Azért valamennyire csak-csak.Troym írta: ↑2024.02.15. 23:06:17Apróbb átigazolásokba kár gondolkodni, szerintem apróhalnyit nem érdekli egy Romeu / Nico / Lenglet / Fati / Mingueza sorsa. Azok nem politikai, hanem szakmai és/vagy pénzügyi ügyek. Ami Laporta szintje, az kb Messi, Griezmann, Haaland, Lewa.
Elmondom a gondom a Lewa üggyel:
Van mondjuk 150 millió Ft adósságod, és van a zsebedben még mondjuk 20-30 millió Ft értékű részvény. Eladod, mit veszel belőle? Laporta vett egy 50 éves Ford Mustangot. Persze tud gyors is lenni, meg mutatós, de az utolsó pénzedből ha veszel egy pénztemetőt, akkor nincs visszaút. Egyre nagyobb teher és a végén pénzt se nagyon kapsz érte. Marad 150 millió adósság és üres zseb.
Mit kellett volna? Egy olyan játékost, aki tud segíteni a csapaton és 2-3 évvel később nem ingyen távozik, hanem ugyanakkora, vagy nagyobb összegért mint amennyiért érkezett.
Nem hiszek a csodákban, ez a csapat előtte lévő szezonban összehozta Aubának is a 0,5 gól / meccs mutatót, szóval ő és Depay együtt biztos felülmúlta volna Lewát, kevesebb bérért. Szakmailag nem volt indokolt Auba és Depay mellé csatárt hozni, viszont kellett volna rendes jhv, bhv. De ugye ez szakmai döntés lett volna és itt lépett képbe Laporta és politikai döntést hozott. Az előző szezont nem Lewa és a támadók, hanem a betonvédelem hozta aranyra.
Elméletileg Depay és Auba fizuja is második évben egyenként nettó 10 köré nőtt, ami Lewy szintje. Szóval ha ez stimmel, akkor eleve csak egy maradhatott volna. Ettől függetlenül értem az érvet, és nem mondom, hogy én nem mást hoztam volna pl, de nem mondanám ezt egy kifejezetten rossz döntésnek. Egy döntésnek mondanám, ami felemásan sikerült. Rosszul sem, de talán egy full sikersztori sem lett a dologból - bár mondom, ez szerintem nem csak az ő sara, sőt. Szerintem nem gáz, ha van a csapatban legalább egyetlen ember, akinek nagy a marketingértéke, vonzza a nézőket, stb. Mondom, én lehet, nem így tettem volna, de nem érzem kifejezetten rossz döntésnek. Plusz alighanem BL-győztes rutint is akart vele, na ez a fele nem jött be, de előzetesen ezt nem lehetett tudni.
Azért ősszel Lewy hozta elöl a győzelmeket, novembertől meg Raphinha, oké, hogy a védelem beton volt, ami kulcskérdés, de gólokat nyilván kellett lőni, ez a két igazolásunk lett bőven az első kettő a házi góllövőlistán, az egyik meg is nyerte azt La Liga szinten, a másik meg a legtöbb pontot hozó játékosunk lett elöl novembertől kezdve. Szerintem igazolva lettek valamelyest ezek a transzferek.
Ezzel együtt ja, nem Lewyt tartom Laporta legfényesebb húzásának, én egy Ben Yedder féle olcsóbb, de mégis 20+-os játékosban reménykedtem, ha már rutin. De nagyon rossz sem volt, nem kell túl sokat visszamenni időben, hogy ennél akár drágább, rosszabbul elsülőket találjunk. Vagy akár Európa szerte. 150 misiért ez a három játékos elég jó fogás, mai árak mellett, és konkrét baki egyik sem volt, ami azért nagy szó. És mellette az ingyenesek is nagyon ültek, ezért tudtunk ilyen játékosokat megvenni, mert a foltokat onnan félig-meddig betapasztottuk.