Raphinha

Ki hogy teljesített legutóbb? Ki milyen formát mutat, kik a kedvenceid? Mondd el itt! - Az első csapat játékosai, a La Masia, a vezetőedző és a régmúlt csillagai kapnak itt helyet.

Szerinted:

A szavazás 2022.09.12. 12:50:24-kor befejeződött.

- jó vétel volt, fontos lesz a csapat számára
25
81%
- más játékosra költöttem volna az összeget
5
16%
- teljesen fölösleges átigazolás
1
3%

Szavazatok száma: 31
gy
Jugador del Barça

2025.05.12. 08:33:50

bence0330 írta:
2025.05.12. 03:34:12
Az meg hogy mennyi rossz megoldást választ, vagy épp rosszul kivitelezi... hát Yamal is választ ennyi rosszat, legalább, sőt, pedig ő a természtes oldalán játszhat. Még Messi is, bár ennyit ő nem. De az ilyen típusú játékosok így működnek. Próbálkoznak, sokszor váratlan, meredek, alacsonyabb %-os dolgokkal, ami törvényszerűen sokszor nem jön be. De pont azért hoz ilyen számokat, mert folyamatosan próbálkozik valamivel, sokszor extra dolgokkal, és néhány mindig bejön belőle, néhány meg nem. Ez így van kalkulálva. Yamalnal is, bárkinél, aki agresszívebb támadójátékos. Sokszor kell dönteniük tizedmásodperc alatt, lesz köztük rossz is.
Ez a kulcs amit írsz, és az külön mutatja hogy magas a játékintelligenciája, hogy ezeket azért rendre úgy húzza, hogy nagyon veszélyes helyeken/módokon nem veszít labdát. Jönnek azok a killer passzok, néha rosszul, de legritkább esetben indul kontra őróla.

A munkamorálja meg, állítom az egész csapatra pozitív hatással van, nem lehet nem 100% pörögni, ha ilyen valaki játszik, hajt melletted. Nem véletlen lett csk sem.

Tényleg közhelyes egy támadót a védőmunkája miatt (is) dicsérni, de azért nála nem lehet elmenni amellett sem milyen elánnal és mennyiségben fut vissza. Ebben pl Yamal is kiemelkedő, állítom hat rá az, hogy ezt a példát látja. Tegyük oda mondjuk Vini, Leao példát mint támadásban extra szélsőket, hát ég és föld. És gólpontokban is, idén, hogy már bíznak benne hozzá ugyanazt vagy jobb szintet. 3 poszton is kezdő lehetne ha nem az van hogy van oda egy világklasszisunk, ő meg jó máshol is... Számomra 10esben is jobb mint pl Olmo, hiába nem tud úgy 1-1ezni minden másban egál vagy jobb... Csak egyszerűen jobb Olmo középre és Raphi balra, mint bármi más kombináció... És az sem a posztja alapvetően :wink:
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.05.12. 03:34:12

ElBartimaeus írta:
2025.05.11. 18:34:36
Szerintem rájöttem, mi a legnagyobb bajom vele: elképesztően két bites, egyszerű játékos. Nem mondom, hogy buta, mert láttam Dembelét itt kóricálni, rapha hozzá képest agysebész, de az ő fejében sincs több egy mókuskeréken rohanó bekokózott rágcsálónál.
Szerintem a futball IQ-ja az egekben van. Más kérdés, hogy néha ezt felülírja egy vörös köd (azaz a bekokózott rágcsáló, ami amúgy találó, és a mentalitásának a velejárója néha), vannak meccsei (főleg az előző két szezonban volt ez jellemző rá), mikor legördül a függöny nála ziccerekben, vagy 1-1 bizonyos szituban, vagy túlpörög, vagy ilyesmi. De ez szerintem megfér a magas játékintelligencia mellett, még ha nem is szerencsés, nem üti egymást a kettő. Ő ilyen.

De ahogy lát és ahogy "viselkedik" futball értelemben a pályán, az nagyon magas futball intelligenciára vall. Pár példa, ahol eléggé gondolkodni kell: Nézd meg, hogy kerüli ki a lescsapdákat. Iszonyú okosan, gyakorlatilag nem lehet lesre állítani. Amikor hátramegy a védősorba kontráknál (nem ritka), mindig 100%-ban figyel, hogy együtt mozogjon Inigóákkal, és még soha nem lógott be emlékezetem szerint, pedig rettentő sokszor van ott támadóhoz képes, konkrétan a belső védőkkel egy sorban akár, lásd Leganes mentése, ahol szintén ott volt a védősorban, valaki más lógott be, ő végig figyelt mindenre, vissza is lépett olyan ütemben, mint a legrutinosabb belső védők, és aztán jött a heroikus szerelése, mert azonnal levágta, hogy valaki belógott, és sprintelni kell. És ez még nem is a posztja, csak itt is tud IQ-ból dolgozni. Nézd meg, hogy helyezkedik, mindenkit konstansan figyelembe vesz, tolódásokat, szélsőbekket, annak a minőségét, mikor kell belépnie a kp-ra, mikor nem, rendszeresen jó ütemben csinálja ezt, hogy zárja le a területeket letámadáskor, ritkán csinál veszélyes hülyeséget, ritkán játszik meg meredek passzt, mikor úgy érzi, veszély lehetne belőle, olyankor inkább választ biztonsági passzt, ezért kb sosincs olyan labdaeladása, amiből gólt kapunk, mint pl. Olmónak, akinél ez elég gyakori. A látása szerintem párját ritkítja. Tényleg van, mikor begőzöl, de simán Yamal látásával vetekszik az övé, hasonló labdákat osztogatnak, és Rapha teszi mindezt úgy, hogy nem áll neki lábra. Jobbról ebben lényegesen jobb. Milyen intelligencia kell már ahhoz, hogy aranylabdás szinten adaptálódj egy másik poszthoz, teljesen máshogy kell érinteni a labdát, ballábasként nem látja maga előtt a pályát, és természetszerűleg több érintés kell neki, hogy jó pozícióba kerüljön egy lövéshez vagy egy passzhoz, és még így is megoldja. Aki egész életében inswinger passzokat szórt, annak teljesen idegen hirtelen outwingereket tökéletesen kalkulálni, és pár %-al vissza is esett ebben onnan, de könyörgöm, ez eleve exra, kevesebbet tud onnan ösztönből játszani sokkal, mindent kalkulálnia kell.

Amúgy annyi tehetséggel, ami neki van (sztárokhoz képest nem sok) nem is lehet ilyen magasságokba érni intelligencia híján. Dembélének megy, mert ösztönös zseni, Yamalnak is menne, ha hülye lenne, de szerencsére ő okos is mellé. Neki ez nem menne.

Néha tényleg olyan szinten hajszolja bele magát szituációkba, hogy felülírja ezt, és tényleg full hülyeséget tud ilyenkor csinálni, annyira gólt akar néha rúgni, hogy az adrenalintól belebikázik néha a labdába, mikor csak be kéne helyezni, de ez idén pl. nagyon ritka. Szerencsére Flick nem érezteti vele, hogy egy kalap ürülék, így nem érzi úgy, hogy görcsösen bizonyítania kell, ennyi változás történt vele a kapu előtt.

Az meg hogy mennyi rossz megoldást választ, vagy épp rosszul kivitelezi... hát Yamal is választ ennyi rosszat, legalább, sőt, pedig ő a természtes oldalán játszhat. Még Messi is, bár ennyit ő nem. De az ilyen típusú játékosok így működnek. Próbálkoznak, sokszor váratlan, meredek, alacsonyabb %-os dolgokkal, ami törvényszerűen sokszor nem jön be. De pont azért hoz ilyen számokat, mert folyamatosan próbálkozik valamivel, sokszor extra dolgokkal, és néhány mindig bejön belőle, néhány meg nem. Ez így van kalkulálva. Yamalnal is, bárkinél, aki agresszívebb támadójátékos. Sokszor kell dönteniük tizedmásodperc alatt, lesz köztük rossz is.

No meg Európa legintenzívebb focistájaként nem csoda, ha néha, főleg a szezon végén fáradtan kicsit több rossz megoldást
választ valaki. Mert természetesen tényleg visszaesett, de még így is brutál mód döntő faktor meccsről meccsre.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gy
Jugador del Barça

2025.05.11. 21:58:45

bence0330 írta:
2025.05.11. 20:35:51
Mindent csinál a pályán, gólt lő, előkészít, néha beszáll a középpályára, nem ritkán utolsó emberként ment egy kontránál (ez döbbenetes arról a posztról) de tényleg, ha kesztyűt adnál neki, még védene is. A becserélt játékosokhoz azonnal kimegy, lepacsizik, feltüzeli őket. Az egész mentalitása szerintem aranyat ér a csapatnak,
Emiatt a kedvencem a csapatból. Pedig tényleg sok szerethető figura van a csapatban.

De ez az odaadás, nagyon kellett a csapatnak és nagyon nagy tisztelet érte.
Khyzz
Barça B

2025.05.11. 21:50:49

Sajnálom, hogy nem jött össze a mester3as ma neki, megvolt a lehetősége rá, de nagyot küzdött ma is és nálam jövőre Ő lenne az első számú csk, abszolút méltóan viselkedik hozzá.
Saviola
Júdás 2, az áruló

2025.05.11. 20:52:05

Lábában maradt két gól, cserébe kikapart egyet és eltett még egyet, de meccsek óta szellem sajnos, mindentől függetlenül. Nagyon maga felett teljesített egész szezonban, ez lehet az oka.
,,Azt hitted, hogy mi történt."
bence0330

2025.05.11. 20:35:51

Lőtt két gólt, kialakított 1-2 ziccert mellette, és közben volt, hogy utolsó emberként fejelte haza a labdát Tek kezébe veszélyes madridi kontránál. Mindeközben gólpontokban közelít a 60-hoz, és minden egyes nagy meccsen hoz belőlük.

Igen, valóban rossz volt nézni, ahogy kihagyott 2-3 nagy helyzetet, sőt, inkább ziccert, ami szerencsére idén csak pár meccsen volt jellemző rá (első ATMA meccs volt ilyen szerintem utoljára), de ilyen még Haalandoknál is van, ő meg azért nem egy vérbeli befejező. De közben meg az egyik lőtt gólja nem volt könnyű ballábasként abból a szögből, a másikat meg kb az elejétől a végéig ő rendezte le, ő szerezte meg a szokásos megalkuvást nem tűrő letámadásával a lasztit, kiosztotta a kucspasszt és ő maga ért oda a befejezéshez. Ez a gól kb tökéletesen leírja, ki ő. Mindent csinál a pályán, gólt lő, előkészít, néha beszáll a középpályára, nem ritkán utolsó emberként ment egy kontránál (ez döbbenetes arról a posztról) de tényleg, ha kesztyűt adnál neki, még védene is. A becserélt játékosokhoz azonnal kimegy, lepacsizik, feltüzeli őket. Az egész mentalitása szerintem aranyat ér a csapatnak, Flick mentalitásának a megtestesítője. Nem hiába nyilatkozta róla az a Flick, aki nagyon szereti elkerülni az egyének dicséretét, hogy soha nem edzett még ilyen játékost, aki ennyire mindent csinál, és ennyire jól.

1-2 hónapja valóban gyengébb mezőnyben, de basszus, még így is futószalagon gyártja a helyzeteket (asszem most már "csak" a 2. helyezett ebben Európában, de az így se akármi), és hozza a gólpontokat. Na ezt kevés játékos tudja megcsinálni, hogy szürkébben, fáradtan is eredményes. Ja, és mindezt a kényelmetlenebbik oldaláról. Azért ne felejtsük el, hogy ő egy ballábas játékos, aki egész életében jobboson focizott, mint minden tükörszélső, onnan kényelmesebb neki osztogatni, részt venni a játékban, ami közepes szinten tud cselezni, abban is, átlövései onnan működnek jobban, stb. Döbbenet, ahogy megtanulta a túloldalon, de ettől még sok esetben lesz neki az érthető okokból kényelmetlen. Mindemellett övé a legtöbb sprint egész Európában. De nem is kevéssel. A letámadásunknak is egy óriási alapköve, minden meccsen nonstop tolja, még a legreménytelenebb helyzetekben is nekimegy egyedül 4 védőnek.

Azt megértem, ha valaki nem csípi a stílusát, darabos, nem az a silky-smooth Yamal-Messi-Neymar-Wirtz style, de szerintem amit ő tesz a csapatért, azért kb csak elismerni lehet akkor is, ha nem szereti valaki. Nekem ezért nagy kedvencem Valverde odaát. Ő se egy Xavi, de döbbenet, amit a pályára tesz minden meccsen. Raphinha meg még tán nála is többet, és mellette hoz 50+ gólpontot.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
ElBartimaeus
Director del Fútbol

2025.05.11. 19:30:28

FcBarcelona1 írta:
2025.05.11. 18:59:21
ElBartimaeus írta:
Élőben is írtam, de elképesztő frusztráló őt nézni, mostanra már hónapok óta. Ma lőtt egy szép gólt, egy másiknál meg szenzációsan szerzett labdát (amit amúgy elbohóckodott volna, hogyha a lábáról lerúgott labda nem Ferranhoz pattan), de ezen kívül folyamat hibázik és rossz döntéseket hoz. Szerintem rájöttem, mi a legnagyobb bajom vele: elképesztően két bites, egyszerű játékos. Nem mondom, hogy buta, mert láttam Dembelét itt kóricálni, rapha hozzá képest agysebész, de az ő fejében sincs több egy mókuskeréken rohanó bekokózott rágcsálónál. Hihetetlen számokat produkál, nem egy rossz játékos, a kontrákat nagyon érzi, területtel nagyon jól dolgozik és néha tud villanni is. Igazából ennél több nem kéne senkitől papíron, mégis annyi mindent elbénázik, tényleg frusztráló.
Az a frusztáló, hogy ilyenkor is, 2 lőtt gól után is csak a fikázás megy.
Remélem megnyerni az aranylabdát. Megérdemli.
Addig lehet olvasni a Xavis nyilatkozatát.
Sajnálom, de ettől még ez a véleményem róla. Néha elképesztő, néha nem az, ezen a meccsen volt talán 3 jó megmozdulása, abból 2 gól lett. Lévén a focit gólra játszák, ez jó dolog. De ha megengedtek egy hasonlatot: az Inter gyengébben játszott mind a két meccsen, mégis ők lőttek több gólt. Ők mentek tovább, nem mi. Örülnétek, hogyha a másik oldalán lennénk ezeknek mindig? Rosszabbul játszunk, mégis tovább megyünk?

Mert én ezt érzem Raphánál az elmúlt kb 3 hónapjával. Játékban nagyon szürke, utána összehoz egy-két gólpontot nekünk. Igaz, hogy kihagy/elront mellé kétszer annyi nagy támadást, de összehozza a gólt. Én ennek nem tudok őszintén tapsolni. Ettől még remek játékos, csak nem kedvelem a játékstílusát.

Off: megköszönném, hogyha a mod, aki kitörölte az előző hsz-emet, privátban megírná, hogy milyen fórumszabályzatot sértettem vele. Előre is üldözi hálám a válaszadót ezügyben.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.05.11. 18:59:21

ElBartimaeus írta:
Élőben is írtam, de elképesztő frusztráló őt nézni, mostanra már hónapok óta. Ma lőtt egy szép gólt, egy másiknál meg szenzációsan szerzett labdát (amit amúgy elbohóckodott volna, hogyha a lábáról lerúgott labda nem Ferranhoz pattan), de ezen kívül folyamat hibázik és rossz döntéseket hoz. Szerintem rájöttem, mi a legnagyobb bajom vele: elképesztően két bites, egyszerű játékos. Nem mondom, hogy buta, mert láttam Dembelét itt kóricálni, rapha hozzá képest agysebész, de az ő fejében sincs több egy mókuskeréken rohanó bekokózott rágcsálónál. Hihetetlen számokat produkál, nem egy rossz játékos, a kontrákat nagyon érzi, területtel nagyon jól dolgozik és néha tud villanni is. Igazából ennél több nem kéne senkitől papíron, mégis annyi mindent elbénázik, tényleg frusztráló.
Az a frusztáló, hogy ilyenkor is, 2 lőtt gól után is csak a fikázás megy.
Remélem megnyerni az aranylabdát. Megérdemli.
Addig lehet olvasni a Xavis nyilatkozatát.
Mascherano14
Entrenador del Barça

2025.05.11. 18:57:39

Mintha zsebében érezné az aranylabdat, az húzza vissza. :)
Barcaforever
Director del Fútbol

2025.05.11. 18:54:29

ElBartimaeus írta:
Suarez nem ugyanez volt? 2 bit, de mégis az uru is meg a brazil is lövi a gólokat, Pedrik, Iniestak, Xavik, Yamalok, Messik meg prezentálják a logikát.
Kép
Mihu
Director del Fútbol

2025.05.07. 12:17:34

bence0330 írta:
2025.05.07. 11:53:34
El is fogyott kicsit a nagy melóban a szezon végére, meg Baldé kiesése sem előnyös neki, tegnap próbált befelé húzódni többször, csak ugye nem volt ki széthúzza a védelmet, rendre 4-5 emberrel találta magát szemben.
Pont ez volt, amit Balde sérülése pillanatában megjósoltam, hogy Martinnal a támadó játékunk a bal szélén megszűnik létezni, emiatt Rafinha egyedül marad ott a vonal mellett és ez az ő játékát is ki fogja herélni. És ahogy a tv reklámban is mondják: úúúgy is lett... Ráadásul ő Lamine-nal ellentétben nem tükör szélső, tehát bal lábasként van ott bal szélen, így neki nehezebb megverni az emberét, és helyzetet kialakítani. Főleg társ nélkül. Tudják, hogy elég csak rá figyelni. Balde kiesése sajnos sokkal nagyobb terhet rótt a csapatra, mint Koundé sérülése.

Ugyanakkor a focit gólra játszák és ebben többet tett hozzá a két meccsen, mint Lamine. Kitörölhetjük a sok csellel, megvert védővel, kialakított helyzettel, kapufával....
Kép
bence0330

2025.05.07. 11:53:34

Nem volt elég sajnos, amit a párharcon mutatott. Mindkettőn összekapta magát a vége felé, összehozott gólokat, meg kialakított pár ziccert, de a 3,5 órára vetített teljesítménye egyszerűen most nem volt elég jó. Rossz sem volt, de jó sem, most nem tudott húzóember lenni. Tényleg kb Yamal inverze volt, ami érintése volt a kapu környékén, annak nagy volt a hatékonysága, de kevés ilyen volt, sokszor volt bizonytalan, bátortalan mikor necesebb helyzetekben kapta a labdát, és akár még talán rá is vezethette volna, stb. El is fogyott kicsit a nagy melóban a szezon végére, meg Baldé kiesése sem előnyös neki, tegnap próbált befelé húzódni többször, csak ugye nem volt ki széthúzza a védelmet, rendre 4-5 emberrel találta magát szemben.
bence0330

2025.04.21. 02:06:46

https://www.youtube.com/shorts/fNBBYBnlszM Jó volt látni, próbál mindenkivel egyenrangú lenni, és senkivel nem pozitívan kivételezni, de szerintem azért megvan a kedvence. Ilyet ritkán látni edzőtől.

https://ibb.co/hJTnhf7W

Azon túl, hogy támadó statokban sem veri gyakorlatilag senki Európában, ő indul be legtöbbször a védelem mögé (amit szerintem nem használunk ki elégszer), de ami érdekesebb, hogy övé a 3. legtöbb sprint (20 km/h feletti sebességgel történő futás) a 4 legerősebb bajnokságban. Támadóként... Ez is ugye nem egyszer ér gólt, vagy épp mínusz kapott gólt, mint pl. a Leganes ellen.

Részemről ez az, ami miatt ő a fő esélyes a lasztira, egyszerre gólpontgyáros és zongoracipelő, tényleg nem tudom, ki volt utoljára ilyen jellegű támadó. Van 1-2 hasonlóan jó támadó, de amit ő emellé betesz, az kiemeli, illetve azt eredményezi, hogy még a gyengébb meccsein is akár meghatározó tud lenni pusztán a melójával, na ezt kb zéró támadó mondhatja el magáról.
recrea
Llegenda del Barça

2025.04.20. 14:47:40

brazilfan írta:
2025.04.20. 14:20:29
Saviola írta:
2025.04.20. 13:10:51
3-1-ről kiegyenlítetek otthon, mentek a győztes gólért, 6 perc van már csak vissza, az ellenfél támadója a térfeleteken szabálytalan, fújnak ellene, odarohansz, hogy gyorsan el tudjátok végezni a szabadot, erre az említett támadó nem adja oda a labdát, sőt, még ad neked egy kötényt.

Nem volt szép mozdulat, de azért én értem.
Valamelyik meccsen, talán a Dortmund ellenin, Flick nem adta oda a kigurult labdát, hanem rámutatott a másik labdára, hogy azt dobják be. Húzta az időt.
Ha meglökték volna érte, fel lennénk háborodva.
Szerintem az ilyen típusú szabálytalanságok bőven beleférnek, cicaharc, sérülésveszélye zeró. Aspas legközelebb nem vezetgeti a labdát, hátha eszébe jut, h kaphat egyet…bár így tudott fetrengeni, remek döntés született a sárga-sárgával.

A múltkori Vinicius piros is teljesen felesleges volt, de nálam még a sárga is erős az ehhez hasonló “bohóckodásért”. Mbappe esete más, az csúnya volt és veszélyes is.

Remélem a 2 góllal + 1 gólpasszal megnyugodott Raphinha és visszatér a focihoz.
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.04.20. 14:20:29

Saviola írta:
brazilfan írta:
2025.04.20. 09:40:10
A meccs legjobbja volt. Ennek ellenére, nem értettem a lökdösődés okát, a Celta nem rugdosódott, nem voltak téves bírói döntések, az 1:3-as hátrányért elsősorban magunkat okolhatjuk, és csak utána a vigóiakat. Szerencse, hogy nem kapott második sárgát.
3-1-ről kiegyenlítetek otthon, mentek a győztes gólért, 6 perc van már csak vissza, az ellenfél támadója a térfeleteken szabálytalan, fújnak ellene, odarohansz, hogy gyorsan el tudjátok végezni a szabadot, erre az említett támadó nem adja oda a labdát, sőt, még ad neked egy kötényt.

Valamelyik meccsen, talán a Dortmund ellenin, Flick nem adta oda a kigurult labdát, hanem rámutatott a másik labdára, hogy azt dobják be. Húzta az időt.
Ha meglökték volna érte, fel lennénk háborodva.
Saviola
Júdás 2, az áruló

brazilfan írta:
A meccs legjobbja volt. Ennek ellenére, nem értettem a lökdösődés okát, a Celta nem rugdosódott, nem voltak téves bírói döntések, az 1:3-as hátrányért elsősorban magunkat okolhatjuk, és csak utána a vigóiakat. Szerencse, hogy nem kapott második sárgát.

,,Azt hitted, hogy mi történt."
brazilfan
Entrenador del Barça

bence0330

2025.04.19. 23:10:04

Szerintem még mindig jobb a jobboldalon. Az egész szezonban szinte bármikor átkerült, vagy lőtt egy távoli, vagy egyéni akciós gólt (Las Palmas, Celta, Benfica...), vagy adott valami tekerős gólpasszt, mint az Atleti fordításnál. Sokal komfortosabban mozog ott mezőnyben, ami nem csoda. Viszont egyrészt jobb társai lettek ugye a cserék után, nem is kicsivel, Olmót ugratta ki, és Yamaltól kapta a gólpasszt, erre korábban nem volt esélye, másrészt Raphinha szerintem kb 5 meccsből 4-szer a második félidőre játssza bele magát a meccsbe, de ami a legfontosabb, az a konkrét poszt. Baloldalon befelé húzódva játszik, inkább 10-est, max védekezésben nem, ma meg teljesen tisztán odatették a vonal mellé jobbra, mint mikor először idekerült. Na az nem ízlik neki, neki nem Yamal szerepkörét kellene betölteni, neki Raphinhának kéne lennie a jobboldalon is, befelé húzódva, szerintem ez súlyos taktikai hiba, ami Flicktől főleg meglepő, mert ő nagyon patent módon szokta a játékosokat a legjobb helyükre tenni. Ilyenkor szerintem Martin maradhatna hátrébb a túloldalon, és Koundé lehetne Baldé tükröben, ami két legyet egy csapásra lenne, mert Martin fent amúgy is kb csak egy bója, semmi értelme ott, hátra meg nem is ér belőle, cserében viszont 1v1-ben kifejezetten jól védekezik.

Ezt nem tesszük meg a kedvéért néha jobboldalon, a vonal mellett egyértelműen szenved, ő nem oda való. Túloldalon is, ha néha odaszorul, vannak félidők, főleg Martin játéka mellett, hogy így van. Jobb vonalról nem balra ment át most sem, hanem félterületbe, mondjuk, hogy félig tizesben, a gólpasszt is onnan adta, ő ott él. Ha tükörben átteszik vonalra, semmit nem csinált volna. Amikor úgy kerül át a jobboldalra, hogy nem rakják a vonal mellé, hanem befelé húzódva játszhat (néha akár Yamal mellett is!) azt kb sosem ússza meg gól/gólpassz nélkül az ellenfél, legutóbb Atleti ellen volt ilyen áttették, mindjárt jöttek a gólpontok. Szerintem bőven az a legjobb posztja, jobbon, de beljebb húzódva. Sajna ezt ritkán kapja meg, de akkor mindig atom, lábra áll neki minden, ütempasszok, tekerés, lövés, nagyobb onnan a befolyása a meccsre mezőnyben.

Más kérdés, hogy óriási mák, hogy ilyen szintet tud hozni ballábasként a kevésbé komfortos oldalról is, több, neki természetesen jövő skilljét kicsit letörve onnan. Jól alkalmazkodott, az elején még szenvedett az outswinger passzokkal, mára már megérezte őket (bár most is lehet néha érezni, hogy azért ront bele, mert annyira nem természetes neki, ő befelé kanyarít remekül), a lövéseket megtanulta laposan átlőni a bal alsóba, megtanult jobbal lőni, stb. Beindulásoknál meg amúgy sem olyan fontos. Ha nem lett volna ilyen sikeres a dolog, máig emlegetnénk az elszalasztott Nicót.
Yokozuna
Entrenador del Barça

2025.04.19. 22:15:12

Én nem játszatnám jobb oldalon, valahogy nem fekszik már neki. Az eredeti felállásban a baloldalra kényszerül, és elég jól megtanulta az ottani focit. Segíteni is tudja a mostanában kényszerből szereplő, igyekvő, de lassúcska Martint.
Ferrannak tök mindegy, annyira kiszámíthatatlan, de talán jobban fekszik neki a jobb oldal. Ma Lewandowskival az lett volna a felállás, hogy Ferran a jobbon és Raphi a balszélen. Yamal beállása után, mikor a helyére került, még Gavi csatárjátékát is elviseltük.
bence0330

2025.04.19. 20:05:24

A 3 gólpontja mellé:

Raphinháé volt a pályán a legtöbb sikeres csel (4, persze Yamal nem volt kezdő, de hozzá keveseket lehet hasonlítani eleve ebben), szokás szerint ő dolgozta ki a legtöbb lehetőséget (5), ellene szabálytalankodtak a legtöbbet (4), ő nyerte meg a legtöbb párharcot a meccsen (9!). Sokat elmond attól, mennyire sokrétű, amit csinál egy meccsen. Nem tartom kizártnak, hogy még hátvédként is megállná a helyét, ha mondjuk fordítva lenne a keret, és orrnehezek lennénk, és kéne.

Persze neki is kell a játszótárs, Lewyvel nem sokmindent tudott kezdeni, Olmót meg rögtön ki tudta ugratni, volt mozgás, fordítva meg ő kb senkitől nem kaphatja a labdát, ma is milliószor nézte mindenki levegőnek a beindulásait, ami nagy luxus és energiafecsérlés így - Yamal legalább be tudta adni a labdát neki.

Ha ők hárman pályán vannak egyszerre, és nem teljesen hullán, az elég rémisztő az ellenfélre nézve.
bence0330

2025.04.16. 15:51:23

Troym írta:
2025.04.16. 15:21:42
bence0330 írta:
2025.04.16. 10:26:43

Azért az előző meccs (egyik) hőse volt, és a Dortmund ellen is remekelt, Sofán mindkettőn a legmagasabb pontot kapta a csapatból, jogosan, egymás utáni meccseken.
Melyik sofát nézed, ahol ő volt a legjobb?

A sofascore-n
Raphinha 6.6
Szczesny 8.0
Fermin 7.4
Martin 6.8
Frenkie 6.7
Gavi 6.8
Lewa 6.6, ahogy Raphinha. 5en voltak jobbak nála.
Nem rossz, de nem is kiemelkedő, sima közepes teljesítmény.

Vagy a Leganes meccset írod, nem a Dortmundit?
Az első Dortmundit, 8,9. Az és a Leganes elleni meccs volt egymás után top értékeléssel csapaton belül, ami azért nem olyan gyenge dolog. A mostanin csak azért nem volt a leggyengébbek között, mert majdnem mindenki gyenge volt rajta kívül is. :D De mindenben borzasztó volt, ami nem védekező akció volt.
Troym
Llegenda del Barça

2025.04.16. 15:21:42

bence0330 írta:

Azért az előző meccs (egyik) hőse volt, és a Dortmund ellen is remekelt, Sofán mindkettőn a legmagasabb pontot kapta a csapatból, jogosan, egymás utáni meccseken.
Melyik sofát nézed, ahol ő volt a legjobb?

A sofascore-n
Raphinha 6.6
Szczesny 8.0
Fermin 7.4
Martin 6.8
Frenkie 6.7
Gavi 6.8
Lewa 6.6, ahogy Raphinha. 5en voltak jobbak nála.
Nem rossz, de nem is kiemelkedő, sima közepes teljesítmény.

Vagy a Leganes meccset írod, nem a Dortmundit?
bence0330

2025.04.16. 15:21:09

Chino írta:
2025.04.16. 13:55:38
Rengetegszer nagyon jól helyezkedett és csak egy kicsit pontosabb labdára lett volna szükség, mert nagyon jól indult el. Ha egyet-kettőt megkap ezekből vagy GM észreveszi simán hős lehetett volna.
Ez szerintem már egy ideje gond amúgy, hetek, de tán hónapok óta egész meccsen folyamatosan indul be üresbe, és a tizediknél már kicsit mérgelődve jön vissza, hogy senki nem veszi észre. Ha ez csak tegnap lett volna, azt mondom, oké, Pedri nélkül nehezebb, de amekkora ász lett Pedri a játék rengetek elemében, annyira nem emlékszem hónapok óta indításokra tőle. Nem mintha DJ-éknak tiltva lenne a dolog, de még a védőinknek is vannak olyan képességeik, hogy megtehetnék. De egy ideje teljesen feleslegesen rohangál elöl, senkit nem érdekel, pedig 1-2 gólt még rossz formában is lőne ezekből, max kicsit több próbálkozásból, mint ideális. Lehet tegnap ilyen formában kihagyott volna amúgy is mindent, de kár nem élni a lehetőséggel, hogy van egy jól kiugratható játékosunk.

Baldé meg igen, ezért is volt nagyon fontos, amellett, hogy szerintem mostanra top3-4 balbekké nőtte ki magát, elöl-hátul óriásit fejlődött. Martin védekezésben tényleg meglepően jó, tegnap is az volt, de előre zéró. A hétvégén gyönyörűen szerzett labdát a "gólunk" előtt, de ha passzolni kell... érdekes, a fickó teljesen ellentéte mindenkinek, aki a La Masiából érkezik.
Chino
Llegenda del Barça

