2025.09.28. 10:41:48
Szerintem amúgy olyat senki nem írt, hogy kizárólag a válogatott meccsek miatt jönnek a sérülések. Eleve csak simán, spontán sérülés is lehet, akár kevés terheléssel is, balszerencsével. Ha nem lenne válogatott meccs, akkor is lenne egy adag. Csak így látványosan több van, a válogatott szünetek közben/után érezhető a különbség, nekünk is van olyan játékosunk, aki amúgy sosem sérül meg, elmegy egy válogatott szünetre, és szinte biztos, hogy ott sikerül neki.
A klubszezon-vb/eb nézettségéhez:
Igen, egy VB több olyan embert mozgat meg, akik amúgy soha nem fognak focit nézni, nemzeti érzelem, ritkábban van, stb. És mindezt a klubok fizetik ki, cserébe a játékosaik nagyobb eséllyel sérülnek le. Tényleg képzeld el ezt a szitut bármilyen versenyszférában. Vagy akár mérjük valami más médiaeseményhez, tudom, hogy nem így működik, de tegyük fel, hogy mondjuk Jason Statham kap valami iszonyatos gázsit egy akciófilmért vagy sorozatért, akit aztán a forgatási idő szüneteltetésével elvisz valami nemzeti szervezet kötelezően valami szintén elég veszélyes stuntokkal tarkított forgatásra, miközben nem ők fizetik, de kapja a pénzt az eredeti filmjéért. Ott meg mondjuk eltöri a lábát, és lőttek az akciójeleneteknek az eredeti filmben. Vagy egy szimpla cég alkalmazottjaként képzeld ezt el. Értelmezhetetlen az egész. És szerintem ez addig nem volt akkora gond, amíg a foci egyrészt lassú volt (70-es évekbeli foci kb a mai nő szintjén mozoghat, vagy eg hajszállal felette), meg amíg relatív kis pénzek voltak benne.
De a fő gond: iszonyat fals a VB-vel összehasonlítani a bajnokságot és a BL-t, hiszen senki nem azt reklamálja, hogy ne legyen párévente egy VB, ezt szerintem kb mindenki megérti. a bohóc NL meg barátságos, meg lassan már feleslegessé váló VB selejtezőket mennyien nézik, kit érdekel, mi a jelentősége ebben a formában, hogy ősszel havonta tegyük ki fokozott veszélynek a játékosokat? Akiket ráadásul sérülten is játszathatnak a szövetségi kapitányok még ilyen bohócmeccseken is, mert egyszerűen nincs incentivizálva számukra, hogy ne tegyék? Hiszen ha Yamal rásérül a sérülésére, akkor úgyis felépül egy hónap múlva, ha meg nem, van elég szélső a kalapban, és nem őt éri az anyagi kár, meg nem a válogatottat. Egy normálisabb klub edző meg nem fogja sérülésveszéllyel játszatni a saját játékosát, hisz tudja, hogy őt éri kár, ha rásérül. Kivételek persze vannak, az ugyanúgy gáz, de nem jellemző, és egy fél fokkal még az is kisebb pofátlanság, mert legalább a saját értékünkkel rizikózunk, nem máséval.
Amúgy meg azzal egyetértek gránittal, hogy az alja játékvezetésen is sok múlik, amíg engedik a faragást. A klub is játszathat túl játékost, klubszinten is kicsit szerintem túl sok a meccs egy átlag focista teherbírásához képest. De ott legalább ezért kapják a fizetésüket. A mikegér válogatott meccsek ebből annyira kilógnak "morálisan", anyagilag, logikailag, mindenhogyan, hogy az szerintem hihetetlen. Legalábbis ebben a formában, ahogy most van. Állítom, hogy senki nem reklamálna, ha áprilisban véget érne a szezon, és lenne 1, VB-EB idején 2 hónap zsinórban barátságos, selejtező, ilyen-olyan meccsekre. De ez a havonta kiesünk a ritmusból téma, más edzésmódszerekkel, stb, nyilván jelentősen növeli a sérülésveszélyt, és nyilván plusz teher a játékosokra is.
De a Liga szerepe is óriási, két hatása is van az egész ffp őrületnek, egyfelől a klubok kisebb mélységgel rendelkeznek, így kevesebb a rotációs lehetőség, fiatalokat hamarabb kell bedobni, stb. Másfelől meg mivel a minőség csökken, de azért a spanyol bázis nem olyan béna, hogy a szakadékba zuhanjon az egész, megfelelő harcmodorral keményen védekezve-aprítva van egy pici esélyük a nagyok ellen. És a Liga további bűne, hogy ezt hagyják, sőt, szinte támogatják a pályán. (Amikor még néztem, ez a L1-nek is nagy bűne volt, nem tudom, azóta változott-e a helyzet.)
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy