Raphinha

Ki hogy teljesített legutóbb? Ki milyen formát mutat, kik a kedvenceid? Mondd el itt! - Az első csapat játékosai, a La Masia, a vezetőedző és a régmúlt csillagai kapnak itt helyet.

Szerinted:

A szavazás 2022.09.12. 12:50:24-kor befejeződött.

- jó vétel volt, fontos lesz a csapat számára
25
81%
- más játékosra költöttem volna az összeget
5
16%
- teljesen fölösleges átigazolás
1
3%

Szavazatok száma: 31
PR42
Jugador d'estrella

2025.12.03. 20:28:54

csababarca írta:
2025.12.03. 16:04:57
Szerintem Yamalban sokkal több van, mint amennyit kihoz magából, ennyit akartam mondani.
Az allűrjei meg mindenki számára nyilvánvalóak, ezzt nem kell eltagadni.

De megfordítom, ha Raphinhában fele annyi tehetség lenne (túlzással) mint Yamalban, akkor egyeduralkodó lenne a fociban ma.
De a brazil rá is jobb hatással van, illetve ezért nem baj 1-2 blama, vereség rangadón, mert kicsit visszahúzza az elszállásra hajlamosokat a földre.

Az a lényeg, hogy Raphinha-Yamal kettős kb ha egészséges, és mindkettő csak a focira figyel (brazilnál ez ritkán gond), akkor félelmetesek lehetnek, lesznek, illetve voltak tavaly.
Ez kell, nem a tökvakarászás, meg a hajkócolás.
Ebben maximálisan igazad van, én értem mire gondoltál.
Yamal úgy tűnik hogy jó nevelést kapott a Masiában ami hatással van arra hogy miként kezeli az edzéseket és meccseket, de legalább ugyanekkora hatása van a családjának és barátainak is, akik egyáltalán nem ugyanebbe az irányba húzzák.

Jelenleg szerintem bármi lehet belőle, 2 év múlva szaudi is és aranylabda is. Az nyilvánvaló hogy ha a Raphinha féle mentalitás ragad rá, akkor utóbbira minden esélye meg lesz.
Ha meg a Neymar féle, akkor akár meccselhetnek is egymással majd a brazil kettőben.

Szerintem minden rendben lesz, és azt várom hogy hosszú karrierje lesz nálunk, de az a valószínű hogy sokkal hullámzóbb lesz a hozzáállása mint az előző korszak alapembereinek akik igazából konstansan és gépként húzták az éveket és csak akkor eresztettek le amikor a testük nem bírta tovább.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2025.12.03. 16:04:57

Szerintem Yamalban sokkal több van, mint amennyit kihoz magából, ennyit akartam mondani.
Az allűrjei meg mindenki számára nyilvánvalóak, ezzt nem kell eltagadni.

De megfordítom, ha Raphinhában fele annyi tehetség lenne (túlzással) mint Yamalban, akkor egyeduralkodó lenne a fociban ma.
De a brazil rá is jobb hatással van, illetve ezért nem baj 1-2 blama, vereség rangadón, mert kicsit visszahúzza az elszállásra hajlamosokat a földre.

Az a lényeg, hogy Raphinha-Yamal kettős kb ha egészséges, és mindkettő csak a focira figyel (brazilnál ez ritkán gond), akkor félelmetesek lehetnek, lesznek, illetve voltak tavaly.
Ez kell, nem a tökvakarászás, meg a hajkócolás.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
PR42
Jugador d'estrella

2025.12.03. 15:48:17

ab1daL írta:
2025.12.03. 15:13:00
Akkor ezt csak úgy itt hagyom, tegnapi meccsről..

A legtöbb labdaszerzés:
Eric Garcia: 2
Raphinha: 3
Lewandowski: 3
Cubarsí: 4
Pedri: 8
Yamal: 9
Ez fix hogy nem helyes. Párharc lehet az a statt nem labdaszerzés. Jó lenne forrás hozzá.

Pl

https://www.eredmenyek.com/merkozes/foc ... d=CMIonQUa
Alcantara
Director del Fútbol

2025.12.03. 15:40:01

Szerintem Csaba nem konkrétan a tegnapi meccsre értette. A Real meccs óta rendben van Yamal fejben is, ez látszódik a játékán. Előtte azért voltak idegesítő allűrjei bőven sok meccsen. Én egyébként direkt figyeltem Raphinhát minden letámadásnál. Ő az aki kezdi szinte mindig, tegnap is borzasztó dühös volt, mutogatott folyamatosan, amikor valaki nem lépett azonnal a hátul labdát kihozó ellenfélhez. Szerintem Yamal tegnapi labdaszerzései is betudható annak, hogy Raphinha senkitől nem tűri el, hogy lazítson egy pillanatra is. Nagyon nagy karakter, látszódik hogy szava van a csapaton belül, ez a lecserélésénél is dominált. Puyol óta nem láttam ilyen játékost nálunk, akinek a személye ennyire domináns.
ab1daL
Director del Fútbol

2025.12.03. 15:13:00

csababarca írta:
2025.12.03. 14:35:40
Feleannyi alázat lenne Yamalban a sok felesleges allűr helyett, akkor tényleg megállíthatatlanok lennénk.

