Lamine Yamal

Ki hogy teljesített legutóbb? Ki milyen formát mutat, kik a kedvenceid? Mondd el itt! - Az első csapat játékosai, a La Masia, a vezetőedző és a régmúlt csillagai kapnak itt helyet.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2026.02.17. 16:42:49

Troym írta:
2026.02.17. 15:52:53
bence0330 írta:
2026.02.17. 15:05:59
Fordítva látjuk, van ilyen. De akkor tényleg érdekelne, mivel magyarázod a konstansan duplázó támadókat Yamal hiányában. Pont akkor nem bujkál senki mindig, ez egy véletlen egybeesés?
Alap emberi viselkedés.
Mint amikor van egy eminens tanuló, aki jelentkezik és válaszolgat a tanár kérdéseire és a többiek kivárják az óra végét, vagy amikor egy dolgozó minden nap mindent belead és húz és a többiek elvannak szépen csendben.

Itt most nem jó szó a lustaság, de talán a kényelem és hogy nem kell felelősséget vállalni, ellenben, ha hiányzik Yamal, akkor meg rákényszerülnek többet beletenni a közösbe.

Mondjuk úgy politikusan, hogy a többiek kevésbé proaktívak.

Ezért más Raphinhával, aki szintén proaktív, min Yamal, akar és kapar a meccseken, rögtön van bal oldal.

Ugyanezt érzem a középpályán csak Pedrivel. Ha van Pedri, akkor a többieknek elég egy utazósebesség és valahogy lemennek a meccsek, jönnek a sikerek. Többet kell dolgozni nagyságrendekkel, ha nincs Pedri, rögtön Olmo/FdJ hasznosabbnak tűnik, holott csak annyi, hogy nem tudnak várni Pedrire, hogy megoldja helyettük.
Szerintem itt most kicsit összeértünk, legalábbis ami a gyakorlati részét érinti, úgy látom te is egyetértesz abban, hogy ha nincs Yamal a pályán, a többiek hirtelen jobbak lesznek, "nem bújócskáznak", "proaktívak", utóbbi jó kifejezés erre szerintem nagyon. Nagyon-nagyon hasonló, amit mondok, bár te úgy látod, hogy ilyenkor a többiek vesznek vissza a proaktivitásukból, nem feltétlen szándékosan, hanem belesüppednek ebbe az "ő majd megoldja" témába. Én hasonlóan gondolom, hívhatjuk ezt "aurának" is. Ezt így teljesen jó magyarázatnak tartom, finomítottad kicsit, amit én gondoltam, valóban ez természetes viselkedés (persze attól még túl lehet lépni rajta).

Remélem tiszta volt, hogy 0%-ban gondolom Yamal hibájának ezt, pont ugyanúgy, mint ahogy az utolsó pár szezonos Messinél is 0%-ban gondoltam ezt az ő hibájának. Salah esetében is voltak hasonló szezonok, mikor mindenki neki adta a labdát, hozott egy vagon gólt/gólpasszt, nem volt igazán top a Pool, aztán elment Afrika kupára, és hosszú győzelmi sorozatot hoztak össze ezalatt, nagy gólarányú győzelmekkel. Nem ritka eset, ha zseni van a csapatban, akit túlzottan tisztelnek. Nem ők tehetnek róla, hogy túlságosan nagy hangsúlyt kapnak a játékban. A többiek mentaltása, de elsősorban edzői hiba, szerintem. Ezért hangsúlyozom ki, hogy ezt Flicknek kell megoldania, mert ez nem jó irány, főleg, hogy ez akár még durvábbá válhat, ahogy fejlődik Yamal. Lehet példát venni LE-ről, aki megoldotta, kétszer is, két csapatnál ezt a problémát, és mindkétszer BL győzelem lett belőle.

Persze, Raphával jobban eloszlik kicsit az arány, őt ki is venném a képletből valamennyire, inkább a két tízes és a két center az, akinél nagyon látványos a különbség szemre és statokra is. A brazilnak mivel nagyon erős személyisége van, és azért a focihoz emellé esze is, Yamal jelenlétét inkább fordítja át pozitívba, úgy támadja a kaput, ahogy Yamal lasztijáról várni lehet, stb. A középső emberek szenvednek inkább ettől, mert olyan szinten más stílusú a foci, amit Yamallal és nélküle játszunk, hogy kb összehasonlíthatatlan, és ez inkább rajtuk csattan - akkor is, ha ahogy írod, valóban részben ők idézik ezt elő. De semmiképp sem lesznek ettől középszerek szerintem, ez az, amiben nem értek egyet.

Bele kell verni a fejekbe, hogy attól még, hogy ott egy zseni a jobb oldaladon, teljesen nyugodtan megtehetsz bármit egyedül, vagy a többiekkel is, neked, és a csapatnak is jobb lesz. Teljesen nyugodtan mehet ez a pozícionálisan teljesen fluid, elsősorban középen vezetett támadások által jellemzett stílus, amire Yamal ott lenne extrának, x faktornak, és akkor végre nem lenne releváns arról beszélni, mit vesz el a csapattól Yamal zsenije, amellett, hogy mennyit ad.

