Marc-André ter Stegen

Ki hogy teljesített legutóbb? Ki milyen formát mutat, kik a kedvenceid? Mondd el itt! - Az első csapat játékosai, a La Masia, a vezetőedző és a régmúlt csillagai kapnak itt helyet.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.06.13. 11:22:32

gránit írta:
2025.06.13. 11:20:44
Chino írta:
2025.06.13. 11:09:16
Az, hogy milyen egy kapus lábbal nem (feltétlenül) az jelzi, hogy a hosszú labdái milyen jók/pontosak, vagy hogyan veszi le XY játékos. Nálunk ez abszolút másodlagos. A lényeg, hogy a rövidebb passzok terén milyen erős. Rengetegszer plusz egy embert jelent labdakihozatalaknál, mert egy szélső hátvéd meg tud játszani valakit, ahogy nem kerül teljesren kiszolgáltatott helyzetbe ha letámadják és jobb esetben előre lövi, rosszabb esetben elveszíti a saját térfélen. De már a helyezkedésével ki tud venni egy támadót a letámadásból, mert tudják, hogy lábbal erős/pontos, ezért megjátszható.
Pont erről írtam, hogy a Barcelona szempontjából releváns tényezőket az általános statisztikák nem teljesen adják vissza, így azokra vakon támaszkodni sem érdemes. A Barcelona háttércsapatának azt kell néznie, hogy a mi szemszögünkből leginkább releváns játékelemekben mennyire jó egy játékos.
Persze, van, amit nem lehet kiolvasni. A többit meg igen. :) Remélem azért ráálltak páran visszanézni a meccseit, legalább azután, hogy kinézték.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gránit
Director del Fútbol

2025.06.13. 11:20:44

Chino írta:
Az, hogy milyen egy kapus lábbal nem (feltétlenül) az jelzi, hogy a hosszú labdái milyen jók/pontosak, vagy hogyan veszi le XY játékos. Nálunk ez abszolút másodlagos. A lényeg, hogy a rövidebb passzok terén milyen erős. Rengetegszer plusz egy embert jelent labdakihozatalaknál, mert egy szélső hátvéd meg tud játszani valakit, ahogy nem kerül teljesren kiszolgáltatott helyzetbe ha letámadják és jobb esetben előre lövi, rosszabb esetben elveszíti a saját térfélen. De már a helyezkedésével ki tud venni egy támadót a letámadásból, mert tudják, hogy lábbal erős/pontos, ezért megjátszható.
Pont erről írtam, hogy a Barcelona szempontjából releváns tényezőket az általános statisztikák nem teljesen adják vissza, így azokra vakon támaszkodni sem érdemes. A Barcelona háttércsapatának azt kell néznie, hogy a mi szemszögünkből leginkább releváns játékelemekben mennyire jó egy játékos.
Chino
Llegenda del Barça

gránit írta:
2025.06.12. 19:56:50
bence0330 írta:
2025.06.12. 17:24:55
És mellette lábbal is egész jók a statjai
Milyen statjai jók lábbal? Az előző szezonban egészen gyenge volt a passzstatisztikája, 66%.

https://www.whoscored.com/teams/70/show/spain-espanyol

Ettől persze még lehet jó lábbal, ezért nem lehet vakon csak a statisztikákra hagyatkozni, mert nem mutatnak meg mindent. Például azt, hogy a csapattársak mennyire bénák. Ha a csapattárs nem tudja lekezelni a labdát, vagy a csapattársak állandóan elveszítik a fejpárbajokat, hivatalosan eladott labdának számít, ami rontja a passzoló játékos statisztikáját. Azt a statisztika már nem mutatja ki, hogy ebben mekkora szerepe volt a falábú csapattársaknak.

Soha nem lehet kizárólag a statisztikákra hagyatkozni. A vége mindig az, hogy meg kell nézni az adott játékos mérkőzéseit.

Kenny Smith-nek volt erre egy jó példája. Amikor gyengébb csapatban játszott, nem voltak kimagaslóak a hárompontos statjai. Majd átkerült a sztárokkal teli Houstonba, ahol az ellenfelek már nem tudták őt duplavédekezni, és hirtelen javultak a statjai. Az újságok is megírták, mekkorát fejlődött, miközben saját bevallása szerint sem fejlődött, csak éppen változott egy olyan körülmény, amit a statisztikák nem mutatnak ki. Ha visszakerült volna egy középszerű csapatba, esek volna visszafelé a számai.
Az, hogy milyen egy kapus lábbal nem (feltétlenül) az jelzi, hogy a hosszú labdái milyen jók/pontosak, vagy hogyan veszi le XY játékos. Nálunk ez abszolút másodlagos. A lényeg, hogy a rövidebb passzok terén milyen erős. Rengetegszer plusz egy embert jelent labdakihozatalaknál, mert egy szélső hátvéd meg tud játszani valakit, ahogy nem kerül teljesren kiszolgáltatott helyzetbe ha letámadják és jobb esetben előre lövi, rosszabb esetben elveszíti a saját térfélen. De már a helyezkedésével ki tud venni egy támadót a letámadásból, mert tudják, hogy lábbal erős/pontos, ezért megjátszható. Rengetegszer volt, hogy Baldé kapott egy labdát, egyből a nyakára mászott egy ellenfél és bedobás/labdavesztés/előre ívelt labda lett belőle.
Persze előfordul olyan, mint a Monaco ellen, ahogy a top kapusok is bármikor kaphatnak egy potyát. De ugyanúgy, ahogy Stegen a játékban, ők a komoly védésekben hatékonyabbak. Ezek pedig nem hogy kiegyenlítik, de megsokszorozzák az adott játékos minőségét.
A Monaco ellen hibázott és ezt mindenki az egész szezonban emlegeti, mert látványos, de ezer másik esetben pedig hatalmas plusz, csak azokat nem olyan feltűnőek. Ahogy egy csatár esetében is a gólok maradnak meg, mintsem a kihagyott helyzetek. Lewandowskinál az idei 42 találatra emlékeznek/fognak emlékezni és nem a rengeteg ziccer, amit kihagyott vagy amennyit játékban "elvett" a csapattól. Ahogy Araujonak is még mindig egyedüliként varrja a többség a nyakába a PSG elleni kiesést, hogy azon kívül milyen volt volt a szezonban, hány támadást/gólt akadályozott meg stb. az feledésbe kerül.
De az is lehet, hogy Garciának is lesznek ilyen gyenge aspektusai, lehet, hogy voltak is bőven csak annyi Espanol meccset szerintem senki se látott, hogy releváns adat legyen, 51 gól között főleg nem lehet észerevenni. Ott ezekből nincs balhé. Egy elsőosztályú kiesőjelölt szezon és egy fél év másodosztállyal a háta mögött egyből a Barca kezdőbe kerülni én a legkevésbé sem vagyok nyugodt, ráadásul a játékunkba is bele kell tanulni, nem olyan mint az Espanolnál vagy hasonló csapatnál.
Egy Meret-nek például sokkal inkább örültem volna, még akkor is ha nem ingyenes, hanem drágább lett volna valamennyivel Garciánál.
Forca Barca!!!!
Rinku
Director del Fútbol

2025.06.13. 10:12:39

Azért egy dolgot mindenki tartson fejben - ez egy multimilliárdos vállalkozás, ez nem egy kkv, itt nincs olyan, hogy fair vagy nem fair. Ha Flick azt mondja, hogy kell új kapus, akkor mindenki tartsa magát ehhez. Nem tévedhetetlen ő sem, de azért én nem vonnám kétségbe sem, van elég tapasztalata és érzéke hozzá. + a teljes szakmai stáb, szintén zenész. Hogy mi jár, és mi nem, az más téma. Különben miért kellene, hogy Stegen felé több járjon? A klub meghálált neki mindnet az elmúlt években, ő pedig igen sokszor top szinten teljesített. De ha vége van, akkor vége van. Nem kell a hiszti, a hajcihő, semmi, profizmust várok mindkét oldalról, semmi mást.

Sokáig nem értettem, hogy a Madrid miért válik meg csak így-úgy legendás alakoktól, kellett idő, mire rájöjjek. Ugyanez van most Stegennel is. Én személy szerint kedvelem a srácot, de nem vagyok abban a helyzetben, hogy megítéljem, elvégre nem vagyok sem a közvetlen felettese (értsd edző), sem nem vagyok tagja az öltözőnek. Nem tudhatjuk, hogy mi van a háttérben, és hogy mi vezet oda, hogy új kapus kelljen már most, amikor éppen újra játékra alkalmas. De ha Stegen már nem a régi, és problémás, hisztis lett, akkor tényleg kell új ember, vagy majd jövőre vakarózunk egy 36 éves Szczesnyvel, hogy ki kellene a kezdőbe. Én a lengyelt is nagyon bírom, de pont azért kell akár egy 24 éves kölyök, hogy mire már Wojtek sem lesz itt, addigra mindent ellásson magától. Penákra meg plána nincs szükség, Valdest is elég volt nézni, elég agysejtem pusztult el alatta.

Mindneki nézze meg a Moneyball filmet, vagy ha látta, nézze meg még egyszer. Többet szerintem felesleges is írni.
Football, bloody hell. /SAF/
gránit
Director del Fútbol

2025.06.12. 19:56:50

bence0330 írta:
És mellette lábbal is egész jók a statjai
Milyen statjai jók lábbal? Az előző szezonban egészen gyenge volt a passzstatisztikája, 66%.

https://www.whoscored.com/teams/70/show/spain-espanyol

Ettől persze még lehet jó lábbal, ezért nem lehet vakon csak a statisztikákra hagyatkozni, mert nem mutatnak meg mindent. Például azt, hogy a csapattársak mennyire bénák. Ha a csapattárs nem tudja lekezelni a labdát, vagy a csapattársak állandóan elveszítik a fejpárbajokat, hivatalosan eladott labdának számít, ami rontja a passzoló játékos statisztikáját. Azt a statisztika már nem mutatja ki, hogy ebben mekkora szerepe volt a falábú csapattársaknak.

Soha nem lehet kizárólag a statisztikákra hagyatkozni. A vége mindig az, hogy meg kell nézni az adott játékos mérkőzéseit.

Kenny Smith-nek volt erre egy jó példája. Amikor gyengébb csapatban játszott, nem voltak kimagaslóak a hárompontos statjai. Majd átkerült a sztárokkal teli Houstonba, ahol az ellenfelek már nem tudták őt duplavédekezni, és hirtelen javultak a statjai. Az újságok is megírták, mekkorát fejlődött, miközben saját bevallása szerint sem fejlődött, csak éppen változott egy olyan körülmény, amit a statisztikák nem mutatnak ki. Ha visszakerült volna egy középszerű csapatba, esek volna visszafelé a számai.

Egy kapus esetében is figyelni kell a meccseit, hogy hogyan fogja azokat a típusú lövéseket, amelyekből az őt kiszemelő csapatban sokat kapna. A statisztikák ezt sem bontják le. Én Meret mellett vagyok a témában, de a Napoli meccsein nem tudtam arról meggyőződni, hogy hogy mozog az 1 vs 1-ben rávezetett helyzetekben, hogyan kezeli a rávezetett ziccereket. Mert a Napoli nem tolja fel úgy a védelmét, mint mi. Nem került olyan szituációkba az általam látott meccseken, amelyekbe a Barcelonában folyamatosan kerülne. Nagyon sok meccset kell látnia a játékosmegfigyelőknek és a sportigazgatónak ahhoz, hogy pontos képet kapjanak az adott játékosról. A pályán mutatott viselkedést például szintén nem mutatják ki a statok, a pályán kívülit sem. Érdemes kikérni a játékos előző edzőinek a véleményét is. Nagyon sok meccs, nagyon sok utánajárás, nagyon sok öltözői információ szükséges ahhoz, hogy pontos képet lehessen kapni egy játékosról.

Ter Stegennek meg most semmilyen ütőkártyája nincs ellenünk. A markunban van, ha ott akar lenni jövőre a vb-n, ami valószínűleg az utolsó esélye, akkor azt csinálja, amit mondunk, vagy lelép, és egész szép pénzt is kaphatnánk érte.
Sonoma
Capitá del Barça

2025.06.12. 19:11:06

Chino írta:
2025.06.12. 11:08:22
Ter Stegen pont azt mondta, hogy maradni akar és megküzdeni a helyéért, le is lett közölve a nyilatkozata a főoldalon erről (kb. másfél hete lehetett), többek között azt is említette , hogy nem beszélt vele Flick és más sem bármilyen távozásról.
Annyit szólnék hozzá Ter Stegen maradásához, hogy azért neki nem mindegy mennyire számítanak rá első számú kapusként. Mivel "nyugdíjba ment" a válogatottól Neuer, ő lett a kezdő a németeknél és minden vágya a jövő évi vb-n is az maradni. Ha viszont Flick nem számít rá első számú kapusként, egy megfelelő erősségű klub ajánlata (természetesen ott is első számúként) elgondolkodtató lehet számára, mert a padozva biztos, hogy nem marad a német válogatott kezdőjében.
Szóval az ő helyzete nem hasonlítható pl. Fatihoz, neki még komoly céljai, vágyai vannak.
Ha Flick kijelenti nem számít rá, én inkább arra fogadnék, egy megfelelő kérő esetén eligazol.
bence0330

Chino írta:
Ez a védési hatékonyság stat és hasonlók pedig nagyon falsok. Ennyi erővel lehetne mondani, hogy Garcia az egyik legrosszabb, mert kapott 51 gólt. Ha itt fog játszani neki is lemegy a hatékonysága, mert közel sem fog annyi helyzetbe belefutni és amilyen gólokat kapott a lengyel és Pena, túlnyomó részben ziccerek vagy nagy helyzetek voltak.
És az is baromi fontos, hogy milyen lábbal. Letámadásoknál, játéképítésnél nagyon sokat számít, a mi játékrendszerünkben főleg. Az a plusz 1 opció sokszor mint egy falat kenyér úgy kell. Még ha nem is ő kapja egy embert ki tud venni és nem kerülnek a szélső védők folyamatosan nehéz helyzetbe. Ebben pedig eddig nagy homály Garcia, szerintem itt senki nem tudja ezt az aspektust hogyan oldja meg. De van még más olyan dolog, amit a mi játékrendszerünkben meg kell "tanulnia" és mentálisan sem lesz könnyű, főleg ha itt komoly elvárásokat támasztanak felé. Ha egy meccsen a kötelezőket fogja és bemutat egy-egy védést, visont két ziccert vagy nagy esélyt benyel gyorsan elgondolkodnak azon, hogy biztos le kellett-e cserélni az első számú kapust. Egy Espanolban ilyenekkel nem volt gond. Még egy-egy gyenge meccs, akár egy-két potyával is belefért, de itt nem.
Remélem sikeresen veszi az akadályokat, de távolról sem vagyok biztos benne, hogy ő lesz, aki majd hosszútávra megoldja a kapuskérdést. De cáfoljon rám és az első leszek aki megköveti.
Én úgy látom a kommentekből (nem személyesen neked szól, de ebből is), hogy az emberek még mindig nem nagyon értik a modern statok lényegét, és hogy miért olyan tűpontosak már bizonyos területeken, hogy valaki le merne igazolni egy játékost csak erre ránézve úgy, hogy akár életében nem látta még, és nem érné meglepetés. A hagyományos védési hatékonyság mutatónak (mennyi lövésből mennyit védett), vagy épp a védés mennyiségének semmi értelme, valóban, valamiért erre gondolol még sok ember, de az már évek óta senkit nem érdekel, aki mélységében értelmezi a statokat. Gondolhatod, hogy se TS elbocsátása, se pont Joan Garcia leigazolása nem a véletlen műve, releváns statokat néznek Flick elemzői (meg máshol is, pl. Klopp csapata volt tudtommal híresen ilyen, és brutál jól igazolgattak, főleg úgy 2020-21 körülig). A modern xG alapú nézi, hogy Teknek ziccerekből jöttek nehezen védhető lövések, xy-nak meg esetleg kevésbé. Ezért lehet bármelyik bajnokság bárhányadik csapatának a kapusát összehasonlítani relevánsan a másikkal, mert a feltételek tökugyanazok, sőt, már odáig ment a dolog, hogy még a csatár személye és technikája is mindegy (mert amúgy persze nagyon nem lenne az, ki áll a kapussal szemben), és az is mindegy, hogy Erling Haalandnak vagy Kovács Bélának hívják a csatárt, mert ráadásul már nem csak a helyzet nehézségét nézzük, (pedig már idáig sem nagyon jut el egy átlag szurkoló a statisztikára gondolva) hanem az ellövés utánit, azaz az adott lövést milyen százalékkal kéne hárítania (Post-shot expected goals). Nyilván rövid távon lehet mondani, hogy 1-2 helyzetet rosszul ítélnek meg, de az alapja mindenkinél ugyanaz, szóval hosszabb távon kijön. Rövidtávon eleve ezer okból nincs értelme statokat nézni, vagy csak fenntartásokkal, formaingadozás, stb. Hosszútávon ez szerintem kb 99% pontossággal mondja meg (nyilván 90 percre vetítve), hogy ki milyen kapus, legalábbis a védések terén, a légtér levédekezése meg láb persze más kérdés.

A lábbal való játéka meg TS-nek nem erény, inkább hátrány. Lehet valaki olyan ügyes lábbal, mint egy top középpályás, és TS ehhez közelít, de olyan szinten nézi el néha a saját képességeit a risk/reward kontextusban, hogy jönnek a meccset eldöntő ki nem kényszerített hülyeségei, mint az idei egyetlen BL meccsén, amit miatta is buktunk el. És ez nála nagyon gyakori, rendre kap az ellenfél egy ilyen középre felpasszolt labdából egy ajándékot, kb becsukom a szemem, ha TS középen passzol. És akkor a hajunkra kenhetjük, hogy amúgy milyen technikás. Ez akkor lenne jó, ha ismerné a képességei limitjét, és ehhez még tökéletesen mérné fel a helyzetet, de ez nagyon, de nagyon nem jellemző rá.

És ugye emellé még a pontrúgások levédekezései, amiben tényleg kritikán aluli, és nagyon sokat számít nálunk.

Garcia mindegyik jól kimutatható mutatóban magasan veri TS-t. Persze lehet még nagy rá a mellény, meg minden, de jó sok klub akarja, ami nem véletlen. Rizikó minden új játékosban van, de ettől még nem lehet egy olyat megtartani, aki évekig vagy nem bevethető, vagy gyenge, néha meg jó. Egy középpályásnál még belefér, vannak cserék, kapus poszton nem.

És Garcia nem a védései száma, meg a régi értelmben vett védési hatékonysága miatt lett elsőszámú célpont sok helyen, hanem mert ő védte felül magát legjobban az post-sjhot expected goal/90 alapján. Ez az, amiért egy scout, releváns stábtag megnézi a statot, arra rá sem fog pillantani, mennyit védett, meg milyen százalékkal, kutyát sem érdekli. Meg a pontrúgások levédekezésénél is a legjobb a ligában (crosses stopped %), ez is tökéletesen kiolvasható. És mellette lábbal is egész jók a statjai, de az a rész számomra nem olvasható ki precízen, lehet valakinek, aki jobban ért hozzá, igen.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.06.12. 14:15:07

Gondolom, sem az edzo, sem pedig az igazgato nem fogja megkerdezni a jatekostol, hogy igazoljanak vagy sem a posztjara.

Lewandowski is azt mondana, hogy nem kell.

A jatekos csak egy kerek a gepezetben, semmikepp nem donteshozo, max a sajat ugyeben.
Chino
Llegenda del Barça

gránit írta:
2025.06.11. 23:38:52
Kovbal88 írta:
2025.06.11. 21:29:19
Az, hogy hoznak Stegen mellé egy másik kapust, azt még meg is értem, de elküldeni a németet már nem.
Ha ter Stegen nem akarja elfogadni a helyzetet, mi mást tehetnénk? Ő akarja így ez esetben.

Egy jó kapus leigazolása után megküzdhetnének a kezdő tagságért. Ezt vagy elfogadja, vagy nem. Ha nem, az nem a mi hibánk.

Több oka is lehet egy-egy trófea elúszásának. A mélység hiánya egy lehetséges ok, de azt gondolom, hogy egy jó lezdőkapus hiánya már ter Stegen 2023-as sérülése óta visszahúz minket a lehetséges maximumhoz képest. A cserekapus kérést Cilessen óta nem vesszük komolyan, emiatt belefutottunk utána pár csúnya verésbe. Most meg ter Stegen sérülései után eljutottunk oda, hogy a kezdőkapus kérdése is problémás. Nálam maradna ter Stegen, egy igazolás mellett, de ha nem fogadná el ezt a helyzetet, mi mást lehetne tenni, mint eladólistára tenni? Szerintem lenne is rá komoly vevő.
Ter Stegen pont azt mondta, hogy maradni akar és megküzdeni a helyéért, le is lett közölve a nyilatkozata a főoldalon erről (kb. másfél hete lehetett), többek között azt is említette , hogy nem beszélt vele Flick és más sem bármilyen távozásról.

A lényeg inkább az, hogy amikor korábban elbeszélgettek a jövőjéről mit mondtak neki. Akárhányszor nyilatkozott ő is erről, még a szezon végső szakaszában, azt mondta, hogy nyugodt és jövőre is itt lesz. Nem is volt akkor még szó sem kezdőkapus igazolásáról, csak Pena távozásáról. Aztán hirtelen jött a Garcia hype, aki -legalábbis az ügynöke általi szavakból- csak olyan csapatba megy, ahol kezdő lesz és nem adják kölcsön.
Ha a németnek már korábban, még a Garcia ügy előtt felvázolták, hogy kezdő kapust keresnek és ő csak második számú lesz, akkor teljesen tiszta a helyzet, jogos, hogy nem akarják itt tartani, a fizetése miatt pláne és sokan úgy tekintenek erre a helyzetre, hogy ter Stegennek mindenképpen mennie kellene.
Viszont abban az esetben, ha később, már szezon után közölték vele, hogy ezután fixen csak csere lesz és jobb lenne ha távozna, akkor abszolút érthető az ő álláspontja és hozáállása.

Ez a védési hatékonyság stat és hasonlók pedig nagyon falsok. Ennyi erővel lehetne mondani, hogy Garcia az egyik legrosszabb, mert kapott 51 gólt. Ha itt fog játszani neki is lemegy a hatékonysága, mert közel sem fog annyi helyzetbe belefutni és amilyen gólokat kapott a lengyel és Pena, túlnyomó részben ziccerek vagy nagy helyzetek voltak.
És az is baromi fontos, hogy milyen lábbal. Letámadásoknál, játéképítésnél nagyon sokat számít, a mi játékrendszerünkben főleg. Az a plusz 1 opció sokszor mint egy falat kenyér úgy kell. Még ha nem is ő kapja egy embert ki tud venni és nem kerülnek a szélső védők folyamatosan nehéz helyzetbe. Ebben pedig eddig nagy homály Garcia, szerintem itt senki nem tudja ezt az aspektust hogyan oldja meg. De van még más olyan dolog, amit a mi játékrendszerünkben meg kell "tanulnia" és mentálisan sem lesz könnyű, főleg ha itt komoly elvárásokat támasztanak felé. Ha egy meccsen a kötelezőket fogja és bemutat egy-egy védést, visont két ziccert vagy nagy esélyt benyel gyorsan elgondolkodnak azon, hogy biztos le kellett-e cserélni az első számú kapust. Egy Espanolban ilyenekkel nem volt gond. Még egy-egy gyenge meccs, akár egy-két potyával is belefért, de itt nem.
Remélem sikeresen veszi az akadályokat, de távolról sem vagyok biztos benne, hogy ő lesz, aki majd hosszútávra megoldja a kapuskérdést. De cáfoljon rám és az első leszek aki megköveti.
Forca Barca!!!!
bence0330

2025.06.12. 10:53:09

Kovbal88 írta:
Statisztikát meg hagyjuk is, lehet azt látni, hogy egy kapus jó vagy nem. Valdesnek milyen jó statjai voltak, pedig ő aztán tényleg nem volt klasszis.
Látni is lehetett, hogy TS az elmúlt 5 évben 1 szezonban volt jó kapus. 2 évig volt mémkirály a Xavi féle bajnoki cím előtt, azóta meg vagy közepes, vagy sérült. De Valdes korában nem volt kapus szinten releváns stat, amiről ma beszélnek az emberek, így nincs értelme az összehasonlításnak. Akkor még max védési hatékonyság volt ott mutatónak, aminek kb semmi értelme, hiszen nem mindegy, hogy ziccereket kell védenie (nagycsapatnál ez gyakori a kontrák miatt), vagy 20 méteres lövéseket. A modern statok már nem így működnek. Az xG alapú védés nagy skálán már nem hazudik. A helyzet erejéhez képest nézik a védést.

Valdesnél ezt nem lehet megnézni, hiszen akkoriban ez még nem állt rendelkezésre, TS-nél viszont stabilan 1-2 kivétellel liga alsóházi kapus szint. És ez azért látszott is. Idén is (gyakorlatilag ligautolsó volt a meccsein, a Valladolid és a Sevilla cserekapusai védtek rosszabb hatékonysággal), korábban is. És emellé jönnek még az egyéb gyengepontjai, mint a túlzott vállalásai miatti elpasszok, és a zéró képessége, hogy pontrúgásnál közbeavatkozzon. Egyszerűen nem megbízható, stabil kapus. Egy szezonban volt kb az jó régóta már.

Amúgy szerintem is a keresete a fő ok, hogy miért nem akarjuk második számú kapusnak. Tek annak kiváló, csak idén gyakorlatilag elsőszámú lett. Annak sem volt rossz, csak a pluszt nem tette hozzá, amit azért egy második számú kapustól nemigen lehet elvárni.
ocsike83
Jugador d'estrella

2025.06.12. 10:29:00

vg99 írta:
2025.06.12. 10:01:59
De hol abban a logika, hogy TEK maradjon a 2. kapus? Nem szeretnék még egy szezont vele, márpedig bárki lesérülhet.
Ő a legolcsóbb megoldás. Gondolom aprópénzért elücsörög a kispadon. A másik kettő cserekapusnak drága mulatság.
Més que un club :P
vg99
Capitá del Barça

2025.06.12. 10:01:59

ocsike83 írta:
2025.06.12. 08:09:16
Kovbal88 írta:
Nem a kapuson "ment el a szezon" ......
Hát ezzel azért vitatkoznék. Nem tudom, van e ilyen statisztika, hogy az ellenfelek kapura rúgásából hány százalékban lett gól.
TEK-nem nem emlékszem az utolsó Real elleni meccsén kívül jó teljesítményére. Konkrétan akkor találkozott a labdával, ha a hálóból kellett kiszedni. Ha csak az Inter ellen a 7-ből egyet megfog....
Pena lutri, TS-re pedig szerintem nem lehet alapozni.
De hol abban a logika, hogy TEK maradjon a 2. kapus? Nem szeretnék még egy szezont vele, márpedig bárki lesérülhet.
ocsike83
Jugador d'estrella

2025.06.12. 08:09:16

Kovbal88 írta:
Nem a kapuson "ment el a szezon" ......
Hát ezzel azért vitatkoznék. Nem tudom, van e ilyen statisztika, hogy az ellenfelek kapura rúgásából hány százalékban lett gól.
TEK-nem nem emlékszem az utolsó Real elleni meccsén kívül jó teljesítményére. Konkrétan akkor találkozott a labdával, ha a hálóból kellett kiszedni. Ha csak az Inter ellen a 7-ből egyet megfog....
Pena lutri, TS-re pedig szerintem nem lehet alapozni.
vg99
Capitá del Barça

2025.06.12. 04:22:36

Én sehol sem olvastam TS nyilatkozatot, hogy ne fogadná el a versenyhelyzetet. Pont hogy maradni akar. Az meg versennyel jár.
Csak a mieink, gondolom Deco, rájött, hogy ennyi pénzért 2. kapusnak rohadt drága lesz. Aztán megy ellene a szokásos kampány.
Én is megtartanám még egy évre, vagy ingyen engedném. De fizetni a lelépésért nem. Azt megértem, hogy mivel nem volt előzmény és egy pillanat alatt lett kegyvesztett, nem akar szó nélkül ingyen lelépni. De Jong mióta is játssza ezt? 4 éve?
gránit
Director del Fútbol

2025.06.11. 23:38:52

Kovbal88 írta:
Az, hogy hoznak Stegen mellé egy másik kapust, azt még meg is értem, de elküldeni a németet már nem.
Ha ter Stegen nem akarja elfogadni a helyzetet, mi mást tehetnénk? Ő akarja így ez esetben.

Egy jó kapus leigazolása után megküzdhetnének a kezdő tagságért. Ezt vagy elfogadja, vagy nem. Ha nem, az nem a mi hibánk.

Több oka is lehet egy-egy trófea elúszásának. A mélység hiánya egy lehetséges ok, de azt gondolom, hogy egy jó lezdőkapus hiánya már ter Stegen 2023-as sérülése óta visszahúz minket a lehetséges maximumhoz képest. A cserekapus kérést Cilessen óta nem vesszük komolyan, emiatt belefutottunk utána pár csúnya verésbe. Most meg ter Stegen sérülései után eljutottunk oda, hogy a kezdőkapus kérdése is problémás. Nálam maradna ter Stegen, egy igazolás mellett, de ha nem fogadná el ezt a helyzetet, mi mást lehetne tenni, mint eladólistára tenni? Szerintem lenne is rá komoly vevő.
Kovbal88
Entrenador del Barça

FcBarcelona1 írta:
2025.06.10. 15:24:39
bence0330 írta:
2025.06.10. 15:05:42
Nekem az a tippem, hogy amit lejjebb hoztam statisztikákat, azokat Flick is megkapta. A szem néha csalhat, de aki konstansan gyengén teljesít, azt leleplezik a számok, sok év alatt nagy mintával mindenképp.
Lehet egyszerűen az a pletyka igaz, amit a BL kiesés után olvastam, ami szerint Flick azt mondta Deconak, hogy minőségi kapus nélkül nem fogunk BL-t nyerni.
Kérdés Stegen mennyire jó. Most néztem pár listát (CIES, Goal, stb.), sehol nincs top 10-ben.
https://www.fichajes.net/en/news/the-si ... 50520.html
Persze a forrást nem tartom elég megbízhatónak, de ki tudja.
Nem a kapuson "ment el a szezon" hanem, hogy 3-4 játékosnak nem volt cseréje. Az, hogy hoznak Stegen mellé egy másik kapust, azt még meg is értem, de elküldeni a németet már nem. Egyetlen logikus magyarázat lehet rá. Az hogy a vizsgálatok, azt mutatják, hogy nem lesz képes a korábbi formáját hozni.
Statisztikát meg hagyjuk is, lehet azt látni, hogy egy kapus jó vagy nem. Valdesnek milyen jó statjai voltak, pedig ő aztán tényleg nem volt klasszis.
Szerencsére, ahogy öregszem egyre kevésbé zavar, ami Barcelonába történik belenézek a meccsekbe, de már nem érint, olyan mélyen mint régen.
ocsike83
Jugador d'estrella

2025.06.11. 07:42:27

Én az idei év után én teljesen vakon megbízok Flickben. Ha ő németként nem a saját honfitársát preferálja, akkor az sokat elmond TS helyzetéről.
Ha valaki nem kell neki, akkor rakja ki (Fati, Torre, Araujo/Chris? stb), aki kell neki és van rá keret, azt igazolja le (Joan Garcia, Perisic?, stb).

Deconak lesz így munkája, hogy a 4-5 kapust lefaragja kettőre. Gondolom szerződésbontások, végkielégítések, aztán TS én Pena is mehet Isten hírével.