Raphina amekkora effortot beletesz a meccsekbe, az példaértékű.
Maradjon egészséges egész szezonra lehetőleg.
Akkor ezt csak úgy itt hagyom, tegnapi meccsről..

A legtöbb labdaszerzés:
Eric Garcia: 2
Raphinha: 3
Lewandowski: 3
Cubarsí: 4
Pedri: 8
Yamal: 9
„Kritizálják a stílusunkat? Képzeljék el, mi lett volna, ha a legutóbbi öt idényben csak egy bajnokságot és egy Király-kupát nyerünk”

Joan Garcia - Koundé, Eric Garcia, Cubarsi, Baldé - Bernal, Pedri - Yamal, Olmo, Raphinha - Rashford
Saviola
Júdás 2, az áruló

2025.12.03. 15:03:26

csababarca írta:
Feleannyi alázat lenne Yamalban a sok felesleges allűr helyett, akkor tényleg megállíthatatlanok lennénk.

Bár nem láttam a tegnapit meccset, de szerintem teljesen indokolatlan Yamal marása. A real meccs óta kapar a gyerek rendesen, szerintem, hozzáállására nem lehet panasz.

Rapha féle attitűd a mai fociban egyre ritkább és ez mocskos elszomorító.
,,Azt hitted, hogy mi történt."
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Alcantara
Director del Fútbol

2025.12.03. 13:57:59

Nagyon nagy elismerés számára, hogy a meccs után Simeone őt méltatta és a szemében ő az aranylabdás.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.12.03. 11:02:20

Az első két szezonunkban is konstansan top5 volt Európában helyzetkialakításban, már a VB-n is ő volt az első ebben, a jó látása extrém bátorsággal párosul. Ebben az elejétől kezdve világklasszis volt. Clutch is volt az elejétől kezdve, sok egygólos meccset döntött el a végén, még önbizalomvesztéssel is a kapu előtt. Munkamorálban is nyilván. Itt csak nem kapta meg két évig a bizalmat, emiatt ziccereket hibázott, meg Xavi sajna csak az utolsó hónapokban ismerte fel, hogy amit tud, azt a vonal mellől pont nem lehet, és azt az egy dolgot, amit nem tud, pont a vonalra szegezése nagyítja fel. Illetve ő a klasszik Bellingham féle 95. percben meccset eldöntő fajta, Xavi alatt is ez volt, csak alig volt a pályán már akkor, 5-6 meccset játszott végig két szezon alatt, így azért limitálva volt erősen.

Szerintem azt szívta meg, hogy se Laporta, se Xavi nem tudta, kit vesznek meg, máig emlékszem, mikor Laporta említette (és később Xavi is visszamondta hasonlóan amikor rólak érdezték), hogy vele visszaköltözik a joga bonito a csapatba. Szerintem ez mindent elmond a játékos feltérképezéséről. Aki ezt várta tőle, gyorsan csalódott. Ez Yamal reszortja lett kicsit később. :)
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Chino
Llegenda del Barça

2025.12.03. 10:37:51

Andris írta:
2025.12.03. 09:26:44
Többször is eladtam volna annak idején, mert egy középszerű Dembelé pótléknak gondoltam. Illetve hát tárgyilagosan nézve ezek igazak is: Dembelé elvesztésének félelme miatt vettük/kérte Xavi (aztán még maradt további egy évet talán), és a képességei szerintem egyáltalán nem kiemelkedőek a top 20-30 európai klub teljes támadókeretét (cserepadokat is ideértve) tekintve.
Viszont ebből is tökéletesen látszik, hogy a tehetség, a velünk született képességek önmagukban mennyit számítanak. Illetve mikor mennyire (nem) számítanak.
Remek focista persze, de képességei alapján max ennyi, tucat (ha az európai mezőnyt nézzük).
Viszont a hozzáállása minden mást zárójelbe rak. Biztos vagyok benne, hogy megszakad az edzéseken, mert másként ilyen teljesítményt nem lehet letenni, csak kimagasló fizikai kondíció birtokában. Látjuk a pályán, hogy megszakad minden fázisban az eredményért és a csapatért, és a megoldásai alapján többnyire nem csak izomból és állati ösztönhöz hasonlatosan nyomatja, hanem kifejezetten jól összpontosítva.
Nagyon fejlődött a fókusza, és amúgy a fegyelmezettsége is. Ez utóbbiban semmi kiugró nincs, de magához képest nagyot fejlődött, még tavaly ősszel is szerintem megvoltak a gondok, előtte meg végképp.
Mindezek valahogy egy nagyon komoly harmóniával csatlakoznak egymáshoz, és kiadnak egy valódi csapatkapitányt. Olyat, amilyen már nagyon rég volt ennek a klubnak, talán csak Xavi, vagy még inkább Puyol idejében. Reméljük, hogy tartós lesz.