Flick részéről szerintem ez a fejek menedzselése mellett azért azzal is javítható, hogy ha látszik, hogy aznap nem megy neki, vagy legalábbis nem hasznos a csapat számára, akkor le tudja néha cserélni, mert ha nem teszi, azzal kifejezetten segíti ennek az "aurának" a létrejöttét és megerősödését, szerintem.

Olmo szerintem a középpályán elég jól váltotta ki a tegnapi meccsig Pedrit, magára vállalta kicsit azt, amiről írsz, de a többiek valóban eltengenek-lengenek inkább az árnyékában, DJ-ban asszem mindenkinek ez szúrja a szemét leginkább, mert 70-80 milliós játékostól mást vár az ember, egy ingyenes/Masiástól elfogadja az ember, más megítélés.

De ha már Pedri, érdemes megnézni pepitában, mi volt az első szezonjában, mikor ugye Messi utoljára itt volt. Megkapta a labdát, nem nézett semerre, csak az argentint kereste, és ment neki a passz. Még ugye ő maga is nyilatkozta egyszer, hogy ha ott van mellette, nem lehet nem passzolni neki. Aztán a következő szezonban hirtelen 5 szintet ugrott a kreativitása, mert ez a faktor megszűnt. Persze akkorban hulla gyenge edző(i)nk voltak, akik full esélytelenek voltak ezt a szitut kezelni, baromi nehéz lehet, még az is lehet, hogy Flicken is kifog, pedig ő azért sok szempontból ért a focihoz, látszik, hogy megy neki az emberi oldala is általában.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

2026.02.17. 15:52:53

bence0330 írta:
Fordítva látjuk, van ilyen. De akkor tényleg érdekelne, mivel magyarázod a konstansan duplázó támadókat Yamal hiányában. Pont akkor nem bujkál senki mindig, ez egy véletlen egybeesés?
Alap emberi viselkedés.
Mint amikor van egy eminens tanuló, aki jelentkezik és válaszolgat a tanár kérdéseire és a többiek kivárják az óra végét, vagy amikor egy dolgozó minden nap mindent belead és húz és a többiek elvannak szépen csendben.

Itt most nem jó szó a lustaság, de talán a kényelem és hogy nem kell felelősséget vállalni, ellenben, ha hiányzik Yamal, akkor meg rákényszerülnek többet beletenni a közösbe.

Mondjuk úgy politikusan, hogy a többiek kevésbé proaktívak.

Ezért más Raphinhával, aki szintén proaktív, min Yamal, akar és kapar a meccseken, rögtön van bal oldal.

Ugyanezt érzem a középpályán csak Pedrivel. Ha van Pedri, akkor a többieknek elég egy utazósebesség és valahogy lemennek a meccsek, jönnek a sikerek. Többet kell dolgozni nagyságrendekkel, ha nincs Pedri, rögtön Olmo/FdJ hasznosabbnak tűnik, holott csak annyi, hogy nem tudnak várni Pedrire, hogy megoldja helyettük.
bence0330

Troym írta:
2026.02.17. 11:29:54
Amit jeleznék, hogy az ok-okozat nem úgy van ahogy írod, pont fordítva.

Nem Yamal túltolása az ok, hanem az okozat.

A többiek bujkálása, kevés hozzáadott értéke az ok és emiatt kezdenek a védők és középpályások egyre többet Yamalra játszani, mert akkor történik valami, talán lesz belőle támadás.
Amit többen kifogásoltok, na azt pont a többi támadó idézi elő azzal, hogy semmit nem tesz hozzá a támadásokhoz.
Ha lenne épkézláb 9es, vagy nem lenne ennyit sérült Raphinha, nyilván javulna az egyensúly, de ezzel a felhozatallal és sérült, vagy abból visszatérő Raphinhával nehezen fog.
Fordítva látjuk, van ilyen. De akkor tényleg érdekelne, mivel magyarázod a konstansan duplázó támadókat Yamal hiányában. Pont akkor nem bujkál senki mindig, ez egy véletlen egybeesés? 5 különböző támadónk duplázott Yamal 7 hiányzó meccsén, és jellemzően mellette is betaláltak még a többiek 1-1 alkalommal. Miért nem bujkáltak akkor pont szinte soha?

