drukkoljunk együtt ehhez az egész csapatnak edzőstül a szertárosig!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2025.02.11. 14:53:07-kor.
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.02.11. 13:31:42

bence0330 írta:
A Youtube-on fent vannak teljes meccsek vagy meccsrészletek azokból az időkből, amikor a magyar tévék még nem közvetítettek spanyol bajnokit. Nagyon erős csapatok, látványosan játszó Barcelonával. Röviden ennyi.

Nemcsak a Baldé-szövegben, hanem a most föltett Raphinha-interjúban is szó van az előző idényről, nekem szimpatikus, hogy ezek a fiúk tesznek egy gesztust, pedig gondolom, senki nem kényszeríti rá őket.
Zozzy 5
Llegenda del Barça

2025.02.11. 12:57:24

brazilfan írta:

bence0330 írta:
2025.02.10. 23:54:18
Nagyon nehéz jelzőket találni a munkásságára
hú, azért ez elég sarkos. hogy miért volt nagyon messze a tavalyi csapat attól, hogy összeálltnak nevezzük, már leírta Bence, ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy egy vkp kivételével összeállt csapatnál nem történnek olyan szappanoperák, mint ami Xavi távozása-maradása körül kialakult. sztem annyit lehet állítani, hogy Xavi az előző szezon második felére tudott valamelyest javítani az őszi kilátástalanságon, de ettől a szinttől iszonyat messze volt. plusz nyilván voltak jó felfedezései (Cubarsí), de mondjuk Casadot meg nem használta...

Flick és stábja taktikailag, erőnlétileg, mentális tréning, sportscience és a sajtó kezelési skillek szempontjából top kategória, függetlenül attól, hogy biztosan itt is lesz még hullámvölgye, ahogy már ez meg is történt, és egyszer biztos ez a munkakapcsolat is kifúj és kell majd valaki más. de a minőségét nem csak az itteni munkája, hanem a Bayernes időszak is igazolja. Xavi meg egy tehetséges, intelligens, de egyelőre átlagos és a munkával járó mentális megterhelést sokkal kevésbé bíró edző, hasonlóan átlagos stábbal maga körül. Az ő megítélése kapcsán a következő munkahelye döntő lehet, hogy ott majd mit alkot.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.02.11. 12:12:40

https://barcauniversal.com/key-factors- ... nsi-flick/
Linkelhetném a Pedri topicba is de ott van egy beszúrt link a fizikai felkészítésről.
Valószínűleg nem a szél fújta össze az idei eredményeinket és valószínűleg az egész szakmai stáb és a vezetőség is dícséretet érdemel.
Ha hozzáveszem, hogy Flick nem egyszer nyilatkozta, hogy figyelik (elemzik) a játékosok fizikai állapotát, magyarázat lehet a cserékre, túl vagy aluljátszatásra, legalábbis ami nekünk úgy tűnik.
bence0330

brazilfan írta:
Vissza lehet nézni régi meccseket a Great Teammel vagy a Bobby Robson-féle csapattal, maximum az eredményességben vagyunk partiban, de látványra nem.

Baldé ezt mondja a főoldali interjúban:
„Jelenleg jobban teljesítünk, de nem szabad hátat fordítanunk azoknak a dolgoknak, amiket az előző években elértünk. Nyertünk egy bajnokságot, egy szuperkupát, amelyeket értékelnünk kell.”
2003 óta nézegetek focit, de inkább 2005 óta. Mivel azt írtam, hogy amióta nézek (amit persze te nem tudhatsz, mióta), szóval lehetne az látványosabb, nem lenne nagyon ellentmondásos. Amit én láttam pl. a Ronaldo féle csapatból youtube-on, azért az ennyire nem tűnik durvának, és ha hozzáteszem, hogy akkoriban az ellenfél még jobban focizni akart, és jóval kevésbé voltak szervezettek a kisebb csapatok, pláne nem. Nekem amúgy az Eto'o-Dinho feljövőben lévő Messi trióval játszó 2006-os BL győztes csapat volt a kedvenc Barcám, de ez annál is durvább szerintem, főleg az állományhoz mérten.