A potenciálját mindenképpen rosszul mértem fel, és kifejezetten türelmetlen voltam vele.
Ahogy egyébként sokan így voltak Eric Garciával és Ferrannal is, akik idén több mint hasznos tagjai, időnként húzóemberei a csapatnak.
Legyen ez mindannyiunknak tanulság, amikor konkrét játokosokon próbáljuk levezetni a feszültséget, még akkor is ha valóban 1 vagy akár jóval több meccsen szint alatt teljesítettek. Nekem biztosan tanulságos látni például konkrétan hármukat.

Flick érdemeit sem lehet amúgy eltagadni, de nem is érdemes túlmisztifikálni: egyszerűen az ő játékrendszerében sokkal univerzálisabban cserélhetők a játékosok különböző posztok között, és sokkal rugalmasabbak a feladatkörök, vagy úgy is mondhatnánk, hogy sokkal nagyobb a legtöbb (különösen támadó) játékos szabadságfoka. Én ezt nem látom valami nagy műgonddal megszerekesztett taktikai repertoárnak és strategizálásnak, egyszerűen csak egy kicsit ösztönösebb, természetesebb sokadik leágazása továbbra is annak az iskolának, ami a hetvenes(asszem) évek holland totális focijának gyökereiről fejlődött ki.
Másként, röviden: Nem megtalálta Raphinha helyét, egyszerűen csak nagyobb szabadságot, és kevesebb konkrét elvárást adott neki.
Én ebben nem adok feltétlenül igazat. Egyszerűen ő nem egy tipikus tükör -és vonalszélső mint a hasonló játékosok 80 %-a. Nem a cselezgetés és a védők folyamatos megverése a fő skillje, mint hasonló poszton mondjuk Douénak, Sakának, Yamalnak stb. A játékintelligenciában, játék olvasásában, átlövésekben igenis elit, nem véletlenül boldogul annyira jól 10-es poszton is. Olyan kulcspasszokat például nem sokan osztogatnak mint ő. Amellett tucatjátékos, átlagos képességekkel nem oszt ki 26 assistot és lő 34 akciógólt egy szezonban és idén is a bajnokságot tekintve 527 perc alatt 8 gólpont, szóval szinte pontosan ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta.
Egyszerűen más tipusú szélső, ahogy vkp vagy center poszton is több fajta profil van.
Az, hogy ezt Flick felismerte, ráadásul átrakta a másik oldalra szerintem igenis komoly dolog, nem biztos hogy minden edző ezt meg tudta volna húzni a különbséget pedig zongorázni lehet a post-Flick érához képest nála.

A másik résszel teljesen egyetértek, amilyen mentális és fizikai elszántsággal játszik az döbbenetes. Folyamatosan sprintben közlekedik, rengeteget besegít védekezésben, nélküle szakadékkal kevesebb nyomást tudnánk gyakorolni az ellenfélre. Az első számú csapatkapitány pedig nálam is ő lenne, kérdés nélkül. Látszik hogy a társak is tisztelik, kispaddal, szurkolókkal milyen a kapcsolata stb.
Summa summarum nagyon hiányzott és ha a szezon hátralévő részében egészséges lesz sokkal komolyabb esélyünk van minden trófeára.
Forca Barca!!!!
Andris
Adminisztrátor

2025.12.03. 09:26:44

Többször is eladtam volna annak idején, mert egy középszerű Dembelé pótléknak gondoltam. Illetve hát tárgyilagosan nézve ezek igazak is: Dembelé elvesztésének félelme miatt vettük/kérte Xavi (aztán még maradt további egy évet talán), és a képességei szerintem egyáltalán nem kiemelkedőek a top 20-30 európai klub teljes támadókeretét (cserepadokat is ideértve) tekintve.
Viszont ebből is tökéletesen látszik, hogy a tehetség, a velünk született képességek önmagukban mennyit számítanak. Illetve mikor mennyire (nem) számítanak.
Remek focista persze, de képességei alapján max ennyi, tucat (ha az európai mezőnyt nézzük).
Viszont a hozzáállása minden mást zárójelbe rak. Biztos vagyok benne, hogy megszakad az edzéseken, mert másként ilyen teljesítményt nem lehet letenni, csak kimagasló fizikai kondíció birtokában. Látjuk a pályán, hogy megszakad minden fázisban az eredményért és a csapatért, és a megoldásai alapján többnyire nem csak izomból és állati ösztönhöz hasonlatosan nyomatja, hanem kifejezetten jól összpontosítva.
Nagyon fejlődött a fókusza, és amúgy a fegyelmezettsége is. Ez utóbbiban semmi kiugró nincs, de magához képest nagyot fejlődött, még tavaly ősszel is szerintem megvoltak a gondok, előtte meg végképp.
Mindezek valahogy egy nagyon komoly harmóniával csatlakoznak egymáshoz, és kiadnak egy valódi csapatkapitányt. Olyat, amilyen már nagyon rég volt ennek a klubnak, talán csak Xavi, vagy még inkább Puyol idejében. Reméljük, hogy tartós lesz.

A potenciálját mindenképpen rosszul mértem fel, és kifejezetten türelmetlen voltam vele.
Ahogy egyébként sokan így voltak Eric Garciával és Ferrannal is, akik idén több mint hasznos tagjai, időnként húzóemberei a csapatnak.
Legyen ez mindannyiunknak tanulság, amikor konkrét játokosokon próbáljuk levezetni a feszültséget, még akkor is ha valóban 1 vagy akár jóval több meccsen szint alatt teljesítettek. Nekem biztosan tanulságos látni például konkrétan hármukat.

Flick érdemeit sem lehet amúgy eltagadni, de nem is érdemes túlmisztifikálni: egyszerűen az ő játékrendszerében sokkal univerzálisabban cserélhetők a játékosok különböző posztok között, és sokkal rugalmasabbak a feladatkörök, vagy úgy is mondhatnánk, hogy sokkal nagyobb a legtöbb (különösen támadó) játékos szabadságfoka. Én ezt nem látom valami nagy műgonddal megszerekesztett taktikai repertoárnak és strategizálásnak, egyszerűen csak egy kicsit ösztönösebb, természetesebb sokadik leágazása továbbra is annak az iskolának, ami a hetvenes(asszem) évek holland totális focijának gyökereiről fejlődött ki.
Másként, röviden: Nem megtalálta Raphinha helyét, egyszerűen csak nagyobb szabadságot, és kevesebb konkrét elvárást adott neki.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
bence0330

2025.12.03. 00:10:52

torotam írta:
2025.12.02. 23:49:44
Raphinha pedig a vezérbika, mikor lecserélték látszott ahogy tüzeli a beszálló Casado és Dro párost, nagyon jó volt ezt látni. Ő a kapitánya ennek a csapatnak, nincs kétség. (Mikor a Leedsből kiemeltük én ezt nem gondoltam volna megmondom őszintén.)
Nekem véletlenül volt szerencsém látni, ahogy a Leedset is cipelte a hátán igazi vezérként, ő volt a kedvencem akkoriban a PL-ben, szóval így annyira nekem nem meglepő, persze fel is kellett nőnie a feladathoz. Azt sajnálom, hogy két évig kiaknázatlanul hagytuk a skilljeit, és még így is húzóember tudott kb lenni.

Hihetetlen a hozzátett értéke, tavaly azért nem becsültük meg olyan extrán, mert sosem hiányzott kb, és evidens volt, hogy a letámadásunk mindig jó volt. Most azért látszik a különbség, góloktól eltekintve is, tényleg nagyon sajnálom, hogy nem lett top2 a szavazáson, kétlem, hogy valaha valaki egyszerre energiában + hatékonyságban többet tett volna bele egy szezonba, mint ő.

És szépen átragad róla minden a többiekre. Meg lehet nézni Yamal letámadását 3 meccsel ezelőttig, meg most. Olmóét is. Mindkettőt mintha kicserélték volna, nem mer egyik sem lagymatagon sétálgatni már. Ahogy Rapha mondta a minap magáról, biztos idegesítő néha, és túl sokat dumál a pályán, de nem hajlandó elviselni, ha valaki nem teszi oda magát rendesen. Olmó gyakorlatilag minden meccsen szellem volt eddig, Rapha visszatért a kezdőben, két klasszis meccs. Lehet véletlen, de szerintem átcsepeg a mentalitás.

Hergeli a közönséget mikor úgy érzi, szükség van rá, lelket önt a társakba, tüzeli őket, gólt lő, legjobb helyzetkialakító a világon, védekezik, kevesen vannak, akik ennyi mindent csinálnak a pályán, ennyire jól, még ha hibázgat is néha. Maga a Flick foci, az ő balkeze.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.10.22. 18:05:07

Sztem kezdo lesz, ez lesz a meglepetes.

Nem fognak ra keszulni...
bence0330

2025.10.22. 17:33:13

Igen, ő megtestesít mindent, amit Flick rendszere megkíván, ő a német pályára nyúló jobb keze.

Viszont én egy az egyben kihagynám a keretből szerintem, vagy ha leültetném a padra, max akkor állhatna be, ha már gyakorlatilag eldőlt a meccs valamerre. Horror gyenge és darabos szokott lenni sérülések után, persze lehet, hogy Flicknél ez jobb lesz, nem tudni, mert alatta még nem hagyott ki releváns időt, de Xavi alatt bárki beállhatott volna helyette innen a fórumról az első 1-2 meccsén a sérülései után. Szóval nem raknám be, csak ha tét nélkül tud pár perc meccsrutint szerezni.

De majd a hetekben a visszatérésével (főleg, ha Fermín is egészséges marad, és Yamal is kicsit alkalmasabb lesz már fizikálisabb focira), remélhetőlet a rendszerünk jobban fog működni, mert kettejük hiányában látványosan nem működött tényleg a letámadás.
PR42
Jugador d'estrella

2025.10.22. 17:20:12

Chino írta:
2025.10.22. 14:45:18
Raphinha részben már a csapattal edzett és valószínűleg ott lesz hétvégén a Real ellen, viszont kezdőként nem valószínű hogy pályára lép, csereként állhat be ha szükséges, de Flick minél kisebbet akar kockáztatni vele.
Ha nem lesz minden áron szükség rá szerintem egy 15-20 percet fog kapni.
Ferran ellenben megkapta az orvosi engedélyt a játékra.
Nem jó hír de köszi hogy elhoztad. Tetszik ha nem kockáztatunk. Hosszú távon fontosabb az egészséges csapat, mint egy-egy meccs.

vélhetően akkor:
Rashford - Ferran - Yamal

Van sebesség, van aki tud cselezni, van aki tud lőni távolról, van aki tud lyukra futni, van aki tud indítani.. Nincs ezzel baj, működhet, csak legyen jó napjuk.

Raphinha pedig egy fáradt védelem ellen kifejezzen hatékony lehet.
Nagyon örülök neki hogy visszatérhet, akármilyen jó is Pedri vagy akármekkora sztár is Yamal.. akkor is Raphinha a Flick féle Barca elsőszámú és legmeghatározóbb embere. Ő a csapat lelke és vezetője.
Chino
Llegenda del Barça

2025.10.22. 14:45:18

Raphinha részben már a csapattal edzett és valószínűleg ott lesz hétvégén a Real ellen, viszont kezdőként nem valószínű hogy pályára lép, csereként állhat be ha szükséges, de Flick minél kisebbet akar kockáztatni vele.
Ha nem lesz minden áron szükség rá szerintem egy 15-20 percet fog kapni.
Ferran ellenben megkapta az orvosi engedélyt a játékra.
Forca Barca!!!!
gránit
Director del Fútbol

2025.08.28. 12:57:55

Troym írta:
2025.08.28. 12:18:31
Jégkorong pont úgy megy, mint a foci. Van szünet olimpiai selejtezőknek, barátságos meccseknek, néhány bajnoksággal akár a VB is ütközik.

Raphinha és jellemzően brazilok nem szokták lemondani a válogatottságot, az kb Istenkáromlással ér fel. A Selecaoba bekerülni minden brazil kölyök álma.

Ancelotti kinevezése meg logikus, ha mindenki számolgat egy kicsit, 24 éve nem nyertek VB-t, 12 éve 4 közé se jutottak és Copát is 6 éve nyertek utoljára, Carlo meg nyerni tud akár vacak játékkal is, ott pont erre van most szükség.
Ja hát igen, akiket én nézek, azoknak nincs megszakítva. Az NHL nincs megszakítva.

Eredményeket tekintve akár még jól is jöhet nekik Ancelotti. De korábban még az eredményesség sem volt elég, szép játék is kellett. Most már leadtak az igényekből, most már örülnek, ha "csak" eredményesek.

Az fura, hogy Vinicius-t mindennek elmondjuk, de azért a válogatottba követeljük. Én jó szívvel biztos nem tenném be a csapatomba, bár a mai brazil válogatottba már lehet, hogy beférhet. Az biztos, hogy évtizedekkel ezelőtt nem fért volna be.
superman
Jugador d'estrella

2025.08.28. 12:38:30

Raphinának sokkal hosszab és pihentetőbb volt a nyár, mint Viniciusnak, a klub vb kihagyása miatt. Talán emiatt hagyja pihenni utóbbit. Rodrygo ugyanez, vagy szakmailag sem számít rá, Militaonak pedig időbe telik felépítenie magát 2 acl kb 2 év kihagyás után, szintén talán be se hívja egyáltalán. Szerintem erről szól a mostani keret kialakítása.
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.28. 12:18:31

gránit írta:
2025.08.28. 11:50:56
Abszolút. A röplabdában például így van. Teljesen hermetikusan el van különítve a klubszezon és a válogatottszezon. Klubszezon októbertől áprilisig, áprilistól meg megy a válogatottszezon. A klubszezon így nincs megszakítva válogatottmeccsekkel. Őszintén szólva, egyetlen más sportágat sem ismerek a labdarúgáson kívül, ahol válogatott felkészülési meccsek a klubszezon közben lennének. Semmi értelme ennek.

Raphinha lemondhatja a válogatottságot, ha számára nem fontosak azok a meccsek. Ha valaki, ő nem fog kiesni emiatt a pixisből. Inkább azoknak fontos mindig ott lenniük, akiknek nincs stabil helyük a válogatottban.

Nem hiszem, hogy Ancelotti azért nem hívja be Vinicius-ékat, mert előnybe akarja hozni a Real Madridot. A saját állását nem fogja kockáztatni. Neki most már mint szövetségi kapitány kell hoznia a meccseit. Mondanám, hogy azért nem kerülnek be, mert nem elég jók, mert korábban ezek a játékosok nem lehettek volna brazil válogatottak, de ma már olyan noname emberekkel van tele a brazil válogatott, hogy manapság ránézek egy kezdőjükre, és a többségükről azt sem tudom, kicsodák. Ma már lehet, hogy nem nagyon van kit berakni helyettük. Az biztos, hogy én egyiket sem raknám be jó szívvel a csapatomba.

Furcsálltam, hogy őt nevezték ki brazil szövetségi kapitánynak, mert sosem játszatott látványos játékot, sőt, inkább dögunalmasat. Annak idején még azért rúgták ki Carlos Alberto Parreirát, mert nem elég látványos játékkal nyerték meg a vb-t. Nem volt elég egy vb-győzelem sem, ha nem volt joga bonito. Most meg ők hívnak egy Ancelottit. Így süllyed le a futball.
Jégkorong pont úgy megy, mint a foci. Van szünet olimpiai selejtezőknek, barátságos meccseknek, néhány bajnoksággal akár a VB is ütközik.

Raphinha és jellemzően brazilok nem szokták lemondani a válogatottságot, az kb Istenkáromlással ér fel. A Selecaoba bekerülni minden brazil kölyök álma.

Ancelotti kinevezése meg logikus, ha mindenki számolgat egy kicsit, 24 éve nem nyertek VB-t, 12 éve 4 közé se jutottak és Copát is 6 éve nyertek utoljára, Carlo meg nyerni tud akár vacak játékkal is, ott pont erre van most szükség.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.28. 11:50:56

bence0330 írta:
2025.08.27. 14:54:13
Szerintem 2025-ben, ha meg akarjuk tartani a válogatott focit, tényleg csak úgy működhetne ez, ahogy Gránit szokta írni. Menjen augusztustól mondjuk áprilisig (hasamra csaptam, ki kellene kalkulálni) a klubszezon megszakítás nélkül (1-1 egyhetes szünet közbeiktatása lehetne) utána kap egy hónapot a válogatott, meg utána egyet, ha vb/eb/copa van.
Abszolút. A röplabdában például így van. Teljesen hermetikusan el van különítve a klubszezon és a válogatottszezon. Klubszezon októbertől áprilisig, áprilistól meg megy a válogatottszezon. A klubszezon így nincs megszakítva válogatottmeccsekkel. Őszintén szólva, egyetlen más sportágat sem ismerek a labdarúgáson kívül, ahol válogatott felkészülési meccsek a klubszezon közben lennének. Semmi értelme ennek.

Raphinha lemondhatja a válogatottságot, ha számára nem fontosak azok a meccsek. Ha valaki, ő nem fog kiesni emiatt a pixisből. Inkább azoknak fontos mindig ott lenniük, akiknek nincs stabil helyük a válogatottban.

Nem hiszem, hogy Ancelotti azért nem hívja be Vinicius-ékat, mert előnybe akarja hozni a Real Madridot. A saját állását nem fogja kockáztatni. Neki most már mint szövetségi kapitány kell hoznia a meccseit. Mondanám, hogy azért nem kerülnek be, mert nem elég jók, mert korábban ezek a játékosok nem lehettek volna brazil válogatottak, de ma már olyan noname emberekkel van tele a brazil válogatott, hogy manapság ránézek egy kezdőjükre, és a többségükről azt sem tudom, kicsodák. Ma már lehet, hogy nem nagyon van kit berakni helyettük. Az biztos, hogy én egyiket sem raknám be jó szívvel a csapatomba.