Szerintem nem az, és egyszerűen csak nem jutnak szóhoz, nem vezetünk annyi támadást középen. Vegyük pl Ferránt (nem állítva, hogy az elmúlt 2-3 héten nem volt rossz formában). Ő tipikusan az, hogy ha az a játék, hogy Yamal elmegy, kanyarít egyet befelé (tegyük fel, hogy jól), akkor 3 db két méteres cb között nem fog érvényesülni. Viszont amikor visszalépegethet, részt vehet egy egyszerűbb kényszerítőben, kiugratják, vagy épp ő csinál helyet másoknak az elmozgásaival, na, akkor mindjárt máshogy néz ki az ember. Ilyenből sokkal kevesebb van, ha konstansan kidobjuk a lasztit Yamalnak. Olmo full ugyanez, világklasszis szinten kombinál, és érkezik meg kényszerítők után a 16-oson belülre, ahol kis területen is ügyes. Ebből is lényegesen több lehetősége van, amikor nem dobáljuk ki konstansan a labdákat. Fermín hasonló, bár kicsit máshogy, Olmo a finom bokájára hagyatkozik, Fermín egy fokkal nyersebb módon tör előre/be/vesz részt a játékban. Nekik így sokkal kevesebb babér terem, teljesen jól láthatóan, ha meg kevés lehetőséged van, nagyobb a stressz is, hogy azt az 1-2-t jól oldd meg.

Na és amikor Yamal kanyarításai aznap épp nem ülnek, akkor szinte biztos, hogy gólokat vesz el, mert amennyi hibás megoldást csinál, annyi idő alatt közben azért vezetnénk máshogy támadásokat, az tuti. Ha épp nagyon ülnek, akkor kiegyensúlyozza a dolgot nyilván.

És akkor nem is beszéltünk még arról, mennyire extrém kiszámítható ilyenkor a játlkunk, szemben azzal, amikor a teljes táamdósor kombinál és hozza össze a támadásokat. Én ezt szerettem a Flick játékban korábban, és mostanában sajna kevésbé érzem.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

2026.02.17. 11:29:54

Amit jeleznék, hogy az ok-okozat nem úgy van ahogy írod, pont fordítva.

Nem Yamal túltolása az ok, hanem az okozat.

A többiek bujkálása, kevés hozzáadott értéke az ok és emiatt kezdenek a védők és középpályások egyre többet Yamalra játszani, mert akkor történik valami, talán lesz belőle támadás.
Amit többen kifogásoltok, na azt pont a többi támadó idézi elő azzal, hogy semmit nem tesz hozzá a támadásokhoz.
Ha lenne épkézláb 9es, vagy nem lenne ennyit sérült Raphinha, nyilván javulna az egyensúly, de ezzel a felhozatallal és sérült, vagy abból visszatérő Raphinhával nehezen fog.
bence0330

2026.02.17. 11:26:36

Troym írta:
2026.02.17. 11:03:02
...
A 4-2-3-1-ben nálam a 10-es kb egyenértékű támadó a szélsővel, szerintem pont ez a duplaszűrős rendszer lényege, én nem középpályásnak hívom ebben a rendszerben, hanem támadónak. Azért hozom őket, mert szerintem amikor megy ez a "minden menjen Yamalhoz" téma, akkor pontosan középről veszítünk irgalmatlan mennyiségű gólt, és ez látványosan megmutatkozik a gólszerzőknél, statokban. A legjobb Flick meccseknek idén és tavaly is az a jellegzetes vonása, amikor átviharzunk a pálya közepén, akár gyors, kombinatív megoldásokkal, túltöltjük játékosokkal ezt a részt (még Rapha is behúzódik ugye a túloldalról), és az ellenfél nem bírja el ezt a nyomást, bejutunk gyorsan a 16-oson belülre. Amikor Yamal ennyire túlsúlyos szerepet kap, akkor ez az egész megváltozik, és az lesz belőle, hogy Yamal vagy odakanyarítja valaki elé a labdát, vagy nem, ég és föld a stjlusbeli különbség. Ezért rúgnak irgalmatlan mennységű gólt pl. a 10-eseink, amikor Yamal nincs a pályán. Olyankor igazi Flick style-ban átviharzunk a pálya közepén, kevesebbet dajkáljuk a labdát, nincs túlsúlyos szerepe senkinek, 2-3 gólokat szereznek többször Fermínék egy meccsen. Amikor minden labda megy Yamalhoz, akkor ez full sansztalan, és max annyi lehetőségük lesz, hogy néha kapnak a kapu előterében egy labdát, aztán ha épp beakad egy átlövés, akkor beakad, ha nem, akkor nem.

Mivel Yamal kiváló játékos, ezért ez s működhet, mert több meccsen billen el a kétélű kard a pozitív irányba, de az lenne a legjobb, ha a kiválóságát kombinálnák ezzel a jellegzetes fluid, ötleted, kombinatív focival, és egyik nem akadályozná a másikat. Ezt mondani könnyű, tudom, de azért nem is kivitelezhetetlen. Yamalnak szerintem nagyon durván nőtt a szerepvállalása a csapaton belül az elmúlt évben, és részemről elérte az egészségtelen szintet már idén.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bence0330 2026.02.17. 11:30:53-kor.
Troym
Llegenda del Barça

2026.02.17. 11:03:02

bence0330 írta:
2026.02.17. 10:33:31
Továbbra is ugyanaz a kérdésem, hol van az a sok középszer,
Sokan összekeverik a pillanatnyi formát és a képességeket.

- Rashford és Ferran szerintem közepes támadók, utóbbi viszonylag jó formában volt fél évig, de leromlott a teljesítménye, alapvetően továbbra is egy cserecsatár kéne legyen, nekem a Bayenes Chuppo-Moting jut róla eszembe.
Elvolt Chuppo-Moting is Lewa mögött és amikor elment egész jó volt kezdőként, de nem elég jó hosszú távon kezdőnek.
Rash meg nem elég konzisztens, vagy gödörben van évek óta, vagy mi.
- Lewa meg ugyan top csatár volt, de már nem az, jelenleg középszerű.
- Roony "jól hangzik" mindig, de minél többet látom játszani, én mára nem látok benne többet, mint Pau Victorban. Lelkes, agilis, szimpatikus, de nem látom a top támadókra jellemző dolgokat.

Raphinhát a munkamorálja, Yamalt meg a képességei teszik a legmagasabb polcra.

(Olmo és Fermin meg nem tudom hogy kerül ide, de ők azért nem támadók és a góljaikkal szemben meg fel tudnám hozni, hogy mennyire szellős a középpálya és mennyire ingadozó a teljesítményük, de a támadók volt a téma.)

Emiatt állítom, hogy van 4 közepes és van 2 top támadónk, csak egyikük a szezonban sokat sérült, a másikra hárul minden, a többiek a támadósorban meg elvannak jobb és rosszabb meccsekkel, de nem húzóemberek, nem is lesznek azok.
Amúgy bármilyen közepes támadók is lőnek gólokat, ha meccsenként 40 helyzetünk van, nagy számok törvénye, csak nem tudnak segíteni, ha 3-4 nagy helyzetünk van, nagyobb eséllyel kihagyják, márpedig Pedri hiánya meg azt okozza, hogy kevesebb a minőségi helyzet.
bence0330

2026.02.17. 10:33:31

Troym írta:
2026.02.17. 08:27:32
Szerintem meg van mellette egy rakás középszer előrejátékban és neki kéne éves szinten 60 meccsen hátán vinni a csapatot még jobban, mint a prime Messinek, ez még meghaladja a képességeit.

Nem megy Yamalnak sem annyira, de nem nála kéne keresni a hibát, FT és Lewa jelenleg a csereszintet is alulról éppen súrolják, Roonyra meg csak azért jó hivatkozni, mert nem játszik...Raphinha hiánya a mentalitásán túl azért érzékeny, mert így a hülye is tudja, hogy nem kell túl sok energiát beletenni a túloldali védekezésbe, Balde, GM és Rashford nagyon korlátozott veszély.
Arról nem is beszélve, hogy neki kell többször visszaérni szerelni, amíg Kounde elkóricál valahova.
Továbbra is ugyanaz a kérdésem, hol van az a sok középszer, mikot 3-6 gólokat rúgdosunk azokon a meccseken (7 meccsből 5 alkalommal 3-at vagy többet lőttünk, a Newcastle ellen 2-t, de ez asszem belefér, a Sevilla a kivétel), ahol hányzik. Yamal távollétében (pedig ez csak 7 meccs!) duplázott már Olmo, Fermín, Ferrán, Lewy is középen, meg Rapha is, és látványosan kombinatívabb a játékunk. Nem néztem utána, Yamallal a pályán szerintem (Raphát vonjuk ki) ez a 4 játékos nem tudom, duplázott-e 1-2 alkalomnál többször, pedig az ugye háromszor annyi meccs. Nem lehet, hogy mégsem középszerek, egyszerűen sokkal kevesebb lehetőségük van kibontakozni, mert Yamal akkora vákumot kreál? Hiába a legjobb képességű játékosunk (nem hinném, hogy ezt bárki vitatja), ha kétélű fegyverként működik, mert minden laszti hozzá kerül, és ha épp halomra hozza a rossz megoldásokat, akkor rengeteg potenciális támadást akaszt meg, ami más emberen ment volna keresztül.

Nyilván mivel kiváló képességű játékos, ezért ez a rendszer működik is, ha jó napja van, ami többször van, mint nem, tegnap is nyerhettünk volna, ha épp berúgja valamelyik helyzetét, vagy két lezser passza épp jól sül el, amire simán volt esély, de iszonyat kétélű fegyverként használjuk így. Szerintem a Messis részt is lehet teljesen fordítva gondolni, neki sem kellett volna a hátán vinni a csapatát, és nem véletlen, hogy azóta nem tudtunk BL-t nyerni, hogy jött ez a brutál káros és egészségtelen "passzoljuk Messinek mindent, majd csinál valamit". Aztán ha épp rosszak a megoldásai, mint ma, Inter meccs, stb, akkor a csapatnak kb nincs esélye mellette kombinálni, villanni, kibontakozni, mert egyszerűen nem kapnak labdát, vagy legalábbis keveset.
Én továbbra is rettenetesen sokallom a szerepvállalását a csapaton belül, és nem tudom, ki ennek az oka, de nagyon meg kéne fogni.

Amúgy még Dembélével is össze tudom hasonlítani Messin kívül. Főleg miután elment a Kecske. Nézd meg, mit kellett itt csinálnia, és mit a PSG-ben. Itt az volt a feladata, hogy "vergődj át 5 emberen aztán csinálj valamit". Dembélé még át is vergődött 3-4-en, aztán jött valami többségében homály, néha jó megoldás, hasonló one man show volt, hasonlóan nem működött csapatszinten. (Yamal ezt jobban csnálja, mint a franca, mert okosabb.) A PSG-ben meg egy kirakósdarab, nem cselezget 3 ember között egész meccsen, és mekkora a különbség. LE ezt hihetetlenül érezte, nálunk is krakósdarabbá tette Messit. Én nagyon várom, hogy kirakósdarabbá tegyük végre Yamalt, szerintem akkor válik a világ legjobbja belőle.
Yokozuna
Entrenador del Barça

2026.02.17. 09:39:34

Igaz. Yamal bűn rossz volt. Ennyi eladott labdát és ügyetlenkedést egy első meccses újonc sem követhet el. De ha ezt látja az edző és semmit sem csinál, az szerintem nagyobb probléma. Mielőtt lecserélem, megpróbálok egy helycserét Raphinhával, vagy beviszem középre, nem tudom. De hogy két félidőn keresztül semmi sem történik az gáz.
Saviola
Júdás 2, az áruló

2026.02.17. 09:00:12

Troym írta:
Szerintem meg van mellette egy rakás középszer előrejátékban és neki kéne éves szinten 60 meccsen hátán vinni a csapatot még jobban, mint a prime Messinek, ez még meghaladja a képességeit.

Nem megy Yamalnak sem annyira, de nem nála kéne keresni a hibát, FT és Lewa jelenleg a csereszintet is alulról éppen súrolják, Roonyra meg csak azért jó hivatkozni, mert nem játszik...Raphinha hiánya a mentalitásán túl azért érzékeny, mert így a hülye is tudja, hogy nem kell túl sok energiát beletenni a túloldali védekezésbe, Balde, GM és Rashford nagyon korlátozott veszély.
Arról nem is beszélve, hogy neki kell többször visszaérni szerelni, amíg Kounde elkóricál valahova.
Tűpontos.
,,Azt hitted, hogy mi történt."
Troym
Llegenda del Barça

FCBsteve
Entrenador del Barça

2026.02.17. 08:19:51

recrea írta:
2026.02.17. 07:24:32
Mascherano14 írta:
2026.02.16. 23:21:44
Sokat hibázott, de senki más nem tud váratlant húzni. Nélküle ennyi helyzetünk sem lett volna.
Jól összefoglaltad, pedig szerintem gyenge az idei szezonban, hiába jobbak a számok, mint tavaly. Mondjuk tegnap pont nem kellett volna váratlant húzni, csak elpasszolni a ziccert meg a tizit.

Eladott labdák és alibi megoldások tömkelege, mikor jön el az a kor, amikor már ezeket nem lehet erre fogni?

Kicsit fárasztó az állandó mosdatása, ha neki “kell” lőnie a büntetőt, ha nem lehet lecserélni, ha nincs elővéve az elszórt labdákért, ha tud nagyokat írni az instan, akkor ez kevés, amit mutat ebben a szezonban.

Az, h kakaskodott, engem nem zavar, mással összehasonlítani badarság, habitus kérdése.
Szerintem túlontúl elhitte magáról, hogy neki minden bejön, minden mozdulata sikerül.
Pedig rendkívül sikertelenül játszott (rengeteg kontra indult róla), "laza" passzai/befejezései miatt sok helyzet maradt ki - a 11-es ezek után kódolva volt.

Az a baj, Flicknek eszébe se jut lecserélni, hogy egy kicsit magába szálljon és több "tisztelettel" álljon a játékhoz.

Én a félidőben vártam volna, hogy jön helyette valaki - húz Flick egy váratlant.
De nem, maradt ugyanaz a "szenvedés" és eléggé lagymatag letámadás.

Bízom benne, nem lesz semmi maradandó attól a rúgástól, mert abból több kiesés lesz, mint egy félidős/20-30 perces cseréből.
recrea
Llegenda del Barça

2026.02.17. 07:24:32

Mascherano14 írta:
Sokat hibázott, de senki más nem tud váratlant húzni. Nélküle ennyi helyzetünk sem lett volna.
Jól összefoglaltad, pedig szerintem gyenge az idei szezonban, hiába jobbak a számok, mint tavaly. Mondjuk tegnap pont nem kellett volna váratlant húzni, csak elpasszolni a ziccert meg a tizit.

Eladott labdák és alibi megoldások tömkelege, mikor jön el az a kor, amikor már ezeket nem lehet erre fogni?

Kicsit fárasztó az állandó mosdatása, ha neki “kell” lőnie a büntetőt, ha nem lehet lecserélni, ha nincs elővéve az elszórt labdákért, ha tud nagyokat írni az instan, akkor ez kevés, amit mutat ebben a szezonban.

Az, h kakaskodott, engem nem zavar, mással összehasonlítani badarság, habitus kérdése.
LG
Az Év fórumozója 2016

2026.02.16. 23:46:38

Saviola írta:
2026.02.16. 23:12:55
LG írta:
2026.02.16. 23:03:20
Nagy tehetség, de kicsit túl van tolva a srác. Nem gondolom, hogy a bünetőket neki kellene lőni, vagy hogy tilos lenne lecserélni. Az sem volt túl szimpatikus és okos tőle, amikor a végén neki akart menni az ellenfélnek. Régebben ilyeneket nem csinált, idén viszont már nem az első balhéja.
Nem volt szimpatikus tőle? 😂😂😂

Ketten szándékosan agyonrúgták, mit kellett volna csinálnia? 😂😂😂

Vannak ám elvárásaitok, atyaég.
Ha belemegy egy kakaskodása, és leküldik őt is, akkor azzal nem járunk jól. Ebben a szituációban benne volt ez is, szerencsére a társak időben érkeztek, hogy megakadályozzák. A jó támadókat mindig is sokat faragták, de pl. Ronaldinho, Messi, Iniesta soha nem mentek így neki az ellenfélnek utána.
Mascherano14
Entrenador del Barça

bence0330

2026.02.16. 23:14:24

Nem hibáztatom a kihagyott tiziért és ziccerért, ez egyfelől bárkivel megeshet, másfelől egy 18 évessel meg pláne. Azt hibáztatom, aki átadta neki a tizit, ha ez a brazil volt, akkor őt.

Most volt két borzasztó meccse 1-2 baromi jó hónap után (mindenki más gyenge volt, ilyenkor mindig gyanús, hogy valami csapatszintű gond van, akár rossz ütemű edzések, nem elég regeneráció, akármi).

De a rossz meccséért sem igen hibáztatom, ott az a hibás, aki konstansan 90 percekig játszatja. Még egy elit, prime játékosnak is vannak rosszabb napjai, neki pláne normális, és ennek az esélyeit csak növeljük ezzel az eszetlen túljátszatással. Egyelőre úgy tűnik, kiváló a fizikuma, és gumiból van, jobban bírja, mint ahogy én személy szerint vártam(szerencsére), de ez sok embernél tűnt így sokáig, amíg egyszer csak kiderült, hogy ő is ember.
Saviola
Júdás 2, az áruló

2026.02.16. 23:12:55

LG írta:
Nagy tehetség, de kicsit túl van tolva a srác. Nem gondolom, hogy a bünetőket neki kellene lőni, vagy hogy tilos lenne lecserélni. Az sem volt túl szimpatikus és okos tőle, amikor a végén neki akart menni az ellenfélnek. Régebben ilyeneket nem csinált, idén viszont már nem az első balhéja.
Nem volt szimpatikus tőle? 😂😂😂

Ketten szándékosan agyonrúgták, mit kellett volna csinálnia? 😂😂😂

Vannak ám elvárásaitok, atyaég.

Ettől függetlenül látványos a visszaesés nála is, de még így is Ő volt a legveszélyesebb a csapatból.
,,Azt hitted, hogy mi történt."
LG
Az Év fórumozója 2016

bence0330

2026.02.16. 14:29:03

Szerencsétlen megint kapott némi "szeretetet" a madridi médiától. Fatinak valami rokonának volt némi.. hmm... romantikus kapcsolata valakivel egy bulin, aki talán nem gondolta úgy, hogy romantikus kapcsolatot szeretne. Mindegy is ennek a vádnak most igazságtartalma, a lényeg, hogy a madridi lapok közül jópáran (pl ABC) ezt Yamal hazába tették első körben, így a nevével könnyebben eladva a cikkeket, az ő arca virított rajtuk.
Yamal az eset időpontjában még csak a városban sem tartózkodott, és természetesen az eset nem ott történt.
Úgyhogy jogászokat kellett bevonni a buliba, helyesbítéseket kérnek, meg akár perelnek is.