Senki nem írta, hogy el kell felejteni, semmilyen szinten nem érv az ellen, amit mondtam. Ráadásul mivel kiemeltem, hogy látványra, a megsüvegelendő két trófeás szezonunk sem nagyon érv ez ellen, amit a világon mindenki elismer amúgy, bravúros, óriási teljesítmény volt. De rettentő unalmas volt nézni még azokat a meccseket is, nem nagyon történt semmi, de jó stabilak voltunk (3 olyan játékossal hátul, akik Flick számára nem elérhetőek). Idán 11-szer értünk el 5 gólig, február van, az előző három évben összesen 3-szor. És jelenleg szűkebb és gyengébb a keretünk kérdés nélkül, mint tavaly-tavalyelőtt volt. De ismétlem, senki nem szidta Xavit, a hozzászólásomban én sem, meg sem említettem

De ha már te felhoztad:

A tavalyi csapat meg teljesen darabokra volt esve, Rapha, az idei európai kanadai tábla éllovasa abba akarta hagyni a focit, és mindenképp elküldtük volna, ha Xavi marad, Inigo azt se tudta, hol van, Casadót ugyanúgy felhozhatta volna, nem volt fiatal sem még, nem tette, Pedri sehol nem volt ehhez a szinthez képest, Yamal sem, de ott a kor tényező, ezt elengedem. Lewy is feleolyan jó volt, pedig még fiatalabb is, Pena is sokkal jobb, tavaly vicc kategória volt kb, idén meg egy egész korrekt valaki. . A játékosok sokkal lassabbak, erőtlenebbek, gyengébbek voltak, rossz volt nézni, ahogy egy Raphinha, Pedri sprintelt, fejben is sokkal jobbak, konkrétan 1-2 kivétellel minden játékoson, minden csapatrészen, egy csapatsport minden aspektusán rengeteget javított.
De látványra, amit eredetileg írtam, kb nincs is min vitázni.

Flick meg itt nyomja csereszélső, elsőszámú kapus, Araujo, Christensen, Cancelo, Felix, stb nélkül, és akkor nem említem meg a Kessié-Nico féle távozókat, és egy szintekkel magasabban lévő plafonú csapatot hozott létre, látványra meg kb olyan, mintha a Bilbaó vált volna top LE csapattá.

Nyilván Xavinak is vannak érdemei, de azért na, elég messze van a két csapat egymástól, és a jelenleginél kb örömfoci és fiesta a meccsek zöme, akár top3 csapatokat szétalázva, ott meg várhattuk, hogy hátha valaki villan egyet elöl (még mielőtt lecserélik a 60. percben menetrendszerűen :D )
Sinya22
Director del Fútbol

2025.02.11. 10:23:06

Beleült a jóba, Pep 2.0 Tavaly is annyira össze volt állva ez a csapat, Raphinha, Lewa meg az összes védő se tudta milyen rendezvényen van. :D
brazilfan
Entrenador del Barça

bence0330 írta:
Közben meg ki merem jelenteni, amióta focit nézek, látványra a legádázabb Barca-csapat ez, amit láttam
Vissza lehet nézni régi meccseket a Great Teammel vagy a Bobby Robson-féle csapattal, maximum az eredményességben vagyunk partiban, de látványra nem.
Persze Laudrup, Romário, Figo, a húszéves Ronaldo önmagukban is kimagasló látványelemek voltak, de a csapatok úgy játszottak látványosan, hogy az akkori ellenfelek is bitang erősek voltak.
bence0330 írta:
Nagyon nehéz jelzőket találni a munkásságára

Baldé ezt mondja a főoldali interjúban:
„Jelenleg jobban teljesítünk, de nem szabad hátat fordítanunk azoknak a dolgoknak, amiket az előző években elértünk. Nyertünk egy bajnokságot, egy szuperkupát, amelyeket értékelnünk kell.”
bence0330

Chino írta:
2025.02.08. 12:12:25
...
Én is ezt tudom felhozni egyedül, Yamal megint (majdnem) végigjátszotta a meccset. Abszolút egy Pedri kópiát tolunk vele, neki nem jött be. Két dolog mentheti meg, egyrészt a puszta szerencse és genetika, másrészt, hogy azért Flick alatti egységnyi játékperc alighanem nem olyan durva a testnek, mint egy Koeman-Xavi alatt, sokkal komolyabb fizikai felkészítés történt. Ettől még állatság, amit művelünk a gyerekkel, de most van mögötte némi tartalom legalább. Meglátjuk. Illetve 1-2 perifériás játékost én sem értek, Fort 30 percekkel, néha kezdetve 50 millió körül járna értékben. Peche van, hogy a világ egyik legjobb, tökéletes korú, szétgyúrt, fizikálisan tökéletes játékosa van előtte a sorban, és őt kell utoljára rotálni. Kicsit érthető, de számomra kb szomorúbb ez, mint Puig volt.

De mindegy, kicsit logikus is, meg minden edzőnek van 1-1 ilyenje.

De minden más fenomenális. Talán még többet adott, mint vártam, pedig valami hasonlót vártam, Az elmúlt bő 10 évben Neymar és Rapha érkezésének örültem majdnem ennyire, mint a németnek, de csak majdnem, annyira a tökéletes embernek tűnt a feladatra minden szinten, Barca-stílus, német modernizálással, erős mentalitással, BL győzelemmel, elvesztett döntő nélkül a karrierje során. Továbbra sem értem, hova vesztegette a karrierjét másodedzőként, simán a legnagyobbak között lehetne, de ő tudja. Pótolja be nálunk, remélem sokáig marad, és 1-2 BL is beesik majd közben, a sok egyéb trófeában nem kételkedem. Szerintem kellene végre egy-két normális átigazolási piac, hogy úgy tényleg stabilan trófeás szezonokat hozzon, mert csak a zsenialitásával hozott létre a jelenlegi keretből egy olyan csapatot, akik fullosan végigvernek bárkit, és bajban lenne, ha pl. a szélsőink kiesnének, talán Pedrinél is lenne visszaesés, még ha nem is akkora, mert oda azért van minőségi csere. Remélem kicsit mélyíteni tudjuk majd végre nyáron a keretet. Most azért pengeélen táncolunk, és kicsit van azért olyan érzésem, hogy túlteljesítünk, amit meg nehéz fenntartani.

És egyre jobb megoldásokat talál különböző stílusú csapatok ellen. Szerintem kb mostanra értette meg átfogóan a La Ligát. Mostanában kezdtem azt érezni, hogy jó-jó, eddig voltak bizonyos ellenszerek, ami ellen szenvedtünk, de egy ideje úgy érzem, bárki jön, nyilván nem biztos, hogy nyerünk, a foci nem így működik, de maximalizálni fogja az esélyeinket, jó megoldásokat fog találni, akár eleve meccs előtt, ha mégsem, félidőben. Majd meglátjuk, ez megállja-e a helyét, remélem. Megoldott évtizedes problémákat, beregadt első percek - ezt inkább megfordítottuk, mi lepjük meg az első percekben a csapatokat, a 10 emberes játéka valami fenomenális a Monaco meccs óta (az kicsit hamar jött, bár az sem volt már tragikus), elődeivel ellentétben félidőkben bátran cserél, a neveket kicsit jobban kezeli, a játékosok nem romlanak, hanem javulnak alatta.

Közben meg ki merem jelenteni, amióta focit nézek, látványra a legádázabb Barca-csapat ez, amit láttam, részemről jobb, mint a két erősebb éránk. Messit kivéve egyértelműen, de még vele is talán, vagy mondjuk úgy, hogy azt figylembe véve, milyen kerete van, és a korábbiakkal szemben nem nála játszik minden idők legjobbja, egyértelműen ez a legdurvább csapat, látványt tekintve. Ez sem meglepő, mert az elmúlt 10 év legkönyörtelenebb csapatának a BM-jét tartom.

Nagyon nehéz jelzőket találni a munkásságára, főleg, ami a heti szintű élvezeti értéket illeti. Akkor is, ha van 1-2 hibája, hát az mindenkinek van, tökéletes edző nem létezik.

És amellett, hogy megvan a szigor, rettentő szerethető, kedves figura. Abszolút organikusan érdemli ki a játékosok tiszteletét, ez látszik, nem kell hozzá üvöltenie, fenyegetőznie, vagy semmi.
Peter
Director del Fútbol

2025.02.08. 14:25:30

Sonoma írta:
2025.02.08. 08:21:59
Penának sem a többiekre kellett volna mutogatni (hogy ők is késtek már), mert az edző szemében ez azt jelenti nem értette meg a büntetés lényegét.
Mentalitás.

Ennek megértéséhez arra is szükség van, hogy az érintett egyáltalán megértse a "büntetés" szimbolikus jelentőségét.
Az a poén mindebben, hogy ehhez semmi köze és éppen ezért semmi jelentősége nincs az edző származásához. (Pep, Lucho, Mou, Carlo, Tuchel....)
Képesség és mentalitás.
(az érintett cikk komoly vagy komolytalanságának vételétől teljesen függetlenül.... :D )
Chino
Llegenda del Barça

2025.02.08. 12:12:25

bence0330 írta:
2025.02.08. 10:35:24
Bevallom, én azokat a cikkeket nem tudom komolyan venni, ahol már olyan mélységig belemennek olyan dolgokba, ahol ott sem volt senki, hogy már a feltételezés feltételezése után pszichoanalizálják Flicket és Penát, "lacking self-criticizm", meg egyebek. Gondolom ebből annyi lehet talán kb tuti, hogy volt egy találkozás.