Furcsálltam, hogy őt nevezték ki brazil szövetségi kapitánynak, mert sosem játszatott látványos játékot, sőt, inkább dögunalmasat. Annak idején még azért rúgták ki Carlos Alberto Parreirát, mert nem elég látványos játékkal nyerték meg a vb-t. Nem volt elég egy vb-győzelem sem, ha nem volt joga bonito. Most meg ők hívnak egy Ancelottit. Így süllyed le a futball.
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.08.27. 16:22:13

Andris írta:
2025.08.27. 14:41:51
Nem úgy volt, hogy Vinicius és Rodrygo is vacak formában vannak, meg egyiküket se igazán szerette Ancellotti amúgy sem? Különösen utóbbit, de lehet rosszul emlékszem.
Ancelotti egy hatalmas troll.

Azt mondta, azert nem megy Rodrygo a valogatottba, mert nem jatszott bajnokikat (ahol termeszetesen o nem rakta be a kezdobe. :D)
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.27. 15:18:24

Andris írta:
2025.08.27. 14:17:34
Chino írta:
2025.08.27. 12:26:06
Ancelotti a Chile és Bolívia elleni idegenbeli meccsre nem hívta be Rodrigot, Militaot és Viniciust (bár ő csak az egyiket játszhatná le), viszont Raphinhának mennie kell a teljesen tét nélküli, szinte barátságos meccsekre.
Még ha szerencsénk lesz és nem sérül le, két ilyen mérkőzést követően kíváncsi leszek milyen állapotban tér vissza, mikor 4000+ méteren kell majd játszania, aztán meg fél napokat utazni.

Kicsit sem gyanús, hogy Ancelotti, hogyan kavar.
De ennek mi értelme lenne? Értem én, hogy van múltja a madriddal, de miért az ő érdekükben, vagy miért a Barca ellen dolgozna, miért lenne ez neki szempont most? Neki sem érdeke brazil szövetségi kapitányként, rohadtul nem, hogy Raphinha élete formájából megsérüljön vagy túlterhelődjön.
Viszont a válogatott meccseket szerintem teljesen értelmetlen tétnélküliként definiálni, a válogatottaknál minden együtt töltött perc aranyat ér, mivel ez egy csapatjáték, és a válogatottak kohéziója finoman szólva is kemény dió rendszeres együtt edzés és készülés hiányában. Én szövkapként a garantált kerettagokat minden lehetséges alkalommal szeretném a kezeim alatt tudni, első perctől az utolsóig. Ez persze nem jelenti azt, hogy éles meccsen is játszatnám őket elsőtől utolsóig, de azt se, hogy padon tartanám végig, ha amúgy fitt.

A pihentetés szvsz a klubok és nem a szövetségek dolga általánosságban, hiszen ott nagyságrendekkel több erre a mozgástér. Ha az aktuális fizikai-orvosi állapot ezt másként nem indokolja, legalábbis.
Mivel már kint vannak az eredmény nem számít nekik, ha pedig tényleg annyira aranyat ér minden perc vagy ha minden alkalommal a kezed alatt szeretnéd tudni a kerettatagokat, akkor az említett trió elég érthetetlen hogy kimarad. Pont az lenne most nekik a fontos, hogy azokat a játékosokat vegyék elő, akik kevesebb szerepet kapnak, de mennek a VB-re, mintsem az olyan kulcsjátékosokat, akiknek megkérdőjelezhetetlen a szerepük. Egy Rodrygo, Militao pont az előbbi kategóriába esik.
Aztán lehet, hogy csak úgy kelt fel az ágyból Ancelotti vagy van valami nagyon komoly oka, mindenesetre elég kérdőjeles.
Remélem legalább a második meccsről el fogja engedni. Bolívia amúgy is talán a legdurvább helyszín a világon, ami a játékosok terhelését illeti, nem lenne jó egy félhulla Raphinhát kapni.
Forca Barca!!!!
bence0330

2025.08.27. 14:54:13

Andris írta:
Nem úgy volt, hogy Vinicius és Rodrygo is vacak formában vannak, meg egyiküket se igazán szerette Ancellotti amúgy sem? Különösen utóbbit, de lehet rosszul emlékszem.

Amúgy hiába mi károsodunk anyagilag, ez nem szempont mérlegelésnél, nem is lehet, hiszen a válogatott foci nem versenypiaci üzletág. Oké hogy mi Barcás szemszögből gondolkodunk, vagy ha úgy tetszik klub szemszögből, de attól még objektív szempontként nem merülhet föl olyasmi, ami csak az egyik serpenyőben létezik.
Vinit annyira szerette, hogy mindig kezdett, bármi volt. Rodrygo nála Vini mögött volt, de azért kedvelte, csak a bunkóbbik brazil kedvéért utóbbit rakta más posztokra. Mivel mindkettő balszélső, valakinek el kellett vesztenie ezt a csörtét a posztért, Rodrygo meg sokkal okosabb és alkalmazkodóbb, emiatt 3-4 posztra is alkalmas játékos.

