Raphinha szegény hiába viszi a hátán a csapatát minden meccsen, ahol kezdő szerintem már sosem fogják elismerni. Most is sima MOM, és leginkább csak negatív hang. Továbbra is horrornak tartom ezt a poszt-messi elvárást. Yamalnál ha pontosan ugyenezeket csinálta volna (alakított ki helyzetet külsővel, sarokkal, tekerve, ballal, jobbal, gólt lőtt, gólpasszt adott, gól előtti kulcspassz), már földre borulna a fórum. Akkor is, ha közben eltopogott volna két ziccert. Ő egy ilyen figura, ő küzd a legjobban a csapatért kb, az egyik legjobbunk, mégis ő kapja a legkevesebb elismerést. Ma is hiába a több gólpont, megint az ő neve nem került szóba interjún, ő a láthatatlan ember. Kivéve, mikor kihagy 1-2 ziccert, mert akkor hirtelen mindenki látja.
A minap is sokatmondó volt, milyen kettős mércével gondolkodnak róla az emberek, hogy 10 perces csereként egy szétesett Barcában egyetlen kapott labda nélkül volt vagy 5 hozzászólás, hogy még cserének sem jó, vagy milyen rossz formában van, ehhez szerintem látónak kell lenni labdaérintés nélkül.
Az utolsó hat meccsén ahol kezdő volt, mindegyiken jegyzett gólpontot, összesen 3 gólt és 5 gólpasszt, többségén MOM volt. Ja, mellette lőhetett volna még 2-3-at, de ez így is brutális. És ma csak azért nem volt teljesen one man show, ahogy a kezdő meccsein szokott lenni, mert a taktika sokszor a hátulról jövő mélységi indításokról szólt, és így villogott sokszor a hátsó sor, még TS is amúgy. De azért eredményileg még így is róla szólt a dolog jó értelemben is. Szokás szerint. De ja, mellette kihagyott két ziccert, úgyhogy el kell sózni, hiába a legjobbunk meccsről meccsre, mikor bizalmat kap kezdőként.
Meg az sem véletlen, hogy amikor játszik, látványosan kevesebb gólt kapunk, az első védelmi vonalunkat sokkal nehezebb így átjátszani, mert ha nem is szerez labdát, akkor is olyan vehemenciával támad le, hogy legalább időt nyer a többieknek rendeződni.
Idén csak a 3 top ligát követem, de nem tudnék mondani sok olyan jobbszélsőt, aki összességében a meccsre gyakorolt hatásában hasznosabb, mint Raphinha. Talán Salah, mert bár ő nulla hátra, de posztjához képest irgalmatlan mennyiségű gólt lő. De nekünk ő nem elég.
Három posztot, vagy inkább feladatot fed le. Szélső védőt, helyzetkialakítót, és second strikert. Elsőben klasszis, másodikban klasszis, harmadikban ha nem is általános iskolás szint, mert lő gólokat, de elég gyenge, főleg a tiszta ziccerekben, ahol van ideje gondolkodni. A tehetsége/feje nem elég, hogy mindent tökéletesen csináljon, ebben gyenge közepes, ez van. Szerintem neki, a nézőknek, és a fórumozóknak is jobban esne, ha kicsit értékelnék, amit csinál, mert szerintem amit beletesz a meccsekbe, az emberfeletti, majdnem szó szerint viszi a hátán a csapatát.
Szerencsétlen 86 percenként átlagol gólpontot, 1126 perc alatt 5 gól 8 gólpassz.
Egyedül Salah jobb ennél egész Európában. Aki amúgy egy másodpercet nem tölt mellette melóval.
Nagyon irreálisak az elvárásaink. Nem az, hogy be tudjon verni több ziccert, azt értem, hanem az összképre.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy