A nap fénypontja!
Lamine Yamal is a beautiful overkick Goal but can we talked about Dani Olmo trivela assist first,OMG ❤️❤️Visca Barca |Arsenal| |Man U| |Raphinha| pic.twitter.com/Ir815qgLyJ
— y-BOB 1 (@7DayzFnS) January 25, 2026
Szerintem itt most kicsit összeértünk, legalábbis ami a gyakorlati részét érinti, úgy látom te is egyetértesz abban, hogy ha nincs Yamal a pályán, a többiek hirtelen jobbak lesznek, "nem bújócskáznak", "proaktívak", utóbbi jó kifejezés erre szerintem nagyon. Nagyon-nagyon hasonló, amit mondok, bár te úgy látod, hogy ilyenkor a többiek vesznek vissza a proaktivitásukból, nem feltétlen szándékosan, hanem belesüppednek ebbe az "ő majd megoldja" témába. Én hasonlóan gondolom, hívhatjuk ezt "aurának" is. Ezt így teljesen jó magyarázatnak tartom, finomítottad kicsit, amit én gondoltam, valóban ez természetes viselkedés (persze attól még túl lehet lépni rajta).Troym írta: ↑2026.02.17. 15:52:53Alap emberi viselkedés.
Mint amikor van egy eminens tanuló, aki jelentkezik és válaszolgat a tanár kérdéseire és a többiek kivárják az óra végét, vagy amikor egy dolgozó minden nap mindent belead és húz és a többiek elvannak szépen csendben.
Itt most nem jó szó a lustaság, de talán a kényelem és hogy nem kell felelősséget vállalni, ellenben, ha hiányzik Yamal, akkor meg rákényszerülnek többet beletenni a közösbe.
Mondjuk úgy politikusan, hogy a többiek kevésbé proaktívak.
Ezért más Raphinhával, aki szintén proaktív, min Yamal, akar és kapar a meccseken, rögtön van bal oldal.
Ugyanezt érzem a középpályán csak Pedrivel. Ha van Pedri, akkor a többieknek elég egy utazósebesség és valahogy lemennek a meccsek, jönnek a sikerek. Többet kell dolgozni nagyságrendekkel, ha nincs Pedri, rögtön Olmo/FdJ hasznosabbnak tűnik, holott csak annyi, hogy nem tudnak várni Pedrire, hogy megoldja helyettük.
Alap emberi viselkedés.
Fordítva látjuk, van ilyen. De akkor tényleg érdekelne, mivel magyarázod a konstansan duplázó támadókat Yamal hiányában. Pont akkor nem bujkál senki mindig, ez egy véletlen egybeesés? 5 különböző támadónk duplázott Yamal 7 hiányzó meccsén, és jellemzően mellette is betaláltak még a többiek 1-1 alkalommal. Miért nem bujkáltak akkor pont szinte soha?Troym írta: ↑2026.02.17. 11:29:54Amit jeleznék, hogy az ok-okozat nem úgy van ahogy írod, pont fordítva.
Nem Yamal túltolása az ok, hanem az okozat.
A többiek bujkálása, kevés hozzáadott értéke az ok és emiatt kezdenek a védők és középpályások egyre többet Yamalra játszani, mert akkor történik valami, talán lesz belőle támadás.
Amit többen kifogásoltok, na azt pont a többi támadó idézi elő azzal, hogy semmit nem tesz hozzá a támadásokhoz.
Ha lenne épkézláb 9es, vagy nem lenne ennyit sérült Raphinha, nyilván javulna az egyensúly, de ezzel a felhozatallal és sérült, vagy abból visszatérő Raphinhával nehezen fog.
A 4-2-3-1-ben nálam a 10-es kb egyenértékű támadó a szélsővel, szerintem pont ez a duplaszűrős rendszer lényege, én nem középpályásnak hívom ebben a rendszerben, hanem támadónak. Azért hozom őket, mert szerintem amikor megy ez a "minden menjen Yamalhoz" téma, akkor pontosan középről veszítünk irgalmatlan mennyiségű gólt, és ez látványosan megmutatkozik a gólszerzőknél, statokban. A legjobb Flick meccseknek idén és tavaly is az a jellegzetes vonása, amikor átviharzunk a pálya közepén, akár gyors, kombinatív megoldásokkal, túltöltjük játékosokkal ezt a részt (még Rapha is behúzódik ugye a túloldalról), és az ellenfél nem bírja el ezt a nyomást, bejutunk gyorsan a 16-oson belülre. Amikor Yamal ennyire túlsúlyos szerepet kap, akkor ez az egész megváltozik, és az lesz belőle, hogy Yamal vagy odakanyarítja valaki elé a labdát, vagy nem, ég és föld a stjlusbeli különbség. Ezért rúgnak irgalmatlan mennységű gólt pl. a 10-eseink, amikor Yamal nincs a pályán. Olyankor igazi Flick style-ban átviharzunk a pálya közepén, kevesebbet dajkáljuk a labdát, nincs túlsúlyos szerepe senkinek, 2-3 gólokat szereznek többször Fermínék egy meccsen. Amikor minden labda megy Yamalhoz, akkor ez full sansztalan, és max annyi lehetőségük lesz, hogy néha kapnak a kapu előterében egy labdát, aztán ha épp beakad egy átlövés, akkor beakad, ha nem, akkor nem.
Sokan összekeverik a pillanatnyi formát és a képességeket.
Továbbra is ugyanaz a kérdésem, hol van az a sok középszer, mikot 3-6 gólokat rúgdosunk azokon a meccseken (7 meccsből 5 alkalommal 3-at vagy többet lőttünk, a Newcastle ellen 2-t, de ez asszem belefér, a Sevilla a kivétel), ahol hányzik. Yamal távollétében (pedig ez csak 7 meccs!) duplázott már Olmo, Fermín, Ferrán, Lewy is középen, meg Rapha is, és látványosan kombinatívabb a játékunk. Nem néztem utána, Yamallal a pályán szerintem (Raphát vonjuk ki) ez a 4 játékos nem tudom, duplázott-e 1-2 alkalomnál többször, pedig az ugye háromszor annyi meccs. Nem lehet, hogy mégsem középszerek, egyszerűen sokkal kevesebb lehetőségük van kibontakozni, mert Yamal akkora vákumot kreál? Hiába a legjobb képességű játékosunk (nem hinném, hogy ezt bárki vitatja), ha kétélű fegyverként működik, mert minden laszti hozzá kerül, és ha épp halomra hozza a rossz megoldásokat, akkor rengeteg potenciális támadást akaszt meg, ami más emberen ment volna keresztül.Troym írta: ↑2026.02.17. 08:27:32Szerintem meg van mellette egy rakás középszer előrejátékban és neki kéne éves szinten 60 meccsen hátán vinni a csapatot még jobban, mint a prime Messinek, ez még meghaladja a képességeit.
Nem megy Yamalnak sem annyira, de nem nála kéne keresni a hibát, FT és Lewa jelenleg a csereszintet is alulról éppen súrolják, Roonyra meg csak azért jó hivatkozni, mert nem játszik...Raphinha hiánya a mentalitásán túl azért érzékeny, mert így a hülye is tudja, hogy nem kell túl sok energiát beletenni a túloldali védekezésbe, Balde, GM és Rashford nagyon korlátozott veszély.
Arról nem is beszélve, hogy neki kell többször visszaérni szerelni, amíg Kounde elkóricál valahova.
Tűpontos.Troym írta: ↑2026.02.17. 08:27:32Szerintem meg van mellette egy rakás középszer előrejátékban és neki kéne éves szinten 60 meccsen hátán vinni a csapatot még jobban, mint a prime Messinek, ez még meghaladja a képességeit.
Nem megy Yamalnak sem annyira, de nem nála kéne keresni a hibát, FT és Lewa jelenleg a csereszintet is alulról éppen súrolják, Roonyra meg csak azért jó hivatkozni, mert nem játszik...Raphinha hiánya a mentalitásán túl azért érzékeny, mert így a hülye is tudja, hogy nem kell túl sok energiát beletenni a túloldali védekezésbe, Balde, GM és Rashford nagyon korlátozott veszély.
Arról nem is beszélve, hogy neki kell többször visszaérni szerelni, amíg Kounde elkóricál valahova.
Szerintem túlontúl elhitte magáról, hogy neki minden bejön, minden mozdulata sikerül.recrea írta: ↑2026.02.17. 07:24:32Jól összefoglaltad, pedig szerintem gyenge az idei szezonban, hiába jobbak a számok, mint tavaly. Mondjuk tegnap pont nem kellett volna váratlant húzni, csak elpasszolni a ziccert meg a tizit.Mascherano14 írta: ↑2026.02.16. 23:21:44Sokat hibázott, de senki más nem tud váratlant húzni. Nélküle ennyi helyzetünk sem lett volna.
Eladott labdák és alibi megoldások tömkelege, mikor jön el az a kor, amikor már ezeket nem lehet erre fogni?
Kicsit fárasztó az állandó mosdatása, ha neki “kell” lőnie a büntetőt, ha nem lehet lecserélni, ha nincs elővéve az elszórt labdákért, ha tud nagyokat írni az instan, akkor ez kevés, amit mutat ebben a szezonban.
Az, h kakaskodott, engem nem zavar, mással összehasonlítani badarság, habitus kérdése.
Jól összefoglaltad, pedig szerintem gyenge az idei szezonban, hiába jobbak a számok, mint tavaly. Mondjuk tegnap pont nem kellett volna váratlant húzni, csak elpasszolni a ziccert meg a tizit.Mascherano14 írta: ↑2026.02.16. 23:21:44Sokat hibázott, de senki más nem tud váratlant húzni. Nélküle ennyi helyzetünk sem lett volna.
Ha belemegy egy kakaskodása, és leküldik őt is, akkor azzal nem járunk jól. Ebben a szituációban benne volt ez is, szerencsére a társak időben érkeztek, hogy megakadályozzák. A jó támadókat mindig is sokat faragták, de pl. Ronaldinho, Messi, Iniesta soha nem mentek így neki az ellenfélnek utána.Saviola írta: ↑2026.02.16. 23:12:55Nem volt szimpatikus tőle?LG írta: ↑2026.02.16. 23:03:20Nagy tehetség, de kicsit túl van tolva a srác. Nem gondolom, hogy a bünetőket neki kellene lőni, vagy hogy tilos lenne lecserélni. Az sem volt túl szimpatikus és okos tőle, amikor a végén neki akart menni az ellenfélnek. Régebben ilyeneket nem csinált, idén viszont már nem az első balhéja.
Ketten szándékosan agyonrúgták, mit kellett volna csinálnia?
Vannak ám elvárásaitok, atyaég.
Nem volt szimpatikus tőle?LG írta: ↑2026.02.16. 23:03:20Nagy tehetség, de kicsit túl van tolva a srác. Nem gondolom, hogy a bünetőket neki kellene lőni, vagy hogy tilos lenne lecserélni. Az sem volt túl szimpatikus és okos tőle, amikor a végén neki akart menni az ellenfélnek. Régebben ilyeneket nem csinált, idén viszont már nem az első balhéja.
Szerintem meglepően sokszor tudja hozzátenni ezt. Nyilván a korából adódóan nem minden meccsen. Nekem továbbra is az egyetlen gondolom (nem vele, hanem a szereplésével), hogy egészségtelenül túlsúlyos néhány meccsen a szerepe, és ez kicsit rányomja a bélyegét néha pár játékos vállalkozókedvére és a csapatjátékra, elsősorban a pálya közepén. Rá konkrétan az egyetlen kiritikám, hogy jobban döntehetne, mikor kell 1v1-ezni, és mikor nem, többször kéne hamarabb szabadulnia a labdától, de hát ez is ilyen szőrszálhasogatás egy tininél. De önmagában mint x faktor nagyon komoly. Persze inkább a "szikrát" tudja ő adni jópárszor, persze, nem minden meccsen, de ezt kb a prime Messitől lehetett elvárni, szerintem igazságtalan. A korához képest a konkrét meccsdöntő faktora is magas, és látszik, hová tud még ebből is fejlődni, ami ijesztő.Yokozuna írta: ↑2026.01.27. 10:47:05Nekem az hiányzik még nála, hogy mikor szenved a csapat akkor nagyon ritkán tud olyat hozzátenni, amitől aztán beindulna a gépezet, átlendülnénk a holtponton. Nem rossz az hogy túl könnyeden vesz mindent, de azért az nem jó, hogy csak felelőtlenül ívelget, meg külsőzik akkor is mikor a csapat játéka padlón van.
A Sociedad elleni vereséget is megúszhattuk volna, ha veszélyesebb lett volna kapura, vagy az Oviedo elleni kiábrándító játék is hamarabb átfordulhatott volna, ha jobban és hatékonyabban kezébe veszi az irányítást. Egyelőre Raphinháé ez a szerep a csapaton belül, de ha ő gyengébb, akkor joggal várhatnánk ezt Lamintól is.
Látod Suareznél már nem emlékszem rá, bár neki néha a szájkosár lett volna ajánlatos.Chino írta: ↑2026.01.07. 14:59:55Suarezen is folyton ott volt, nem hiszem, hogy éveken át szüksége lett volna rá, lehet, hogy Yamal ugyanúgy, szokásból, kabalából hordja.Yokozuna írta: ↑2026.01.07. 12:52:38Yamal azért játszik rendszeresen bekötött kézzel, mert korábban februárban kisebb sérülést szenvedett a jobb keze két ujján, és azóta bandázsban fut ki a pályára.
Nem tudom, hogy ezt már örökre hordani fogja, vagy csak ennyire lassú a javulás. Egyfajta pózolás ez nála, vagy úgy érzi, hogy a látható bandázs erőt és karaktert sugall számára?
Remélem, csak sérülés utáni védelem, és hamarosan el tudja hagyni. Lehet, hogy csak engem zavar?