Amúgy továbbra is elképesztő amit művel a csapattal, lassan már belekényelmesedünk az 5 gólos meccsekbe.

2025-ben február 6-ig, 1 hónap leforgása alatt 5 alkalommal értük el. A szezon eddigi részében 11-szer., ki tudja, nem megyünk-e el ebben 18 körülig. Ez valami elképesztő. Hogy legyen némi perspektíva:

23/24 -ban 1 ilyen volt,
22/23-ban 2
21/22-ben 0
20/21-ben 5, még Messivel ugyebár.

Tényleg egyszerűen élmény leülni a meccseket nézni, mindig várom őket. Függetlenül attól, mit érünk el végül a szezonban.
Tényleg durva, bár jobb lett volt, ha egyenletesebben oszlik és november-decemberben is lett volna egy kis puskapor. Ha nem is 4-5 gólokra, de 2-3 mindig lett volna a csapatban. (helyesebben volt is, csak nem jött ki) Viszont több meccsen is hiába volt gyenge a végeredmény, a játék akkor is élvezhető volt. Az Atletico ellen például szerintem a bajnokság top5-ös meccsét játszottuk. De ne legyünk elégedetlenek, mert nincs rá ok.

Ami még baromi nagy pozitívum, hogy a nagyobb, erősebb csapatok ellen is tudunk ilyen játékot és ilyen eredményeket hozni. Évek óta talán most érzem leginkább, hogy bárki ellen van keresnivalónk és bárkit meg tudunk fogni. Tavaly egy Bayernnel szemben minimális esélyt láttam volna, ebben a szezonban viszont, ha nem is esélyesként megyünk ki egy top csapat ellen, de úgy tudok leülni, hogy simán benne van egy győzelem.
És legfőképp azért, mert érezni, hogy együtt van és éhes a csapat. Vannak új taktikai elemek és sok játékos nagyon feljavult, amit szintén Flicknek köszönhetünk, de mentálisan is sokat erősödtünk. Ha idén "csak" ez a Szuperkupa kerül a vitrinbe akkor sem leszek csalódott, mert egy nagyon jó alapot fektettek le Flickék, amire lehet építeni.
Persze hosszú még a szezon, változhatnak még a dolgok, de nem gondolom, hogy gyökeres fordulat állna be.

A német munkájával igazából egy dologba tudok belekötni, az pedig a rotáció. Több olyan pozíció van, ahol túl vannak hajtva a játékosok és benne van, hogy ahogy telik az idő elfáradnak fizikailag és fejben egyaránt, a nagyobb, fontosabb meccsekre elfogynak. Ráadásul könnyen jöhet egy sérülés is, akkor pedig "hidegen" kell majd pótolni a padról. Koundé lábában a válogatottal együtt benne van vagy 3500 perc, az eredmények pedig bőven megengednék a rotációt. Amikor 5 góllal vezetünk már félidőben, vagy az 50.-60. percre eldől a meccs simán mehetne például Fort. Nem is igazán gyengülnénk vele és lehetne egy olyan játékosunk akire bátran lehet majd számítani. De elmondható akár Yamalról is, bár neki alapvető pótlása ugyan nincs, de meg lehet oldani, hogy 3 gólos előnyben olyan játékost tegyen oda, aki ezt meg tudja oldani. Neki annyi perce van már, ami normál esetben egy egész szezonra sok lenne. Persze szűk a keret, viszont lehetőségek vannak. Ezek a sokgólos meccsek pont elősegítenék a komolyabb rotációt. Bár itt-ott elkezdődött változás, mint mondjuk Lewy vagy a kp esetében.

Szerintem mást nem igazán lehet negatívumként felhozni, de ez is szubjektív. Taktikailag is magas szintet képvisel, túlnyomó részben jól is nyúl bele a mérkőzésekbe. Lucho volt talán az utolsó edző, akivel többnyire elégedettek lehettünk,esetleg Valverdének voltak még jó időszakai (bár az a Pool-Roma - de még a Bayernt is oda lehet venni - trió szinte mindent beárnyékol) ugyanakkor az a két csapat teljesen más volt, nehéz összehasonlítani őket.
Forca Barca!!!!
LG
Az Év fórumozója 2016

2025.02.08. 11:56:28

Igen, jó lenne, ha jönnének trófeák is, de nálam a játék színvonalával plusz a Szuperkupával a tavalyi szezont már most felülmúltuk. Xavival volt egy még néhány jó hónapunk 21 tavaszán, amikor szintén nagyon magas szinten játszottunk, aztán a szezon végére kifújtunk, azt leszámítva viszont egészen 2016-ig kell visszamennünk, hogy hasonlót tudjunk említeni.
Válasz küldése