Nem tudom, hogy direkt célpont volt ebben (márminthogy a focija, hogy kicsit bezavarjanak a jelenlegi formáját megakasztandó), vagy egyszerűen csak így akartak több pénzt keresni a lapok, de azért ez elég durva.
bence0330

2026.01.27. 11:01:01

Yokozuna írta:
2026.01.27. 10:47:05
Nekem az hiányzik még nála, hogy mikor szenved a csapat akkor nagyon ritkán tud olyat hozzátenni, amitől aztán beindulna a gépezet, átlendülnénk a holtponton. Nem rossz az hogy túl könnyeden vesz mindent, de azért az nem jó, hogy csak felelőtlenül ívelget, meg külsőzik akkor is mikor a csapat játéka padlón van.
A Sociedad elleni vereséget is megúszhattuk volna, ha veszélyesebb lett volna kapura, vagy az Oviedo elleni kiábrándító játék is hamarabb átfordulhatott volna, ha jobban és hatékonyabban kezébe veszi az irányítást. Egyelőre Raphinháé ez a szerep a csapaton belül, de ha ő gyengébb, akkor joggal várhatnánk ezt Lamintól is.
Szerintem meglepően sokszor tudja hozzátenni ezt. Nyilván a korából adódóan nem minden meccsen. Nekem továbbra is az egyetlen gondolom (nem vele, hanem a szereplésével), hogy egészségtelenül túlsúlyos néhány meccsen a szerepe, és ez kicsit rányomja a bélyegét néha pár játékos vállalkozókedvére és a csapatjátékra, elsősorban a pálya közepén. Rá konkrétan az egyetlen kiritikám, hogy jobban döntehetne, mikor kell 1v1-ezni, és mikor nem, többször kéne hamarabb szabadulnia a labdától, de hát ez is ilyen szőrszálhasogatás egy tininél. De önmagában mint x faktor nagyon komoly. Persze inkább a "szikrát" tudja ő adni jópárszor, persze, nem minden meccsen, de ezt kb a prime Messitől lehetett elvárni, szerintem igazságtalan. A korához képest a konkrét meccsdöntő faktora is magas, és látszik, hová tud még ebből is fejlődni, ami ijesztő.
Persze, 18 évesen nem fogja stabilan beverni 0-0-nál a 92. percben a helyzetét, de ezt nagyon kevesen tudják a világon, 21-22 év alatt meg senki. Neki mondjuk tényleg nem is ez a feladata.
Yokozuna
Entrenador del Barça

2026.01.27. 10:47:05

Nekem az hiányzik még nála, hogy mikor szenved a csapat akkor nagyon ritkán tud olyat hozzátenni, amitől aztán beindulna a gépezet, átlendülnénk a holtponton. Nem rossz az hogy túl könnyeden vesz mindent, de azért az nem jó, hogy csak felelőtlenül ívelget, meg külsőzik akkor is mikor a csapat játéka padlón van.
A Sociedad elleni vereséget is megúszhattuk volna, ha veszélyesebb lett volna kapura, vagy az Oviedo elleni kiábrándító játék is hamarabb átfordulhatott volna, ha jobban és hatékonyabban kezébe veszi az irányítást. Egyelőre Raphinháé ez a szerep a csapaton belül, de ha ő gyengébb, akkor joggal várhatnánk ezt Lamintól is.
bence0330

2026.01.26. 22:34:34

Kapu előtt nagyon sokat fejlődött idénre, ahogy várható volt. Nem is annyira a helyzetkihasználásra gondolok, az evidens, hogy tapasztalattal javul, nekem az tetszik inkább, hogy sokoldalúbb lett a 16-os közelében. Váratlanul meg tud érkezni a hosszúra, amit tavaly annyira még nem érzett, jól érzi, merre kaphatja a labdákat, jól érzi labda nélkül már a területeket, kezd alakulni az a tipikus kilencesekre jellemző skill nála, hogy jó helyen van. A letámadást is sokkal okosabban és precízebben űzi, ez is 1-2 gólnyi különbségben mérhető szerintem tavaly óta, csak fejből eszembe jut idénről két olyan eset, mikor keményen odalépett labdát szerezni, és abból lett a gól.

Nekem ez azért tetszik, mert nem kifejezetten a tehetségéből adódó skillek, hanem olyanok, amit azért inkább kell tanulni, szerintem hajlandó ebbe beletenni a melót. Ha az extrém tehetsége mellé konstansan javul ezekben is, tényleg a világ legjobbja lehet 1-2 éven belül. Adja az ég, hogy töretlen legyen a fejlődés.
bence0330

2026.01.15. 23:35:29

Én sem értem. Szerintem van is összefüggés a már jó ideje pontatlanabb játéka és a végtelen játékpercei között. Roony az elmúlt alkalmain minimum olyan hasznosan focizott. Őt sem szabadna Fort módra leépíteni.

Én egyre inkább valami megegyezést sejtek a szerződéshosszabbításánál a játékperceiről, mert bár utálom az összeesküvés elméleteket, nem látok erre más racionális magyarázatot. Még Raphát is konstansan cseréli, pedig jobb korú, meg általánosan is azért jobb játékos.

Ez egy olyan fagyi, ami sok módon nyalhat vissza a következő hónapokban. Formahanyatlás, Roony formahanyatlása, neadjisten sérülés...

Most legalább lőtt egy gólt a végén. Meg előtte is adott Fermínnek egy gólpasszértékű labdát, szóval alapvetően megérkezett a meccs utolsó harmadára, de általában ilyenkorra a teljesítménye is vissza szokott esni.