A válogatott foci nem világpiaci üzletág, persze. A klub foci meg nagyon erősen az. A mi szemszögünkből abszolút így kell nézni, nem is lehet máshogy. Szerintem épp az a baj, hogy egy ekkora üzletet valamiféle hagyománytiszteletből (potenciálisan) károdítunk úgy, hogy magának a munkáltatónak, üzletnek, akárminek 0 beleszólása van, és nem tehet semmit, a következményeket meg viselheti.

Szerintem 2025-ben, ha meg akarjuk tartani a válogatott focit, tényleg csak úgy működhetne ez, ahogy Gránit szokta írni. Menjen augusztustól mondjuk áprilisig (hasamra csaptam, ki kellene kalkulálni) a klubszezon megszakítás nélkül (1-1 egyhetes szünet közbeiktatása lehetne) utána kap egy hónapot a válogatott, meg utána egyet, ha vb/eb/copa van. Így mindenki nyerne, nálunk nem esne ki néha feleslegesen pár játékos (ha igen, mi hibánkból), a játékos kiélheti a nemzeti érzelmeit, ami nyilván létezik, és ha ott lesérül valaki, kisebb esélye van, hogy az augusztusban induló bajokságot/BL-t érintse, hisz lenne 1-2 hónapja felépülni. A kisebb sérülések nem hatnának ki a klubra, így a követlezmények kevésbé csattannának rajtunk. Válogatott szünet utáni formáról meg nem is kéne beszélni, ami sajna szintén gyakori jelenség.

És akkor még az afrika kupáról nem is beszéltem, ahol kulcsjátékosok hiányoznak a klubszezonból 1 hónapig. Pár csapatnak sokba került ez már, pl. a Poolnak pár éve a Mané-Salah duóval, ahol ugye ráadásul mindketten döntőbe kerültek ott. Én értem, hogy miért van télre rakva, de könyörgöm, nehogy már ez legyen a legfontosabb szempont. Jelen rendszerben meg lehetne a novemberi válogatot szünet alatt, akkár máris kevesebbet hiányoznának.

Borzasztóan van megszervezve az egész, túl sok érdek sérül, ráadásul anyagilag és erkölcsileg is a legfontosabb feleké.

A mostani rendszer szerintem nagyon nem felel meg a mai követelményeknek.
Andris
Adminisztrátor

Amúgy hiába mi károsodunk anyagilag, ez nem szempont mérlegelésnél, nem is lehet, hiszen a válogatott foci nem versenypiaci üzletág. Oké hogy mi Barcás szemszögből gondolkodunk, vagy ha úgy tetszik klub szemszögből, de attól még objektív szempontként nem merülhet föl olyasmi, ami csak az egyik serpenyőben létezik.
Szerintem az egyetlen valódi mérlegelési szempont az, hogy ki károsodik jobban sportszakmailag, ha:
a.) nem vesz részt 1-1 alkalmon, 1-2 meccsen
b.) megsérül
az adott játékos.

Szerintem mindkét esetben a válogatott. Az a.) pont esetében nem magyarázom, azt már leírtam tulajdonképpen. A b.) pont esetében is szerintem a válogatott. Hiába van igazad, hogy a válogatott merítése nagyobb, én mégis azt mondom hogy az egyéni kvalitásokhoz képest az összeszokottság és a közös munka a társakkal, az edzővel sokkal fontosabb, különösen a válogatottnál. Nagyobb érvágás kicserélni a válogatottnál egy jó játékost egy másik hasonlóan jóra, mint a klubnál egy jót egy kevésbé jóra.
Más kérdés, hogy a többség szerint, és szerintem is a válogatott foci nagyságrendekkel kevésbé érdekes, izgalmas és fontos, mint a klubfoci... és így a kisebb érvágásnak is sokkal nagyobb a súlya... de attól még ha csapat vs másik csapat érdekeit kell objektíven összehasonlítani, akkor szerintem ez a fenti a valid érvrendszer.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Barcaman1993
Director del Fútbol

2025.08.27. 14:41:39

Mintha valamelyik támadó eltiltott lenne nekem úgy rémlik. Militao meg valljuk be, pár meccs van a lábában az elmúlt 1 évet figyelembe véve... Persze nyilván lehet részrehajlás is, ahogy Luchonál is volt, de azért talán erről most nincs szó.
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
Válasz küldése