Régebben volt róla szó, hogy TS-t a Bayern hazaviszi Neuer helyére. Nem tudom ez most benne van-e a levegőben.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.06.10. 15:24:39

bence0330 írta:
Nekem az a tippem, hogy amit lejjebb hoztam statisztikákat, azokat Flick is megkapta. A szem néha csalhat, de aki konstansan gyengén teljesít, azt leleplezik a számok, sok év alatt nagy mintával mindenképp.
Lehet egyszerűen az a pletyka igaz, amit a BL kiesés után olvastam, ami szerint Flick azt mondta Deconak, hogy minőségi kapus nélkül nem fogunk BL-t nyerni.
Kérdés Stegen mennyire jó. Most néztem pár listát (CIES, Goal, stb.), sehol nincs top 10-ben.
https://www.fichajes.net/en/news/the-si ... 50520.html
Persze a forrást nem tartom elég megbízhatónak, de ki tudja.
bence0330

Nekem az a tippem, hogy amit lejjebb hoztam statisztikákat, azokat Flick is megkapta. A szem néha csalhat, de aki konstansan gyengén teljesít, azt leleplezik a számok, sok év alatt nagy mintával mindenképp. Kétlem, hogy Flick a hipermodern hozzáállásával ne tudna arról, hogy TS rendre a liga alsóházba tartozó teljesítményt hoz jó régóta, egy szezon kivétellel. Biztos vagyok benne, hogy erre valaki a stábjában felhívta a figyelmet. És az idei egészségesen töltött időszakában is teljes tragédia szintű számokat hozott, meccsbe kerülő ki nem kényszerített hibákkal (Tek is hibázott párszor, mikor eleve ziccerben viszik rá, és valami döntést kell hoznia, és nem sül el jól, pl. elkaszálja az ellent, de legalább random gólhelyzetet sosem hoz össze egymaga a semmiből), amit már a saját szemével is látott, és a szemteszt sem tetszett neki.

Az is lehet emellett, hogy tényleg volt valamiféle sértődöttség, ennek nem ülnék fel, de semmiképp sem lehetetlen, egy 10 éve itt védő kapus-csk-nál. Vagy lehetséges valamiféle más személyi konfliktus is, ilyen mindig minden csapatban előfordulhat, ezt sem zárnám ki.

Esetleg stílisilag (sportszakmai értelemben) nem tetszik neki benne valami, még amúgy a liga közepes szintű védési hatékonyságot félretéve sem, valami, ami nála fontos egy kapusnál. A keresztezések levédekezése pl, ahol alighanem gólokat javulunk szezon szinten egy Garciával, és javul a pontrúgásos gyengepontunk.

Vagy a győztes mentalitás, amit benne nem érez annyira, esetleg úgy érzi, hogy az utolsó 2-8-as mohikánt is el kéne engedni, hogy BL-re esélyünk legyen. Tudja a fene, ez is csak tipp.

Meg az is lehet, hogy tényleg legalább részben az ffp-nek szól a dolog.

De ami legvalószínűbb talán az a sérülékenysége + az életkora. Így is túl sok alapember van, aki necces, túl szűk a keret, minél kevesebb ilyen "biztonsági kockázat" van, annál jobb.

Én amúgy nem hibáztatom annyira, nem miatta nem nyertünk szerintem BL-t, de azért nagyon ritkán is tette hozzá a pluszt, abban a sorozatban pláne. Nem rossz kapus, de többet rossz a sérülései és a sűrű formaigadozása miatt, mint amennyit nem, és top formában, akkor tényleg top10 kapusként is vannak hiányosságai, ami szerintem egy igazi BL aspiráns csapatnál necces. Az még nem lenne nagy baj, beleférne. Ha azt a szintet hozná, mint 22/3-ban, aláírnám, hogy maradjon, de ebben nem hiszek, meg úgy látom, a stáb sem.
dingdong
Capitá del Barça

2025.06.10. 14:42:33

Ronaldinho&Barca írta:
2025.06.10. 14:30:07
Tavaly volt egy borzasztóan szerencsétlen sérülése, máig előttem a kép ahogy a földre érkezik, majd elfekszik.. Ebből a súlyos sérülésből kitartóan felépült, visszajött és játékra jelentkezett. Egyik legjobb kapus a világon, de most ő a "soros" a Barcánál akit el kell üldözni. Továbbra sem értem és szakmai indokokat sem tudok elfogadni, miért "rossz" ő nekünk. Volt egy sérülése és nem is 20 éves ez oké, de egy kapusról beszélünk, ráadásul csk. Egyszerűbb lett volna hozni a spanyolt és elosztani a meccseket mint TS első évében amikor Bravoval védtek, de akkor meg felesleges a lengyel. Egy szó is száz, Deco ismét remek munkát végez, ebből megint totális ámokfutás lesz, idétlen szerződések, és valaki sértődve a lelátón fogja kapni a pénzt, akit majd kötelező lesz utálni, hiszen közellenség lesz, az utolsó bl győztes csapat, utolsó láncszeme.
Egyik legjobb kapus a világon? Ezt pontosan mi támasztja alá? Az elmúlt 5 évben volt 1 jó szezonja és azelőtt is szinte minden nagy meccsen tele volt a gatya nála. Szerintem top 10-ben sincs benne. Attól még mert ő a CSK ne legyen érintetlen. Az utolsó bl győztes csapa utolsó láncszeme... vastagon benne van abban hogy azóta sem nyertünk. Itt vannak évről évre a példák, hogy mit jelent egy bravur kapus aki a nagy meccsekre szívja fel magát. TS sosem volt az.
Pontosan emlékszem, hogy Bravoval ez az elosztogatás csak feszültséget szült. Nem hiszem, hogy követni kéne. Nem is látok olyat egy nagy csapatnál se, hogy két kezdő szintű kapust cserélgetnek. Nem kéne újra belemenni ebbe.
Elmegy úgyis mert ha a lelátón ül akkor nem játszik jövőre a VB-n.
Ronaldinho&Barca
Director del Fútbol

2025.06.10. 14:30:07

Tavaly volt egy borzasztóan szerencsétlen sérülése, máig előttem a kép ahogy a földre érkezik, majd elfekszik.. Ebből a súlyos sérülésből kitartóan felépült, visszajött és játékra jelentkezett. Egyik legjobb kapus a világon, de most ő a "soros" a Barcánál akit el kell üldözni. Továbbra sem értem és szakmai indokokat sem tudok elfogadni, miért "rossz" ő nekünk. Volt egy sérülése és nem is 20 éves ez oké, de egy kapusról beszélünk, ráadásul csk. Egyszerűbb lett volna hozni a spanyolt és elosztani a meccseket mint TS első évében amikor Bravoval védtek, de akkor meg felesleges a lengyel. Egy szó is száz, Deco ismét remek munkát végez, ebből megint totális ámokfutás lesz, idétlen szerződések, és valaki sértődve a lelátón fogja kapni a pénzt, akit majd kötelező lesz utálni, hiszen közellenség lesz, az utolsó bl győztes csapat, utolsó láncszeme.
Visca El Barca!
Kép
Més que un club
dingdong
Capitá del Barça

2025.06.10. 14:12:35

Jó kérdés, hogy Flick vagy Deco akarja-e kipaterolni.
Ha Flick akkor vigye aki akarja. Ha helyette ő vagy a stábja nagyobb potenciált lát egy fiatal spanyol kapusban akkor amen legyen úgy. Elképzelhető, hogy tényleg valami magatartás probléma felmerül mert az egyetlen honfitársával nem hiszem, hogy ok nélkül szakítana.
Ha Deco valami fantasztikus gazdasági manövere akkor semmi értelme.
TS-nek egyszerű a képlet vagy marad és kezdő vagy elmegy különben nem játszik jövőre a VB-n. Persze ahhoz egészségesnek is kell maradnia ugye...
Troym
Director del Fútbol

2025.06.09. 20:25:59

Ter Stegen refused to terminate his contract just by receiving next season's salary.
He wants his full salary until 2028 [€42 million].

Maga a hír kacsának érződik, hogy mit követel, vagy mit nem, de ha a fizetése tényleg 42 millió 3 évre, akkor az 14 millió évente, azért az lehet magyarázat, hogy nem akarnak 14 milliós fizuval cserekapust, kezdőként meg szerintem nem számol vele Flick.
vg99
Capitá del Barça

2025.06.09. 20:18:28

Én úgy érzem Stegennek nincs is esélye bizonyítani, versenyhelyzetbe kerülni.
Kellett egy új kapus. Lett. De arra nincs pénzünk, hogy TS is maradjon, így megint a szokásos kibeszélős, hangulatkeltős módon akarjuk közellenséggé tenni, hogy teljesen elmenjen a kedve.
Aztán, ha az új srác megsérül, akkor a lengyelt nézhetjük megint..
Ha 1 szezont ki akarunk fizetni a lelépésért, akkor akár maradhatna is arra az1 évre..
ha nem játszana, magától is menne szerintem. De ha kell, itt lenne.
Deco azért ügyi, értem a régi rossz szerződéseket, de.. TS, Lenglet nem egy túl előnyös kilépés. Ezt bárki tudná..
PR42
Jugador del Barça

2025.06.09. 09:33:13

gránit írta:
2025.06.09. 00:30:21

Ter Stegen sztorija meg egyértelmű. Fél évekre, teljes szezonokra kidől. Igazolni kell valakit mindenképp. Ha ez neki nem tetszik (még csak meg sem hajlandó küzdeni a kezdő tagságért), az az ő hibája, nem a klubé.

Most már nagyon nincs abban a helyzetben, mint 2016-ban, amikor megzsarolta a klubot, hogy elmegy, ha nem ő lesz a kezdő a bajnokságban is. De úgy tűnik, nálunk csak a játékos zsarolhatja a klubunkat, ezt elnézik a szurkolók, csak azt nem, ha a klub nem hagyja, hogy valaki a fejére nőjön. Nálunk első a játékos, második a klub. A "senki nem lehet nagyobb a klubnál" már rég felejtős.
Csak akkor szoktam kommentelni amikor nem értek egyet valakivel, direkt azért hogy ne híguljon a fórum ilyen "adom/teljesen igazad van/stb" hozzászólásokkal, de most kivételt teszek :lol:
Teljesen igazad van!

Tényleg kérdés hogy mennyi az igazság és mennyi az újságírói feszkókeltés, esetleg abból mennyi az amit a klub pénzzel (reméljük semennyi).

De a sztori morálján túl a tények egyszerűek. Új kapos kell, a maradék 3-ból az maradhat aki megbizhatóan egészséges, hajlandó küzdeni a helyéért és elviselni ha az edző nem őt hozza ki győztesnek, és elviseli az alacsony fizut, és egyébként nem fő le ha hirtelen be kell állni.

Ez az átlag csere kapus szintnél annyival több, hogy nem garantált hogy az első számú kapus beválik... de mégis mindenki ebben bízik.

A klubról/szurkolókról és morálról tett megjegyzésed az ami kifejezetten igaz. A klub gyakran személytelen, emiatt könnyebb a játékosokkal azonosulni. Pedig sajnos nem kéne, mert ők se szentek. A klub sem az, viszont a klub marad, a játékos megy.
Válasz küldése