Viszont a kémiát megint jó volt látni, főleg a riváliséhoz képest, a gólja után látszott, hogy ott mindenki örül mindenkinek. :) És tök jó, hogy ebben egy 18 éves tini is abszolút partner, az első dolga volt bocsánatot kérni a rontott passzért, pedig hát nagy szükség erre nem volt. :)
PR42
Jugador d'estrella

2026.01.15. 23:19:46

Mi a fenéért játszik végig minden meccset?

És ráadásul nem is annyira jól.

Roonynak kellene 20-30 perceket kapnia, sőt, ilyen meccseken kezdenie.
Yokozuna
Entrenador del Barça

2026.01.07. 22:45:08

Chino írta:
2026.01.07. 14:59:55
Yokozuna írta:
2026.01.07. 12:52:38
Yamal azért játszik rendszeresen bekötött kézzel, mert korábban februárban kisebb sérülést szenvedett a jobb keze két ujján, és azóta bandázsban fut ki a pályára.
Nem tudom, hogy ezt már örökre hordani fogja, vagy csak ennyire lassú a javulás. Egyfajta pózolás ez nála, vagy úgy érzi, hogy a látható bandázs erőt és karaktert sugall számára?
Remélem, csak sérülés utáni védelem, és hamarosan el tudja hagyni. Lehet, hogy csak engem zavar?
Suarezen is folyton ott volt, nem hiszem, hogy éveken át szüksége lett volna rá, lehet, hogy Yamal ugyanúgy, szokásból, kabalából hordja.
Látod Suareznél már nem emlékszem rá, bár neki néha a szájkosár lett volna ajánlatos.
A mai meccsen egyébként már nem láthattuk a kezén a kabalát. Jó lesz ő anélkül is.
bence0330

2026.01.07. 20:52:59

Ahogy nézem ezt a meccset, meg ahogy néztem a Valencia-Getafe ellenit, kb ez a 3 meccs volt az, ahol talán a legjobb volt a támadójáték, mármint csapatszinten, sokoldalú, kispasszos, gördülékeny, kiegyensúlyozott, szikrázott a kémia. Yamal ezeken a meccseken nem volt ott. Nyilván más jó meccseink is voltak, de csapatszintű támadójátékban ez a 3 meccs biztos, hogy a legjobb 4-5 meccsünk közt volt.

Ettől még az egyik, ha nem a legjobb játékosunk, viszont szerintem ezt a problémát meg kell oldani, hogy az iszonyatos tehetsége és x faktora mellé ne vegyen el a meccsből, és kimaxoljuk, amennyire lehet. Szerintem két oka is van a dolognak, egyfelől kicsit dependensek tudunk lenni meccsek alatt, több passz megy néha neki, mint kéne, másrészt meg ő a többiekhet képest kevésbé szívesen vesz részt ilyen direkt passzjátékban, szereti magánál tartani a labdát. Néha olyan, mintha fogadott volna valakivel, hogy ő fogja a legtöbbet cselezni a világon, és ez sokszor vesz el a csapattól. Én ha egy dolgot mondanék neki, azt mondanám, legyen sokkal direktebb. Menjen a labda egyérintőből, vagy akár lőjön be egy lasztit a 16-oson belülre, hátha valaki beleteszi a lábát. Attól még, hogy iszonyat tehetséges, és iszonyat jól cselez, nem muszáj minden áron úgy tenni, sokat vesz el ilyenkor a támadósor többi tagjától szerintem, az amúgy nagyon komoly kémia nem tud úgy kijönni, és néha úgy tud kinézni a meccs, mintha csak Yamal csinálna valamit, mert mindig neki passzoljuk, ő meg megpróbál (sok esetben sikerrel) csomót kötni a védők lábára, de igazából ennél árnyaltabb a kép a fentiek miatt. Szerintem lehetne még nagyon sokat módosítani a játékát és a szerepkörét úgy, hogy kb csak adjon, és ne vegyen el mellette.

Nyilván mindez a tényleg döbbenetes, és generációja legnagyobb tehetségéhez mérten értendő. Nekem most még a 2019 körüli Messihez hasonlít, amikor egysíkúvá vált elöl a túlzott dependencia miatt a játék, hiába volt messze a világ legjobbja, emiatt sokat is vett már el. Azt szeretném, hogy úgy nézzen ki a dolog, mint mondjuk a '15 környéki Messi, nem szintben, hanem a csapatban betöltött szerepe szerint.

Már nem is tudom, melyik meccse volt (Betis?) amikor 10-esben volt, ott látszott, mekkora a szintugrás, mikor passzjátékra volt kényszerítve. Szélre átvihetné ezt a mentalitást kicsit, nyilván ne teljesen, meg cselezzen csek, de valahogy jobb balanszot lehetne elérni szerintem.
Válasz küldése