Andris írta: ↑2025.08.06. 11:08:03
Lentebb már leírtam hosszan a véleményem, de némileg kiegészítve: ahogy visszanéztem az eseményeket, egyértelműen elkezdődött a lejáratása a sajtóban és a közösségimédiában már tavasszal. Sztem nagyon naivnak kell lenni ennyi hasonló eset után, hogy ne a vezetőséget hibáztassuk egy ilyen szituért.
Az, hogy esetleg most nem akarja kiadni az orvosi leleteit, vagy nem veszi fel a telefont, megint csak: egyreszt ki tudja, mikor melyik info hiteles abbol, ami Laporta házi sajtójában megjelenik, másrészt meg ha minden igaz is, akkor is ezek már egy rég, minden valoszinuseg szerint a klub miatt elmérgesedett kapcsolat távoli következményei, nem pedig a klubnak való gátlástalan betartás.
5-6 éves szerződéseket kötünk, csilliardos kivásárlási záradékokkal, és a fizukat is sok függő résszel… és ez a klub érdekeit védi mind egytol egyig, masszivan. Ez a játékosok mozgásterét nagyon szűkíti, nagyon nagy áldozatokat jelent a részükről a piaci viszonyokat illetően. Szerintem az a minimum, hogy a klub cserében tiszteletben tartja ezeket a szerződéseket. Nem trükközgetnek amikor egy meccsen múlna a bónusz függő rész, nem akarják elküldeni a játékost egyoldalúan, ha az explicit kimondja hogy maradni akar az élő szerződésé el, és nem akarják kiregisztrálni hosszabb időre, mint amennyi alatt visszatérhetne a pályára.
És végképp nem indítanak sajtó hadjáratot, de ha ezt valaki nem feltételezi, akkor is alap hogy egy ilyen esetén full mellszélességgel nyilvánosan kiállnak mellette… ja és mindezeket a felsorolt dolgokat különösen nem abban a naptári évben csináljuk, amikor sérülések sújtják a csapatkapitányt, akinek mellesleg felbecsülhetetlen érdemei vannak a klub sikereiben.
Még valami: neharagudjatok, de erre a szitura baromira nem ervenyes, hogy a klub mindenek felett. Igen a vezetoseg a klub erdekeit kepviseli, es igen egy jatekosnak se kell alarendelni a klub jovojet (pl csillagaszati fizuert idehozni 1-2 sztárt ), DE amikor egy meglévő, kétoldalú szerződés van, akkor mindkét fél jogai és kötelezettségei egyforma súlyúak, és egyetlen jatekos érdeke sem alárendelendő vagy alárendelhető a klubénak.
Főleg nem jogi és/vagy morális szürkezónás módszerek mentén, mert az igazából még a klubnak is nagyon sulyosan árt. Annyi borzalmas sztori van az elmult évek játékosai és a vezetőség közt, hogy ha én játékos lennék, önszántamból tuti nem akarnék a Barcába jönni manapság, legalábbis olyan szerződés nélkül tuti nem, ami sokkal durvábban felém billen biztosítékokban… és ez sztem nem az én szélsőségesen sajátos benyomásom, és nagyon kártékony a klubra nézve.
Ez a dolog nem a házisajtóban jelent meg, ez tény kategória. Hogy ekkora nagy port kavar bőven közrejátszik, hogy
ilyet még egyetlen játékos sem tett a La Liga történelmében. Azzal pedig; hogy ezt megjátssza inkább a csapatnak árt, mint Laportának. Jelenleg ott tartunk, hogy sem Garciát, sem Tek-et nem tudjuk beregisztrálni, ami még valahol érthető is lenne ter Stegen szempontjából, ha legalább két dolog teljesülne.
-Továbbra is ő számítana az első számú kapusnak, nem harmadikként számítanának rá a lengyel és jG mögött.
- Ha nem lenne ilyen komoly sérülése, amiből ki tudja mikor és hogyan térhet vissza. Azzal, hogy nem nyújtja be a leleteit egyértelmű, hogy nem egy 3 hónapos kihagyás várható, így alapból november-decemberre lenne tehető a felépülése és onnan méég ki tudja mikor lesz 100%-os. Ez a probléma egy visszatérő gond nála, amivel már korábban is műtötték, ilyen idősen pedig pláne kérdésesebb. Az öszi szezonjának szerintem gyakorlatilag annyi, míg teljes értékűen visszatér nem két hónap. És még azt is hozzávehetjük, hogy tavasszal nem játszott sérülés miatt, a felkészülésben alig két hétig vett részt, de akkor is egyedül a teremben, mert fájdalmai voltak. Most újabb műtét szintén jön 4-5 hónap. Nagyon kérdésesnek tartom, hogy 33 évesen ebből még magas szintű játékos legyen.
Ilyen elmérgesedett helyzet után pláne nagyon kétlem, hogy akár egyszer is a Barca kapujában állhatna. Szerintem a vége az lesz, hogy marad Pena, mint első számú kapus, mögötte Kochennel.
Ami az 5 éves szerződéseket illeti nem véletlenül csinálja minden csapat így, minden játékossal. Igazából csak az idősebb játékosok szoktak rövidebb távút kapni. Ahogy Lewandowski is opciósat kapott vagy Inigo is rövidet. Másrészt ezt nem csak úgy kigondolja a klub, a játékosoknak ez legalább olyan fontos aspektus, mint a fizetésük. Nem fognak Fiatalon/jó korban 2-3 évre sehová szerződni, a kluboknak pedig szintén hátrányosak ezek. Értékesíteni már csak lejáró szerződésű játékost is féláron lehet, utána pedig ingyen. Rengeteg ilyen eset van. Most így járt a Pool is TAA-val, és Konatéval. Egyik sem akart hosszabbítani, így előbbi elment ingyen, utóbbi pedig vagy most féláron vagy jövőre ingyen és szintén 5 éves szerzősést kaptak. És ott az amortizáció kérdése is
Az pedig, hogy a német mennyit adott a klubnak elég kétirányú. Idejött nagyon komoly fiezetéssel, egy olyan csapatba, ami évekig top1-3 esélyes volt minden sorozatra, kirakták mellőle az addig parádézó Bravot stabil helyet biztosítva ezzel hosszú távra. Ezt nem tudom, hogy hol kaphatta volna meg.
Azzal amúgy senkinek nem volt baja, amikor Dembélé lelátóra került, sőt sokan De Jongot is oda száműzzék, nyomást gyakorolva rá.
Talán egy olyan kompromisszumos megolás születhetett volna, hogy a német marad, csökkenti a fizetését annyira, hogy Garcia regisztrálható legyen és a fent maradó részt távozásakor megkapja. Ehelyett most menni fog a pereskedés mindkét oldalról. Több jogi precedens van, amire a klub hivatkozhat (pl.. a munkavállaló jövőbeni munkaképességének felmérése stb.) de ha ezt helyben is hagyják, akkor minden bizonnyal a játékos nyújt be keresetet és újabb szappanopera veszi kezdetét.