2025.04.16. 13:55:38

bence0330 írta:
vinszentvega írta:
2025.04.16. 09:08:36
Kérjük vissza a mi Raphi- nkat! Azt amelyik elutazott a válogatott szünetre és nem azt amelyik visszatért onnan... :(
Mondjuk ha Fermin nem Baggio-za el azt a helyzetet, akkor még mindig azt az átlépős 'passzt' emlegetné mindenki...
Azért az előző meccs (egyik) hőse volt, és a Dortmund ellen is remekelt, Sofán mindkettőn a legmagasabb pontot kapta a csapatból, jogosan, egymás utáni meccseken. Előtte meg sérülten bénázott 1-2 meccsen. Ennyire nem nagy a gond, tegnap legalább legalább defenzív szinten egy vadállat volt, nála legalább ez a minimum mindig megvan, de amúgy tényleg rettenetes volt, persze nem csak ő, de ő is. De tény, hogy kb csak minden második meccsen jó, ami már szintén gond persze. Tegnap a lefújás után eldőlt, nyújtott, alig tudott felkelni, látszott, hogy vége van. Sajna ő teljesen más szinten megy egy meccsen, mint bárki más talán a világon, és ezt nem lehet bírni. Tegnap emellé még látszott mindenkin, rajta is a megrettenés. Hogy ez a helyszín volt, vagy a "Barcelona ellen úgyis bárki fordít" félelem, azt nem tudom.

Túl vagyunk legalább a legdurvább stadionon. :)

Nagyon kéne, hogy a kövi két kisebb bajnoki meccset valahogy lezárjuk az első félidőben, és pihenjünk a labdával. A tegnapi tempó nagyon durva volt, és 90 percen keresztül végig rohannia kellett mindenkinek.
Én specel őt venném elő a legkevésbé, legalábbis a támadósorból mindenképp. Rengetegszer nagyon jól helyezkedett és csak egy kicsit pontosabb labdára lett volna szükség, mert nagyon jól indult el. Ha egyet-kettőt megkap ezekből vagy GM észreveszi simán hős lehetett volna. A döntései mondjuk sokszor nem jók, tegnap is volt egy helyzet, amikor 16-ról tisztán lőhetett volna, de inkább rögeszmésen passzolni próbált egy másik esetben pedig pont az ellentéte volt, ami miatt ziccert hibázott. De a rossz döntések szinte az egész csapatról elmondhatók.
Azért nagyon hiányzik neki Baldé. Martin ügyes, főleg védekezésben megoldja a dolgokat, de a játéka a brazillal kb. annyiban ki is merül, hogy pár méterről odapszzolja a vonalhoz, vagy éppen úgy hogy Raphinhának vannak a nyakán. Nem tud igazán "terhet levenni" levenni az utóbbiról és egy-egy picit bátrabb beindulással megzavarni a védelmet.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a brazil -ahogy tegnap is- feltétlenül emiatt rosszabb pláne nem Martint elmarasztalni, csak, de ha neki nem megy igazán Baldé tudja valamelyst kompenzálni, hogy jobban tudjon villanni, illetve a teljesítményét kicsit felhúzni. Mert amíg rendre 1 vs 1-ezni kell Raphinhának a szélen vagy konstansan oda kiszorulni emberfogásban nagyrészt abban lehet bízni, hogy egy-egy kontrával elmegy (ami mondjuk komoly taktikai elem és sokszor próbálkozunk vele) vagy valahogy villan egyet a semmiből, de annyi clutch passzal vagy pontos lövéssel nem számolhatunk
Forca Barca!!!!
bence0330

vinszentvega írta:
2025.04.16. 09:08:36
Kérjük vissza a mi Raphi- nkat! Azt amelyik elutazott a válogatott szünetre és nem azt amelyik visszatért onnan... :(
Mondjuk ha Fermin nem Baggio-za el azt a helyzetet, akkor még mindig azt az átlépős 'passzt' emlegetné mindenki...
Azért az előző meccs (egyik) hőse volt, és a Dortmund ellen is remekelt, Sofán mindkettőn a legmagasabb pontot kapta a csapatból, jogosan, egymás utáni meccseken. Előtte meg sérülten bénázott 1-2 meccsen. Ennyire nem nagy a gond, tegnap legalább legalább defenzív szinten egy vadállat volt, nála legalább ez a minimum mindig megvan, de amúgy tényleg rettenetes volt, persze nem csak ő, de ő is. De tény, hogy kb csak minden második meccsen jó, ami már szintén gond persze. Tegnap a lefújás után eldőlt, nyújtott, alig tudott felkelni, látszott, hogy vége van. Sajna ő teljesen más szinten megy egy meccsen, mint bárki más talán a világon, és ezt nem lehet bírni. Tegnap emellé még látszott mindenkin, rajta is a megrettenés. Hogy ez a helyszín volt, vagy a "Barcelona ellen úgyis bárki fordít" félelem, azt nem tudom.

Túl vagyunk legalább a legdurvább stadionon. :)

Nagyon kéne, hogy a kövi két kisebb bajnoki meccset valahogy lezárjuk az első félidőben, és pihenjünk a labdával. A tegnapi tempó nagyon durva volt, és 90 percen keresztül végig rohannia kellett mindenkinek.
Válasz küldése