Cseri írta: ↑2024.08.11. 08:17:55
Szerintem itt az a fő kérdés,hogy munkavállalónak tekinthetőek-e,vagy sem? Ammenyiben igen,akkor dolgoznia=fociznia kell,amikor szükség van rá. Óriási lemondásokkal jár a profi sport,de ha bejön,akkor nagyon bejön. Kivételezett helyzetben vannak 20 év befektetéssel, x generáció sorsát tudják anyagilag rendezni.Van benne rizikó? Van! Tisztába vannak vele mit vállalnak? Remélhetőleg igen! Bocs,de Pedri is húszonegykét éves, valószínűleg meg van rá a keret,hogy ha ez ennyi volt,valami újba kezdjen. Tudom itthon nem divat,hogy a focisták tanuljanak,de úgy tudom a spanyoloknál ez nem így van,simán kiteljesedhet a civil életben. Minden ember életében vannak krízsiek a sportolók sem mások,megkell oldani,és ők ezt kivételezett élethelyzetből tehetik. Természetesen nem kívánok neki ilyet,sok-sok sérülésmentes éveket a pályán.
Igen, nyilván dunsztom sincs a jogi háttérről, de ugye 18 év alatt egy ember általánosan még nem teljes körűen felelős az életéért és a döntéseiért, sem jogilag, sem máshogy, nem feltétlenül van hozzá meg a mentális kapacitása, az élettapasztalata. És akármi a pontos jogi háttér, az tuti, hogy ő nem nagyon tud mit tenni ezzel. Ha valaki azt mondja, hogy 16 évesen márpedig zsinórban tizedszer is végigtolod a meccset a nagyok közt, akkor is, ha már sétálni sem tudsz a pályán, nem nagyon fog tudni mit mondani rá. Egyrészt mert ő még nem biztos, hogy teljeskorűen átlátja, mi neki a jó, másrészt meg az edző-focista alárendeltségi viszony nem épp olyan, hogy azt mondja, hogy ő most márpedig nem fog focizni, még akkor sem, ha érzi, hogy nem szabadna. Pláne fiatalon, ezt ilyen Lewy tekintéllyel tehetné meg kb valaki. A rizikót meg jelentősen le lehetne csökkenteni, ha kötelezően figyelembe kéne venni a játékosok életkorát és az ennek megfelelő terhelhetőséget. Persze még jobb lenne, ha ilyen szabályozásra nem lenne szükség, a legtöbb edző figyelembe is veszi nyilván, még a legnagyobb tehetségek is alig cserék 16-7 évesen, Messik, Mbappék. De sajnos így meg van rá az esély, hogy 1-2 edző így tesz. Nyomás, győzelmi kényszer, elvakultság, akármi miatt.
Szükségünk volt a masiásokra, nem is kicsi, hisz ilyen helyzetben voltunk. De akkora szükség nem volt, hogy ezt tegyük velük, nálam legalábbis semmi nem igazolja ezt, amit az elmúlt években csináltunk. Szekunder szégyenérzetem van (konkrétan csak ezzel kapcsolatban, engem az nem hat meg hogy nem szerepeltünk jól a BL-ben vagy mittudomén, nálam az hamarabb belefér, mint karriereket, egészséget tönkretenni/veszélyeztetni).
De még ha félre is teszem az érdekeiket, kalkulált rizikónak veszem, akármi. A klub miatt is ugyanennyire problémás a dolog. Nem csak szükségünk volt a Masiásokra, hanem jelen időben is így van, sőt. De két végén égettük a gyertyát. Micsoda gerinc jöhetett volna össze belőlük mostanra...
Ha jogi értelemben nem is kizsákmányolás, szerintem köznyelvi (erkölcsi) értelemben akkor is az. Hisz klubként csak az én rövidtávú célomat tartom szem előtt, a másik érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyva.
Remélem javul a helyzet, ha nem is odáig, mint ahogy minden más csapat kezeli a fiatalok perceit (jó lenne pedig...), de legalább egy lépést előre, és Yamal meg Cubarsi nem fog hónapokig 100 perceket focizni 17 évesen.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy